OA Teigen 2.jpg

Trenerrollen del 2

Hvordan kan vi bli bedre i vår roll som trener? Hvilke oppgaver har en trener?
 
Målet med disse nyhetene er å spre litt tanker, ideer og visjoner og å forhåpentligvis skape noen tankeprosesser hos dere som lesere. Tidligere har skrevet om styremedlemmer, dommere og satsning på jenter. Nå publisere noen artikler om trenere.

Vi har intervjuet en del trenere for å høre hvordan de aktivt jobber for å utvikle seg som trener og hva deres synspunkter er på hvordan man kan bli en trygg og god basketballtrener. Vi har snakket med trenere som trener lag i EB, U14-U16 og er trener på Region Øst Spillerutviklingsprogram.

 

Intervju med Ole Andreas Teigen, Skjetten Basket

Hva er din trenererfaring?

  • Trener på diverse aldersbestemte lag siden 2012 i Skjetten
  • Ansvarlig for sportslige tilbud i Skjetten, blant annet ferdighet og skyteprogram
  • Trener i regionens spillerutviklingsprogram(SPU) siden 2016
  • Assistent på U18 damene sitt landslag sist sommer

 

Hva mener du er bra egenskaper til en god basketballtrener?

En god trener er engasjerende og inkluderende. De gir spillerne en arena der de opplever mestringsfølelse og samhold til noe større. Du vet aldri hvem som blir gode eller hvem som fremdeles spiller om 10 år, viktig å få med alle!

 

Hva er en basketballtreneres viktigste oppgave?

Jeg vil si det å inspirere utøverne og bygge gode vaner hos dem er det viktigste man gjør. Du som trener kan ikke være der for alle timene til utøveren dersom de ønsker å nå toppen. En rutinert spiller vil være i stand til å gjøre mye mengdetrening på egenhånd. En inspirert spiller vil også være i stand til å gi mer på trening

 

Hva gjør du for å utvikle deg som trener?

Jeg har blant annet deltatt på trener kurs og DST i regi av regionen/forbundet, men gjør også endel egenstudie på nett. FIBA har noen utmerkede videoer lastet opp på sin youtube kanal fra diverse coach-clinics som har vært arrangert opp gjennom årene. God mulighet til å få innspill fra svært dyktige trenere. Ellers har vi et svært dyktig trenerteam i Skjetten, så prøver stadig å snike meg inn på benken og treninger og hører på hva de andre trenerne sier til sine spillere. Her plukker jeg opp mye forskjellige driller, metaforer og utsagn for å videre utvikle filosofien min.

 

Hvor henter du inspirasjon til dine treninger?

Som sagt henter jeg endel fra FIBA og andre trenere, men kommer også stadig opp med egne driller. Vil si jeg er en person som tenker endel og sitter mye i egne tanker og drodler. Prøver å tenke på hva er det vi ønsker å oppnå som lag og hvordan kan vi drille det inn slik at det blir til vaner. Hvis jeg finner en drill på nett eller noen sin trening tenker jeg litt over hvordan det passer med hva vi ønsker som lag, og eventuelt om jeg kan gjøre noen tilpasninger til drillen slik at det havner på linje med det vi gjør.

 

Hvordan tenker du når du planerer en treningsøkt/periodeplan/månedsplan?

Når jeg planlegger har jeg en tanke og mening hvordan et «sluttprodukt» skal se ut. Ikke at man skal slutte å utvikle seg utover dette, men det er et mål å jobbe mot flere år frem i tid. Akkurat nå trener jeg gutter 13 i Skjetten hvor U16NM er det første vi jobber mot. Sluttproduktet vi jobber mot vil kunne endre seg litt i løpet av de kommende årene basert på utvikling og mannskap.

Videre deler jeg det ned i årsplan, månedsplan og øktplaner. Før sesongstart setter jeg meg ned og lager en sammenslått årsplan og månedsplan, som er en oversikt over hvordan det store bilde kommer til å se ut den sesongen. Her går det grovt over hva vi ønsker å lære oss gjennom sesongen og fordeler det ut over de forskjellige månedene. Øktplaner lager jeg før øktene mine, disse inkluderer hvilke temaer og driller jeg ønsker å fokusere treningen på (i samsvar med månedsplan) og ca hvor mye tid jeg ønsker å bruke på de forskjellige. Når jeg legger opp planen prøver jeg å tenke over hvordan kan jeg bryte de forskjellige aspektene ned på enklest mulig måte, så legger jeg på detaljer etterhvert. Underveis i måneden evaluerer jeg hvordan vi ligger ann i forhold til månedsplanen og tilpasser øktplanene deretter.

Målet med planene er ikke nødvendigvis å følge de alltid etter punkt og prikke, men det tvinger deg som trener til å tenke og reflektere litt over hva man gjør. Hvis man vet hvor man skal er det enklere å være fleksibel og gjøre endringer underveis.

 

Hva tror du skal til for at unge trenere i dag skal bli enda bedre basketball trenere? 

Jeg tror det at veldig mange av trenerne i denne aldersgruppen (16-19år) er veldig ivrige, både på godt og vondt. Veldig mange (meg inkludert) faller i fellen at de ønsker å lære spillerne alt de kan. Problemet er at man ofte går altfor fort frem og mye grunnleggende faller bort i prosessen. Mitt tips er å ha et stort fokus på grunnleggende ferdigheter med konkrete detaljer. Gi spillerne en trinn for trinn oppbygning og ikke hele kokeboka på en gang (husk de fleste av oss må plukke opp toro-posen fra søpla for å huske).

 

Hvordan blir man en god basketballtrener?

Jeg tenker en kan komme langt ved å ha et åpent sinn. Det er mye å lære fra andre trenere, enten om det er en liten ting eller et større konsept. Det kan være alt fra en tanke, ide, drill, play eller bare en måte å formidle noe på. Jeg tenker jeg har alltid noe å lære fra andre trenere, uansett hvilket nivå de coacher. Din jobb som trener blir å plukke med deg det du liker og gjøre det til din egen del av din filosofi.

For de som fremdeles er på skolebenken vil jeg anbefale å tenke litt over hva lærerne deres gjør. Hva er det favoritt lærerne deres gjør som gjør at du liker dem? Og hva er det de du ikke liker så godt gjør som du kanskje burde unngå? Som trener er du en pedagog for spillerne på samme måte lærerne dine er for deg. Mye av det som gjør en god trener koker ned til hvordan du omgås med folk og formidlingsevne.

 

 

 

Flere intervjuer om ulike temaer kommer på vår hjemmeside, følg med!

Få flere engasjer i basket - Styreverv og klubbens ledere

Dommere del 1 - Intervju med forbundsdommer Akrem Dagnew

Dommere del 2 - Intervju med FIBA dommer Sturla Sand

Jenter i basketball del 1 - Intervju med Nina Østengen og Rune Andersen

Jenter i basketball del 2 - Intervju med Christian Deisz

Jenter i basketball del 3 - Intervju med Niels Mathiessen

Trenerrollen del 1 - Intervju med Josephine Traberg

 

 

Brenner du for et tema og har lyst til å skrive om det? 

Send en mail til NBBFs Region ØST Erika Lundin: erika.lundin@basket.no