Vi har intervjuet en god del trenere som trener jenter og en god del spillere fra BLNO kvinner, samt en del yngre jenter. Derfor blir det nå også en egen liten serie om jenter i Hvordan bli bedre serien.
Intervju med Christian Deisz fra EB-85
Christian Deisz begynte å trene jenter født 2004 i EB-85. Den gode rekrutteringe til Christian og EB-85 gjorde at 2004 laget raskt fikk mange spillere, godt over 30 spillere på laget. Rekrutteringen fortsatte så med suksess i alle årganger under, 2005, 2006, 2007, 2008.. EB-85 er nå en av de klubbene som har flest jentelag med i Region Øst fra EasyBasket-J17. EB-85 har tilpasset og spisset tilbudet rettet mot jenter og det er spennende og motiverende lesning.
Hva bør man tenke på når man trener jenter?
Jenter har veldig behov for å passe inn i en gruppe og helst ikke skille seg ut. Vi har fra første trening forsøkt å gi alle treningstøy som passer (shorts og vendbar singlet med EB-85 logo) og passet på at alle bruker disse på trening. Dette fungerer bra og nye spillere føler seg velkommen og foreldre blir litt imponert. I tillegg krever vi at alle spillere skal ha samme type ball. De som ikke har mulighet eller ikke vil kjøpe ball får en av laget. Vi har i tillegg fått laget shooting-shirts med litt sponsorhjelp. Viktig at jentene får egne drakter ikke er gamle guttedrakter!!
Hvor lenge har du trent jenter i basketball?
Jeg har nå trent jenter siden våren 2015 hvor vi begynte forsiktig med rekruttering av jenter til EB-85's J2004-lag. Før det trente jeg noen av de samme jentene i håndball fra 2010-2014. Så har jeg rekruttert og trent J2005, J2006 og J2007 og noen J2008. Har nå hovedansvaret for J2006. Har heldigvis fått inn flere flinke trenere som trener de andre lagene.
Hva er det som skiller jenter fra gutter på en basketballtrening?
Denne var vanskelig å svare på. Jeg har litt annen tilnærming til trening, og har gjerne en sterkere gruppementalitet. Gutter er gjerne litt mer individuelle i sin satsning – men ikke alltid. Det positive med jenter er at de gjerne satser sammen som lag – og driver hverandre fremover. Det gjelder å få med seg flertallet i satsningen – da er mye gjort i forhold til å få med flest mulig på trening. La jentene få lage sine egne regler i forbindelse med trening – det fungerer ofte bra.
Hva er det beste med å trene jenter?
Jenter er veldig lojale og oppofrende. De stiller opp for hverandre og bryr seg om alt og alle – og de setter veldig pris på jobben du gjør som trener. De sier også i fra om det er noe som ikke fungerer. Sekundært så vil jeg si at jenter i Norge har en kort vei til regionslag og landslag, hvis de er ivrige. Det er jo et pluss på kort sikt, men vi som trenere ønsker vel et høyere nivå på sikt.
Hva bør man tenke på som trener når man trener jenter?
For jenter er det kanskje først og fremst en sosial arena, hvor de må ha noen gode venner for å trives. Det er viktig at det er noen i gruppen som er inkluderende og som leder an i det sosiale. Basketball er i utgangspunktet ikke alltid det viktigste – men heller opplevelsen av å være med i et fellesskap og ha det gøy.
Hva tror du skal til for at vi skal kunne rekruttere flere jenter til basketball?
Forbilder er ekstremt viktige, slik at det er noen å se opp til, Lokale BLNO spillere og landslagsprofiler. Det er en viktig drivkraft. Vi må ha en lav terskel for å begynne, lav kost og enkle regler. Her har regionen gjort en veldig bra jobb. Det er også lov til å mikse lag med forskjellige årganger – slik at nye spillere – kan få prøvd seg for eksempel i EasyBasket før de spiller serie senere i sesongen. Vi har hatt veldig stor suksess med å ta med nye jenter på EasyBasket turneringer - rett og slett før de har vært på trening. Det synes nesten alle er kjempegøy. Sørg bare for at det ikke er for mange spillere på hvert lag – maks 6 stk per lag.
Vi har også spilt mot guttelag – noe som er kjempegøy. Men da gjerne gutter som er ett år yngre – slik at det matcher fysisk. Det er heller ikke noe i veien med å blande jenter og gutter.
Hva tror du skal til for å hindre frafallet blant jenter i basketball i tenårene?
Det er viktig at alle får delta på kamper og utvikle seg i sitt eget tempo. Å vinne må ikke være det viktigste, men det å ha fremgang på individuelt nivå. Samtidig er det en balanse med å stille krav men vise forståelse for at ikke alle er like ivrige.
Jeg tror også det er viktig at de som ønsker det for lov til å drive med andre idretter. Vi har i EB-85 sagt tydelig fra at vi ønsker at flest mulig driver med andre idretter eller aktiviteter i tillegg til basketball. Vi tror at dette har bidratt til at flere jenter fortsetter med basketball. Og bonus for oss er at mange av koordinasjonsbevegelsene er like som i andre idretter – og derfor blir de bedre basketspillere, og mindre utsatt for skader.
Det må være rom for å ha det sosialt, før og etter trening og kamp – slik at de kan skravle og være venner. Arrangere filmkveld, gå på teater, dra på BLNO kamper, og kanskje det viktigste og dra på overnattingstur sammen, enten på hyttetur (uten basketball), treningsleir eller til basket-turnering i inn- og utland.
Det kan være en god ide å ha et langsiktig mål. For eksempel tur til utlandet som Spania eller USA noen år frem i tid slik at alle har noe å se frem til. For å få til noe slikt må en ha foreldrene med som ressurs. Så i siste instans så står det å faller på om noen av foreldrene prioriterer at jentene skal spille basket eller ikke. Foreldre kan være avgjørende på både en positivt og negativ måte. Du må ha de med å dra lasset for å lykkes med å holde laget samlet.
Hva tror du at Region ØST kan gjøre for å få flere jenter til å begynne med basketball?
Jeg tror skoleturneringer er undervurdert som rekrutteringsarena. Vi burde ha turneringer for alle trinn fra 5.klasse til 10.klasse. Det er morsomt og kanskje den beste arenaen for å rekruttere nye jenter. Nå er det vel basketturnering for rene klasselag i 7.trinn og 9.trinn. Kunne det vært en ide å f.eks hatt en skoleturnering i 8.trinn og 10.trinn? Da mener jeg å lage skolelag og spille mot andre skoler. Frivillig selvsagt.
I tillegg kunne det nok vært lurt å invitert gymlærere i grunnskolen og ungdomskolen på Easybasket trenerkurs. Rett og slett å gi dem litt øvelser som de kan bruke i gymtimen.
Hjelp oss å bli bedre!
NBBF har laget en undersøkelse om jenter. Rekruttering, frafall og forslag til tiltak. Vi oppfordrer alle spillere, trenere, foreldre, styremedlemmer, dommere.. til å besvare denne annonyme undersøkelsen slik at vi kan bli bedre.
Svarsfrist: 15.januar 2020.
Du finner spørreundersøkelsen fra NBBF om jenter HER
Flere intervjuer om ulike temaer kommer på vår hjemmeside, følg med!
Få flere engasjer i basket - Styreverv og klubbens ledere
Dommere del 1 - Intervju med forbundsdommer Akrem Dagnew
Dommere del 2 - Intervju med FIBA dommer Sturla Sand
Jenter i basketball del 1 - Intervju med Nina Østengen og Rune Andersen
Brenner du for et tema og har lyst til å skrive om det?
Send en mail til NBBFs Region ØST Erika Lundin: erika.lundin@basket.no