Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Sluttspurten reddet Norge
Tori Solberg Halvorsen var mestscorende for Norge med 16 poeng og satte 6 på rad da lagets opphenting begynte i fjerde periode. Her kommer tre armenske spillere til kort mot den norske lagkapteinen.
FOTO: FIBA.COM
Tori Solberg Halvorsen var mestscorende for Norge med 16 poeng og satte 6 på rad da lagets opphenting begynte i fjerde periode. Her kommer tre armenske spillere til kort mot den norske lagkapteinen. FOTO: FIBA.COM

Sluttspurten reddet Norge

Norge var lenge i trøbbel i åpningskampen mot Armenia, men lot seg ikke knekke av motgang og bomskudd og snudde fra 9 poeng minus til seier 73-70 i sluttminuttene.

Norge – Armenia 73-70

– En styrke å kunne vinne den type kamper hvor ting ikke flyter også. Vi tør å stå i det og backer hverandre og fighter, sa lagkaptein Tori Solberg Halvorsen.

I sin 45. A-landskamp ble Ullern-forwarden mestscorende med 16 poeng, selv om hun kom i feiltrøbbel og ikke spilte mer enn 25 minutter.

I tillegg hadde hun 7 returer, 6 assists og 3 steals.

Samtidig var det mange matchvinnere da Norge hentet inn Armenias ledelse og vant.

 

9-0-run

Anført av Inga Manucharyan (23 poeng) gikk armenerne opp i 66-57 med 7:20 igjen å spille, men Norge tok timeout – og gjorde det meste riktig da kampen skulle avgjøres.

Tori Solberg Halvorsen tok ansvar og la inn 59-66 inside, 61-66 etter en sterk drive og reverse-layup og deretter en steal og to straffer til 63-66.

Nå var det Armenia som måtte ta timeout, men Norge var endelig kommet i flyten.

Karoline Teigland utlignet til 66-66 med en trepoenger og fullførte en norsk 9-0-run, Aurora Sørbye tok en offensiv retur og la inn 69-68 etter en 2+1-situasjon.

 

Sørbye-søstrene avgjorde

Sunniva Sørbye kuttet inn og ble frispilt av Karyn Sanford til 71-68, men armenerne reduserte igjen etter en sterk drive.

Da gikk Aurora Sørbye mot kurven, ble feilet og satte iskaldt begge sine straffer:

73-70 med 31 sekunder igjen. Og mot et aggressivt norsk forsvar var ikke Armenia i nærheten av å få de tre poengene de trengte for å tvinge fram en ekstraomgang.

 

– Rufsete førstekamp

– Vi klarer å tvinge fram noen stops på rad og får noen gode offensive possessions. Vi rebounder også bedre mot slutten av kampen, for i første omgang og starten av den andre var reboundingen en katastrofe, mente Tori Halvorsen.

– Det ble en litt rufsete førstekamp for oss, men samtidig har vi mange gode skyttere i god rytme som tar åpne skudd de ikke setter. Men de skuddene må vi bare fortsette å ta, understreket kapteinen.

 

Traff på 13 av 15 straffer

Norge traff 10 av 39 trepoengere (25,6 prosent) mot Armenias 7 av 24 (29,2), som like fullt betyr 30-21 i norsk favør.

En klarere forskjell var i straffeskytingen der de norske jentene satte 13 av 15, mens armenerne endte på 19 av 30. Kanskje helt avgjørende i en så jevn kamp. Her hadde Aurora Sørbye 6 av 7 og Tori Halvorsen 4 av 4.

Armenia har ikke spilt nok landskamper de siste årene til å være på FIBA-rankingen, men det ble tidlig klart at de blåkledde ville bli en vrien motstander å nedkjempe. Et fysisk sterkt lag med en klassespiller i 10-eren Inga Manucharyan og en robust forward i Sylvia Vartazarian.

Armenerne vant returstatistikken 51-49, men Norge fikk etter hvert flere offensive returer, 22 mot 20.

– Vi sleit lenge med 1-mot-1-forsvaret vårt, men fikk mer kontroll i siste periode, fastslo Gunnar Nesbø.

– Vi hadde vel ikke trodd Armenia skulle være så gode, men det er jo gøy at det er flere gode lag og jevnt i turneringen, sa treneren.

 

Andorra neste

Armenia og Georgia er de nye landene i Small Countries-EM, og begge de to tidligere sovjetrepublikkene bet godt fra seg på åpningsdagen.

Georgia ledet 39-34 over tittelforsvarer Kypros ved pause, men kypriotene klinket til med 35-8 i tredje periode og tok en klar seier, 89-57.

Albania brukte tid på å riste seg av seg Andorra i kampen mellom Norges to neste motstandere. Albania vant 74-58 over laget som er nummer 111 av de 114 på FIBA-rankingen.

Onsdagens kamp mot Andorra (13.00) skal de norske jentene uansett ikke kunne rote seg bort i. 95-36 ble resultatet i norsk favør da lagene møtes i Small Countries-EM på Kypros for to år siden.

 

Norsk dybde

10 av 12 norske spillere kom på scoringslista i en åpningskamp som viste lagets dybde.

– Alle gjør jobben sin og vi er klart dypere enn Armenia. Vi er tjent med å rotere masse og sette tempo hele veien. Når jeg får min tredje feil i dag, er det trygt å vite at vi har flere som kan komme inn, påpekte Tori Solberg Halvorsen.

 

– Gjør alt for laget

Hun skrøt litt ekstra av Sunniva Sørbye, som endte med 6 poeng og 5 returer på sine 22 minutter – bare Karyn Sanford (30:52), Aurora Sørbye (27:56) og Tori Solberg Halvorsen (25:46) spilte mer.

– Hun gjør mye som ikke synes i statistikkene, fighter og rebounder og er solid i forsvar og gjør alt for laget hele tida. Så stepper hun opp når vi virkelig trenger det, sa lagkapteinen i beskrivelsen av storesøster Sørbye – en av de seks debutantene i det norske laget.

 

Poengscorere Norge: Tori Solberg Halvorsen 16, Maren Vieth Mildestvedt 12, Aurora Sørbye 11, Karyn Sanford 10, Sunniva Sørbye 6, Synne Jacobsen 5, Karoline Teigland 5, Andrea Bolstad Raa 3, Severine Uggen 3, Siri Granheim 2.

Toppscorere Armenia: Inga Manucharyan 23, Sylvia Vartazarian 17, Christina Kepenekian 9.

 

SMALL COUNTRIES-EM, PRISTINA

Resultater tirsdag:

Gruppe A: Kypros – Georgia 89-57 og Malta - Kosovo 72-65.

Gruppe B: Norge – Armenia 73-70 og Albania – Andorra 74-58.

Gjenstående kamper, onsdag: Andorra – Norge (13.00) og Armenia – Albania (18.00), torsdag: Norge – Albania (13.00) og Andorra – Armenia (15.30).