Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Ammerud våknet og vant
Terrandus Smith legger en akrobatisk layup, presset av Sjur Dyb Berg. Ammeruds amerikanske guard hadde 21 poeng, 7 returer og 4 assists mot Bærum. Til høyre i bildet er Henrik Male Davidsen, bak til venstre Stian Mjøs. FOTO: ERIK B. BERGLUND

Ammerud våknet og vant

Ammerud kom fra tap i Tromsø og ble hengende 14 poeng bak Bærum i Nadderudhallen da en og en halv periode gjensto. Så snudde det plutselig, gjestene hentet inn alt og «stjal» seieren.

Bærum – Ammerud 81-84

Frøya – Tromsø Storm 93-87 (e.o.)

Kongsberg Miners – Asker Aliens 91-76

– Det var ikke en sånn nervepirrende kamp vi ville ha, men takk og lov for at vi klarte å komme ut av det med seier, sa Eric Gilchrese.

Mot sine tidligere lagkamerater ble 37-åringen avgjørende i sluttminuttene, i første rekke sammen med Henrik Male Davidsen.

3-poenger og 4 av 4 straffer

På stillingen 77-77 la Gilchrese en trepoenger med 35 sekunder igjen. Stian Mjøs satte 1 av 2 straffer og reduserte til 80-78, men måtte feile Henrik Male Davidsen, som var i det treffsikre hjørnet og ikke lot seg forstyrre av publikum som forsøkte å psyke ham ut.

Davidsen la to straffer til 82-78 og Gilchrese ytterligere to til 84-78, men Bærum var ennå ikke slått.

Misset i siste sekund

Stian Mjøs satte nesten selvfølgelig en treer og reduserte til 84-81 og hjemmelaget fikk sjansen til å utligne da nettopp Henrik Male Davidsen rotet bort innspillet med 6,7 sekunder igjen.

Sjur Dyb Berg fikk en vidåpen treer fra toppen, men skuddet som kunne gitt overtime i Nadderudhallen gikk stang-ut og dermed hadde Ammerud vunnet.

– Jeg gikk fra «hero til zero» ganske fort der, men heldigvis holdt det, sa Henrik Male Davidsen.

– 100 prosent motsatt

Den sterke forwarden endte med 17 poeng og 10 returer, satte 8 av 8 straffer og trepoengeren som ga laget ledelsen 74-71 da 2:30 gjensto. Scoringen som ga Ammerud overtaket inn mot slutten, selv om hjemmelaget var oppe på 77-77 etter to Stian Mjøs-straffer.

– Førsteomgangen vår var fryktelig stygg, vi scorer 27 poeng til pause. Jeg hadde en lang liste med omvendt psykologi i pausen, vi hadde levert 100 prosent motsatt av det vi var enige om, sa Alexander Karlstad.

– Jeg fatter egentlig ikke hvordan vi vant. Det var stang-ut for dem og -inn for oss og god moral, da.

– Integrity and grit

Ammerud kom fra en skuffende kamp og tap i Tromsø (87-95) forrige helg og så ut til å fortsette enda verre.

– Men vi jobber hardt på treningene og det handlet om å komme tilbake til det vi har øvd på, ikke gå vekk fra det når vi spiller dårlig, sa Henrik Male Davidsen.

– Men dette var moral, gjett om! At vi klarte å snu det, er «integrity and grit» og veldig gøy, fastslo 31-åringen.

Ledet med 14

For Bærum så alt lyst ut med ledelse gjennom tre perioder. Men da den skrumpet inn og de 14 poengene var blitt til 6 etter Henrik Male Davidsens to straffetreff noen sekunder før slutt i perioden, var det plutselig kamp igjen.

Gjestene i hvitt og grønt var på hugget og gikk i ledelsen da Mikal Gjerde fløy inn 66-65 direkte fra innkast ved baseline, men 3-poengere fra Scott Priestley og Stian Mjøs sendte Bærum foran igjen, 68-66 og 71-68.

Før det meste raknet. Da hadde Mathias Eckhoff blitt bortvist med to kjappe tekniske fouls etter protester mot en dommeravgjørelse.

– Trenger mer erfaring

– Det var skuffende, ja, samtykket Osseynou Mbow. Senegaleseren leverte sin beste kamp i Bærum-trøya og hadde 17 poeng og 11 returer da hjemmelaget ledet 38-27 ved pause. Han endte på 25 og 14 i poeng og returer.

– Vi trenger mer erfaring i gruppa og må lære oss å spille sammen. Men all kred til Ammerud som klarte å komme tilbake, sa den sterke forwarden.

– Mye vi kan rette på

– Han var veldig god i dag, sa Eric Gilchrese om Mbow.

– Vi hadde store problemer med å forsvare oss mot ham, erkjente Ammeruds pointguard etter seieren over laget han spilte for så sent som i 2022/23-sesongen.

– Det er mye vi kan rette på, og vi skulle vise i dag at vi var bedre enn i Tromsø, men det så ikke sånn ut i første omgang. Men nå får vi være glade for seieren, fastslo 37-åringen.

Ammerud: Tre av fire

Ammerud har vunnet tre av sine fire første kamper, mens Bærum står med 3-2 i seire og tap.

Eric Gilchrese var kampens ledende spiller med 21 poeng, 8 assists, 5 steals og 5 returer.

Terrandus Smith hadde 21 poeng, 7 returer og 4 assists, mens Tristan Forsyth til tross for foultrøbbel og bare 22 minutter på banen endte med 19 poeng. Australieren måtte ut med sin femte feil da Bærum ledet 71-68, men laget seg godt uten centeren på 2,08.

Møter Gimle og Fyllingen

Stian Mjøs kom opp i 27 poeng for Bærum og hadde 5 assists. Han satte 5 av 14 trepoengere, mens 9 turnovers trekker ned.

Sjur Dyb Berg fikk to tidlige fouls og måtte sitte mye på benken i første del av kampen, men endte likevel med 11 poeng og 16 (!) returer. Fredrik Kleivdal var spektakulær og god og noterte seg for 8 poeng og 9 returer.

Ammerud skal til tøffe bortekamper mot Gimle og Fyllingen kommende helg, Bærum får besøk av Nidaros Jets søndag i Nadderudhallen.

Poengscorere Bærum – Ammerud (81-84):

Bærum: Stian Mjøs 27, Osseynou Mbow 25, Sjur Dyb Berg 11, Fredrik Kleivdal 8, Scott Priestley 3, Victor Soltvedt 3, Gabriel Ögluson 3, Edvard Orskaug 1.

Ammerud: Eric Gilchrese 21, Terrandus Smith 21, Tristan Forsyth 19, Henrik Male Davidsen 17, Mikal Gjerde 6.

Frøya-seier etter overtime

Frøya og Tromsø Storm fulgte hverandre i fem perioder før hjemmelaget kunne juble for seier 93-87 etter å ha fått overtak i sluttminuttene av ekstraomgangen.

Tromsø ledet med 8 poeng (51-43) i tredje periode, men Frøya lå noen små poeng mot slutten av fjerde periode, før Joey Potts utlignet til 80-80 med to straffekast.

I ekstraomgangen sto det 85-85 med 2 minutter igjen, før Etienne Aspevik og Kim-Abdou Ndow satte inn de to scoringene som ga hjemmelaget 4 poengs ledelse (89-85) med 1:15 igjen å spille. Johannes Lange reduserte med to straffekast, men Tromsø måtte stoppe klokka og Lange pådro seg sin femte feil samtidig som han sendte Jørgen Lamo til straffelinja. Han satte begge, før Jacob Tryon blokket Joey Potts og Lamo ble feilet igjen. Og traff to straffekast igjen, 93-87.

Lamo: 28 poeng

Jørgen Lamo har blomstret i pointguardrollen han har til lån med både Christopher Dalland og Keith Germain ute med skader – og endte som Frøya-toppscorer med 28 poeng etter å ha satt 12 av 13 straffer.

Filip Persson hadde 19 poeng og 8 returer og 100 prosent treff: 4 av 4 på trepoengere, 2 av 2 på topoengsskudd og 3 av 3 straffer.

Etienne Aspevik leverte en solid kamp med 17 poeng, 8 returer og 5 assists. Jacob Tryon bommet mye, men endte med 9 poeng, 16 returer og 4 blokker.

Joey Potts hos Tromsø Storm var kampens mestscorende med 30 poeng etter sterk skyting og hadde i tillegg 9 returer.

Germain klar til helgen?

Frøya tror Keith Germain er klar igjen til kampene mot Oppsal og Kongsberg Miners kommende helg. Amerikaneren som snittet på 22,9 poeng og 9 returer i sine fire første kamper har vært ute med en «lårhøne».

Christopher Dalland er i opptrening etter brudd i foten og fortsatt noen uker unna sesongdebut i BLNO.

Tromsø Storms neste kamp er hjemme mot Asker Aliens lørdag.

Poengscorere Frøya – Tromsø Storm (93-87):

Frøya: Jørgen Lamo 28, Filip Persson 19, Etienne Nasser Aspevik 17, Jacob Tryon 9, Kim-Abdou Ndow 8, Aksel Hvalgård Borg 7, Jo Mathias Bjørnevog 5.

Tromsø Storm: Joey Potts 30, Johannes Rydningen Lange 22, Gary Solomon 17, Trym Engelsen 13, Anders Solem 5.

Askers uflaks fortsetter: Hart også ute

Hvor mye uflaks skal Asker Aliens ha? I fjor på denne tiden forsvant den amerikanske importen og 2,08-mannen Amadi Ikpeze ut med skade etter en strålende sesongstart – og kom ikke inn før mot slutten av sesongen.

Mot Ammerud for to uker siden måtte Mustapha Dibba hentes med ambulanse fra Apalløkka, og den svenske forwarden som fikk ødelagt kneskålen er etter alt å dømme ute av hele sesongen.

Søndag var de gulkledde godt i gang og ledet 23-20 da Joshua Hart – som var toppscorer med 9 poeng – fikk inn steal og satte full fart mot kurven. Men amerikaneren ble feilet av CJ Rollins, fikk Miners-spilleren over seg og pådro seg både skader i hodet og ansiktet, men aller verst.

– Josh fikk skulderen ut av ledd da han landet etter smellen, forteller Basil Shiltagh.

– Han blødde fra nesen og leppen også, og fikk en smell i hodet. Kongsberg Miners skal ha kred for at de hjalp til og fikk kjørt ham til sykehus, understreker Asker-treneren.

Begge toppscorerne ute

Hvor lenge Hart må være ute, vet ingen. Han spiller utvilsomt ikke hjemmekampen mot Centrum Tigers onsdag, men klubben håper selvfølgelig at ikke også denne skaden blir langvarig.

Dibba og Hart var nummer 4 og 5 på scoringsstatistikken i BLNO i fjor med 21,8 og 21,2 poeng – Dibba for Ammerud – og skulle utgjøre en skummel scoringsduo for Asker Aliens.

– Det er virkelig tøft for oss, fastslår Shiltagh.

Samtidig kjempet de gjenværende gulkledde glimrende og hadde lenge taket på Kongsberg Miners. Gjestene ledet med 14 poeng (52-38) i slutten av andre periode og var foran med sifrene 70-69 tidlig i fjerdeperiode.

Lie Viken: 7 av 10 trepoengere

Men Miners kan takke Erik Lie Viken og hans 3-poengsskyting for at de kom tilbake, fikk kontroll over kampen og vant.

20-åringen satte 7 av 10 treere, fra alle vinkler – og endte med 25 poeng, 5 returer, 3 assists og 2 steals.

CJ Rollins var banens gigant med 31 poeng og 14 returer, mens Lucas Antúnez markerte seg med 14 poeng og 7 assists.

Haugen: 12 av 12 straffer

Hos Asker imponerte Gaute Haugen med en kjempekamp, med fart og sterke kutter og driver mot kurven. Den tidligere Bærum-guarden endte på 23 poeng etter å ha satt 12 av 12 straffer og 5 av 10 field goals.

Aaron Njike spilte sin første kamp for de gule og svarte og gjorde en klart godkjent kamp med 13 poeng, 4 returer og 2 steals på sine 20 minutter. Men guarden fra Kamerun kom i foultrøbbel, og Asker Aliens var klart svekket da både Njike og William Kruse med få sekunders mellomrom måtte ut med 5 fouls i sluttminuttene.

Da raknet det litt og Kongsberg dro fra til 15 poengs seier, 91-76.