Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Tungt tap for Asker Aliens
Mustapha Dibba var overalt i åpningsminuttene mot sine tidligere lagkamerater og sto med 9 poeng da Asker ledet 22-12 og før han måtte ut med skade. Her får den svenske forwarden kjempet seg til et skudd over Mikal Gjerde. Til venstre i bildet er Henrik Male Davidsen, til høyre Eric Gilchrese.
FOTO: ARILD SANDVEN
Mustapha Dibba var overalt i åpningsminuttene mot sine tidligere lagkamerater og sto med 9 poeng da Asker ledet 22-12 og før han måtte ut med skade. Her får den svenske forwarden kjempet seg til et skudd over Mikal Gjerde. Til venstre i bildet er Henrik Male Davidsen, til høyre Eric Gilchrese. FOTO: ARILD SANDVEN

Tungt tap for Asker Aliens

Mustapha Dibbas skade kan bli langvarig, kommer ytterst ubeleilig for Asker Aliens og ble avgjørende da de gulkledde etter en glimrende kamp til slutt måtte gi tapt på Apalløkka.

Ammerud – Asker Aliens 87-83

Frøya – Nidaros Jets 100-73

Kongsberg Miners – Tromsø Storm 101-81

Bærum – Oppsal Panthers 88-58

Dibba var tilbake i hallen der han har herjet i grønt de fire siste sesongene, og var spilleren som førte an for Asker Aliens i åpningsfasen.

Gjestene ledet 22-12 etter 9 poeng av den tidligere Ammerud-forwarden, og var foran med 27-23 da uhellet skjedde, 4 minutter ut i den andre perioden.

Det så ut som 29-åringen skled på parketten i Apalløkkahallen, men ifølge Basil Shiltagh var det kontakt.

– Vi så på video at det er tydelig at han får en hard smell, men ingenting blir blåst, konstaterte Asker-treneren.

 

Kneskålen ut av ledd

– Vi vet ingenting ennå, annet enn at det er en kneskade og at den kan bli langvarig, dessverre.

– Det er ikke korsbånd, tror vi, men patella (kneskålen) som er ute av ledd, forklarte Shiltagh.

Merkelig nok var det i Apalløkka på samme tid i fjor Askers 2,08-center Amadi Ikpeze også pådro seg en skade som ødela det meste av sesongen for den amerikanske importen.

Hvis søndagens skade betyr at Mustapha Dibba er ute i flere uker eller måneder, er det et hardt slag for Asker Aliens.

– Han er jätteviktig for oss, understreker Basil Shiltagh.

 

Lang pause

Kampen fikk en nærmere 50 minutter lang pause mens Dibba ble liggende på gulvet og ambulansepersonell etter hvert kom til.

Så ble den svenske forwarden båret ut til ambulanse, før kampen kunne fortsette.

– Det påvirket spillerne og gjorde det vanskelig å fokusere. Vi tapte rett etter den lange pausen, på et tidspunkt da vi kunne ha «stengt» kampen, sa Asker-treneren.

 

Satte 8 av 10 trepoengere

Ammerud var i ledelse 38-36 før Joshua Hart la en trepoenger i siste sekund før pause, og tok gjestene igjen kommandoen i en tredjeperiode der laget imponerte med forsvar, tempo, lekre assists og pasninger.

Samtidig skjøt Asker glimrende og hadde 8 av 10 på trepoengere da Vuk Vucetic og Ludvig Bergh la to strake til 53-44-ledelse like før slutt i perioden.

Da forspranget var blitt til 14 poeng (70-56) med 7:10 igjen å spille på Apalløkka, så det lyst ut for Basil Shiltaghs menn.

 

15-0 på 3 minutter

Så snudde det helt, de neste 3 minuttene endte 15-0 (!) til Ammerud, en run som begynte med en trepoenger fra Henrik Male Davidsen og ble avsluttet med en treer fra Terrandus Smith og en steal fra Davidsen som spilte fri Smith til 71-70.

Asker kjempet seg tilbake i ledelse et par ganger, men anført av en brennheit Mikal Gjerde dro Ammerud fra til 80-74 og vant til slutt 87-83.

 

Smith: 31 poeng og 9 steals

Terrandus Smith var kampens store spiller – med 31 poeng etter sterke driver og 3 av 5 på trepoengere, pluss 6 returer og ikke minst: 9 steals.

Amerikanerens forsvarsspill var sterkt medvirkende til at Askers playmaker og toppscorer Sebastian Sjöberg (24 poeng) måtte opp i 11 turnovers – og totalt 25 turnovers ble for mye for Asker Aliens i en jevnspilt kamp.

– Ja, det er derfor vi taper, erkjente Basil Shiltagh.

– Smith er veldig bra i forsvar, men dommerne tillater en veldig fysisk match og det er ikke til fordel for oss, mente den svenske coachen.

 

– Ber for Dibba

Ammerud-kaptein Eric Gilchrese var glad for seieren, men syntes det var en tung kveld.

– Jeg ber for Mustapha Dibba, som er en god venn av meg og ingen i basketballsamfunnet vårt ønsker å se sånt. Jeg ønsker ham god bedring og håper han kan komme tilbake igjen snart, sa Gilchrese.

Samtidig var han misfornøyd med Ammeruds kamp.

– Vi må tilbake på trening og rette på en god del ting. Dette var ingen god kamp fra oss, vi spiller for egoistisk til tider i dag, og det er rart, for det er ingen gruppe av egoister.

 

– Fortsatte å fighte

Men Ammerud viste karakter ved å hente opp 14 poeng og vinne i sluttminuttene.

– Det var en «character win», vi ga ikke opp og jeg sa til spillerne at hvis vi får noen stops og kommer ned i 9-10 poeng, vil vi snu momentum i kampen. Det var veldig gledelig å se hvordan spillerne fortsatte å fighte, sa 37-åringen.

Henrik Male Davidsen ble en matchvinner for Ammerud med 17 poeng – etter 3 av 3 trepoengere – pluss 8 returer, 6 blokker (!), 4 steals og 2 assists på sine 33 minutter.

Mikal Gjerde våknet for alvor til liv i fjerdeperioden, endte med 19 poeng og fikk publikum opp av stolene med sin show-scoring til 80-74 da 2:30 gjensto.

 

Sluttet å treffe

Asker leverte en solid kamp helt til det gjensto 7 minutter. Vuk Vucetic traff 4 av 4 trepoengere, Sebastian Sjöberg hadde 7 returer og 4 assists ved siden av sine 24 poeng og var lagets fremste angrepsvåpen.

Men etter å ha truffet 8 av sine 10 første trepoengere, misset gjestene de 6 siste. Det hadde de ikke råd til i en så jevn kamp.

Asker Aliens spiller hjemme mot Gimle lørdag, Ammerud skal fly til nord og møte Tromsø Storm søndag.

 

Poengscorere Ammerud – Asker Aliens (87-83):

Ammerud: Terrandus Smith 31, Mikal Gjerde 19, Henrik Male Davidsen 17, Tristan Forsyth 9, Tomas Krogh Ceesay 5, Eric Gilchrese 4, Fredrik Skår 2.

Asker Aliens: Sebastian Sjöberg 24, Vuk Vucetic 16, Joshua Hart 13, Mustapha Dibba 9, Gaute Haugen 7, Fredrik Hårstad Trana 6, Ludvig Bergh 5, William Ljones Kruse 3.

 

Frøyas første seier: 100-73

Frøya kom fra skuffende og klare tap i bortekampene mot Centrum og Ammerud. Begge kuriøst nok med sifrene 67-78, men i kamper der bergenserne lå under med henholdsvis 24 og 25 poeng.

Det ble noe helt annet hjemme i Frøya Arena, der de gule og svarte kjørte over Nidaros Jets fra start (14-2) og var foran 35-12 før de ledet med 17 poeng ved pause, 46-29.

Nidaros som slo Gimle i lagenes andre kamp forrige og helg og som ledet 67-66 over Fyllingen tidlig i fjerde periode lørdag (77-84), var aldri i nærheten av å lage jevn kamp.

Hjemmelaget satte 11 av 21 trepoengere (52 prosent) og hadde seks spillere i tosifret score og to rett bak på 8 og 7.

Keith Germain var toppscorer med 19 poeng og hadde 9 returer, Jacob Tryon ble kampens mest effektive spiller med 12 poeng, 12 returer, 7 assists og 2 blokker.

Emil Grosse ruvet hos Nidaros og endte med 25 poeng og 7 returer.

 

Poengscorere Frøya – Nidaros Jets (100-73):

Frøya: Keith Germain 19, Aksel Hvalgård Borg 13, Kim-Abdou Ndow 12, Jacob Tryon 12, Etienne Nasser Aspevik 10, Jørgen Lamo 10, Filip Persson 8, Mathias Jacobsen 7, Jo Mathias Bjørnevog 5, Fabian Hovig Wikstrøm 3, Jarand Tveito 1.

Nidaros Jets: Emil Grosse 25, Vid Milenkovic 19, Jørgen Kjesbu 9, Josef Fahrenholtz 8, Johan Edvard Karlsen 6, Mats Bergsjordet 6.

 

Kongsberg kontrollerte: 101-81

Også Kongsberg Miners innkasserte sin første ligaseier for sesongen, etter tapene for Fyllingen og Bærum.

Hjemmelaget ledet hele kampen og tidlig klart (27-12), men Tromsø var på et tidspunkt bare 4 poeng bak (44-40) og slapp ikke helt taket før i fjerdeperioden.

Abdul Mohammed var tilbake i storslag for Miners og endte med 31 poeng etter å ha satt 8 av 13 trepoengere, i tillegg til 7 returer og 4 assists.

Johannes Lange var gjestenes ledende spiller, traff på 6 av 9 treere og hadde 27 poeng og 4 assists.

 

Poengscorere Kongsberg Miners – Tromsø Storm (101-81):

Kongsberg Miners: Abdulrahman Mohammed 31, CJ Rollins 20, Lucas Antúnez 15, Aly Hudgins 14, Erik Lie Viken 13, Benjamin Fisher-Andersen 6, Jacob Røysland Miller 2.

Tromsø Storm: Johannes Rydningen Lange 27, Gary Solomon 22, Joey Potts 17, Aron Nielsen Finstad 8, Anders Solem 7.

 

Bærums andre seier: 88-58

Bærum var aldri truet mot Oppsal Panthers, men gjestene hang brukbart med og var bare 8 poeng bak (31-23) i slutten av andre periode.

To gamle «kjenninger» markerte seg hos gjestene: Davy Baltus (32) som spilte for Bærum i 2017/18-sesongen og Plaisir Mukoko (32) som spilte en halv sesong for de lyseblå i 2021/22.

Høydepunktet, bokstavelig talt: Fredrik Kleivdals vanvittige dunk over to forsvarere, tidlig i kampen.

Klart mest effektiv var Sjur Dyb Berg med 16 poeng og 18 returer.

 

Poengscorere Bærum – Oppsal Panthers (88-58):

Bærum: Stian Mjøs 19, Sjur Dyb Berg 16, Osseynou Mbow 16, Scott Priestley 12, Fredrik Kleivdal 9, Gabriel Ögluson 6, William Rødsten Kristiansen 2, Samuel Barmen 2, Cédric Kund Mbal 2, Noah Mørk 2, Thor Blöndal Hermannsson 2.

Oppsal Panthers: Plaisir Nkitani Mukoko 17, Davy Baltus 16, Isac Ashraf Angelsen 10, Ouzhan Farzaneh 6, Ilyas Saleh 4, Julian Haneborg 2, Razvan Matei Argatu 2, Darian Lugo 1.