Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Ullrich tilbake for fullt
Haakon Ullrich scoret sine 34 poeng etter sterke driver mot kurven og god skyting - med 2 av 3 på trepoengere og 10 av 12 på topoengsskudd, mange av dem fra midrange. Her legger Gimle-forwarden en scoring mot Centrum og Roy Nwachukwu. 
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Haakon Ullrich scoret sine 34 poeng etter sterke driver mot kurven og god skyting - med 2 av 3 på trepoengere og 10 av 12 på topoengsskudd, mange av dem fra midrange. Her legger Gimle-forwarden en scoring mot Centrum og Roy Nwachukwu. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Ullrich tilbake for fullt

Det var langt fra gitt at han ville komme tilbake på basketballbanen, men tre år etter den dramatiske bilulykken på vei til bortekamp med Kongsberg Miners er Haakon Ullrich bedre enn noen gang tidligere.

Centrum Tigers – Gimle 99-94

Frøya – Bærum 82-60

Tromsø Storm – Ammerud 95-87

Søndag var 26-åringen suveren toppscorer med 34 poeng mot Centrum Tigers, etter knallsterke driver og solid skyting fra alle vinkler i Vulkanhallen.

Haakon Ullrich traff 2 av 3 trepoengere, 10 av 12 topoengsskudd med flere fra midrange – og satte 8 av 11 straffer.

– Det er «career high», jeg merket ikke at det ble så mye, sa Gimle-forwarden etter thrilleren som endte med hjemmeseier for Centrum Tigers, mot et Gimle-lag som fortsatt mangler nøkkelspillerne Kon Anguik, Jørgen Odfjell og Hallvard Venstad Staff, men som kjempet om seieren helt til de siste sekundene.

 

– Må revudere scouting-rapporten

– Han har hatt en god helg, sa den alltid nøkterne Audun Eskeland. Ullrich var toppscorer også mot Asker Aliens lørdag, med 23 poeng i 97-70-seieren.

– Haakon har trent veldig bra i sommer, kommet seg et stykke lenger unna ulykken og skaden og virkelig hatt stor fremgang, fastslo Gimle-treneren.

Inge-Aleksander Kristiansen var også imponert over Gimles norsk-amerikaner.

– Vi sier før kampen at Haakon er en «non-shooter», så det spørs om vi ikke må revurdere den scouting-rapporten, erkjente Centrum-treneren med et smil.

 

Nakkebrudd og operasjoner

Nesten tre år er gått siden Kongsberg Miners var på vei til bortekamp mot Nidaros Jets og en av bilene kjørte av den glatte veinbanen og ut i en elv.

Det gikk verst ut over Haakon Ullrich, som pådro seg nakkebrudd og flere andre skader, måtte gjennom operasjon og lå en uke på sykehus i Trondheim før han dro hjem til sin norske familie i Bergen.

Ett år senere var Ullrich så vidt tilbake på banen: Den første sesongen forsiktig, den andre langt nede. Mot Centrum Tigers viste den 2,01 m lange forwarden at han er med igjen for fullt.

 

– Aldri følt meg bedre

– Dette er den første sommeren etter skaden hvor jeg ikke har hatt operasjoner eller rehab eller noe. Jeg har vært i treningsstudio og fått på mye vekt og har vært så mye i baskethallen som jeg har kunnet i sommer.

– Jeg tror aldri jeg har følt meg bedre fysisk eller mentalt enn det jeg gjør nå, sa 26-åringen etter kampen i Vulkanhallen.

Der var det spesielt samarbeidet med lagets nye amerikaner Saquan Singleton som ga scoringer for Ullrich. Singleton hadde 15 assists, en solid sesongrekord i BLNO.

– Hver gang han har ballen, ser han etter en lagkamerat. For meg er det perfekt og jeg liker å kutte inn i feltet, forklarte Ullrich.

 

Gimle ledet 90-88

Gimle ledet 29-19 og 31-21 i første periode i en kamp der ledelsen skiftet 12 ganger og lagene lå på uavgjort score 10 ganger, sist på 90-90 med 2:30 igjen å spille.

Like før hadde kombinasjonen Singleton-Ullrich gitt Gimle 90-88, men det var siste gang bergenserne var foran på poengtavla.

Johan Flaa utlignet, Johannes Dolven skjøv Milovan Savic unna og ordnet 92-90 for Centrum før Flaa rutinert dro den femte feilen på eks-lagkamerat Elias Demoniere og satte inn to straffer til 94-90 med 1:33 igjen.

Saquan Singleton reduserte til 95-94 med to straffer da 7,9 sekunder gjensto, men burde kanskje bommet den andre og satset på en angrepsretur?

I stedet ble Johan Flaa feilet og sendt til straffelinja der han la inn 96-94 og 97-94 og endte med 8 av 8 på straffer.

Gimle hadde 4 sekunder igjen, men misset og i stedet ble det Roy Nwachukwu som la inn 99-94 fra straffelinja i siste sekund.

 

– Bygger masse karakter

Med seieren topper Centrum Tigers ligaen alene på 4-0 og som eneste ubeseirede lag.

– Det er første gangen denne sesongen vi har hatt «ordentlig» motstand, så en seier som dette bygger masse karakter, sa Inge-Aleksander Kristiansen.

– Se på Johannes Dolven på slutten (50 sekunder igjen) der vi er i ferd med å miste ballen, mannen løper og kaster seg så han får touche ballen så Petar (Kutlesic) får tak i den. Det er sånne store «moment plays» vi trenger.

– Så var Mikkel (Kolstad) stor gjennom hele kampen, mens Johan (Flaa) står fram veldig akkurat når vi behøver det, presiserte Centrum-treneren.

 

Byttet guarder

Mikkel Kolstad og Elias Demoniere har nærmest «byttet plass» før denne sesongen, med Kolstad i Centrum og Demoniere i Gimle.

Begge markerte seg solid i Vulkanhallen.

Mikkel Kolstad satte 4 av 7 trepoengere og hadde 15 poeng, 18-årige Elias Demoniere endte med 11 poeng og 5 assists for Gimle.

– Alle vet at Mikkel er en god spiller, en god scorer, en god skytter og en god forsvarsspiller. Han er også enormt god til å løpe av screener, jeg har aldri tidligere vært coach en spiller som er SÅ god til å lese screener i fart. I dag var han også fantastisk i forsvarsspillet én mot én mot Gimles amerikaner (Singleton), han kom seg nesten ingen steder. Ja, 15 assists er veldig bra, men poenget vårt var at han ikke skulle kunne komme i fart mot kurven, forklarte Inge-Aleksander Kristiansen.

 

22 trepoengstreff

Johannes Dolven var Centrums beste spiller med 21 poeng og 6 returer, Johan Flaa endte med 19 poeng og 6 assists og Petar Kutlesic med 14 poeng, 5 returer og 3 assists – og 4 av 6 på trepoengere.

Nettopp 3-poengsskytingen var lenge imponerende fra begge lag. Gimle startet med 5 av 6 før det var spilt 6 minutter og endte med 12 av 32 – som gir 37 prosent treff.

Centrum traff til slutt enda bedre, 43 prosent etter 10 av 23.

 

– Ikke sånn at alt blir fikset

Audun Eskeland var ikke altfor misfornøyd med tapet.

– Vi kjemper bra og vi får en mulighet til å utligne med Espens treer, fastslo Gimle-treneren. Espen Fjærestad kunne utlignet til 95-95 da 10 sekunder gjensto, da Saquan Singleton tok angrepsreturen og satte to straffer.

Hjemme i Bergen er Kon Anguik, Jørgen Odfjell og Hallvard Venstad Staff som ventelig er klare i løpet av noen uker og vil gi Gimle en helt annen styrke og dybde.

– Vi har fortsatt mye å gå på, og når de tre kommer inn er det ikke sånn at alt blir fikset, kjemien spiller også inn.

– Men vi har mye positivt å ta med oss fra denne kampen, erkjente Eskeland.

 

Poengscorere Centrum Tigers – Gimle (99-94):

Centrum Tigers: Johannes Dolven 21, Johan Flaa 19, Mikkel Kolstad 15, Petar Kutlesic 14, Sivert Wærstad Nordheim 13, Roy Nwachukwu 10, Christoffer Heggelund 7.

Gimle: Haakon Ullrich 34, Milovan Savic 13, Elias Demoniere 11, Espen Fjærestad 11, Enzo Petroncini-Digranes 9, Magnus Elgmork 8, Saquan Singleton 8.

 

Full Frøya-kontroll mot Bærum

Bærum kom fra en sterk seier over Fyllingen lørdag (85-80), men var ikke i nærheten av å gjenta verken spill eller resultat i møtet med Frøya søndag.

Gjestene holdt følge til 15-15, før Frøya fikk inn 9-0 og festet grepet om kampen. Selv uten sin amerikanske toppscorer Keith Germain dro Frøya fra til 44-26 ved pause og vant til slutt komfortabelt 82-60.

2,12 m lange Jacob Tryon leverte sin beste kamp i Frøya-drakten, satte 3 av 6 trepoengere og ble kampens toppscorer med 26 poeng – i tillegg til 7 returer, 4 steals og 4 blokker.

Aksel Borg hadde 14 poeng og 8 returer mot sine tidligere lagkamerater, mens Jørgen Lamo endte med 12 poeng, 8 returer, 6 assists og 4 steals.

Dermed fikk Bærum sitt første tap for sesongen. Laget virket slitent og skuddene satt ikke. Gjestene satte bare 2 av sine 20 første trepoengsskudd og endte med 6 treff på 32 forsøk, 18 prosent.

Sjur Dyb Berg var lagets beste spiller med 17 poeng og 13 returer. Stian Mjøs hadde bare 6 poeng til pause, men kom til slutt opp i 22.

– Spesielt Etienne (Aspevik) gjorde en kjempegod jobb mot ham, forteller Frøya-trener Brent Hackman. – Dessuten var Jacob (Tryon) og Filip (Persson) veldig bra vekk fra ball, vi hadde ganske godt lagforsvar og brukte lengden vår riktig.

Keith Germain er skadet og usikker også til de gul-rødes hjemmekamp mot Tromsø Storm neste søndag.

– Han fikk en «lårhøne» mot Gimle onsdag og sliter med å gå, opplyser Hackman.

Frøya mangler også sin pointguard, Christopher Dalland. Han pådro seg brudd i foten i sommer, men er i trening og trolig spilleklar om to-tre uker. 

 

Poengscorere Frøya – Bærum (82-60):

Frøya: Jacob Tryon 26, Aksel Hvalgård Borg 14, Jørgen Lamo 12, Filip Persson 8, Etienne Nasser Aspevik 5, Mathias Jacobsen 5, Kim-Abdou Ndow 5, Fabian Hovig Wikstrøm 4, Jo Mathias Bjørnevog 3.

Bærum: Stian Mjøs 22, Sjur Dyb Berg 17, Osseynou Mbow 11, Fredrik Kleivdal 4, Gabriel Ögluson 4, Scott Priestley 2.

 

Tromsø Storm stoppet Ammerud

Ammerud måtte også tåle sesongens første tap søndag, da Tromsø Storm spurtet til seier 95-87 hjemme i Tromsøhallen.

I en jevnspilt kamp ledet Ammerud 80-79 med 2:10 igjen, men hjemmelaget var best da alt skulle avgjøres. Johannes Langes trepoenger til 86-82 og Gary Solomons 2+1 til 89-82 var scoringene som vippet kampen i Tromsøs favør.

Johannes Lange hadde en stor kamp for Tromsø Storm og endte med 30 poeng og 5 assists. Joey Potts hadde 25 poeng og 14 returer, mens Gary Solomon kom sterkt utover i kampen og fikk notert 23 poeng, 7 returer og 6 assists.

Tristan Forsyth var Ammeruds ledende spiller med 31 poeng, 9 returer og 5 steals.

 

Poengscorere Tromsø Storm – Ammerud (95-87):

Tromsø Storm: Johannes Rydningen Lange 30, Joey Potts 25, Gary Solomon 23, Aron Nielsen Finstad 7, Anders Solem 7, Trym Engelsen 3.

Ammerud: Tristan Forsyth 31, Terrandus Smith 22, Henrik Male Davidsen 12, Eric Gilchrese 8, Mikal Gjerde 8, Ruben Driesprong Langerød 3, Matthew Garcia 3.

 

Se BLNO kamper på MyGame: https://play.tv2.no/mygame/basketball