Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Ammerud, en outsider
23-årige Reagan Bradley kommer rett fra Division 1-collegespill for SMU i Dallas til rollen som pointguard i Ammerud.
FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD
23-årige Reagan Bradley kommer rett fra Division 1-collegespill for SMU i Dallas til rollen som pointguard i Ammerud. FOTO: MARIANNE MAJA STENERUD

Ammerud, en outsider

Med flere spennende forsterkninger har Ammerud et lag som skal kunne kjempe om medaljer i den nye BLNO-sesongen.

Jarl Jespersen har tatt steget fra Oppsal til Ammerud og fra BLNO menn til BLNO kvinner. Han sørger for humør og trøkk på trening i Apalløkkahallen, og kan arbeide med en stor gruppe spillere. Ligastallen består pr. i dag av 17 jenter.

– Jeg trente Centrums 1. divisjonslag med Pia Reeves i to sesonger, og hadde «Next to be»-jentene på Basketskolen i sommer. Der snakket jeg med spillere fra blant annet Asker og EB og bestemte meg for å si ja til Ammerud. Så hadde jeg samtaler med Stine Austgulen og Basil Shiltagh om det å gå fra å coache herrer i så mange år til å coache damer, forteller 37-åringen.

– Men basketball er basketball og det meste er likt. Jentene kan være yngre når de går inn i ligaen, for der er det ikke så stor forskjell i fysikken, sier Jespersen.

 

Skadetrøbbel

Ammerud som forsvant fra Kvinneligaen etter 2014/15-sesongen var tilbake for et år siden, og startet optimistisk. Men da amerikanske Makana Stone og ukrainsk-kanadiske Alexandra Polishchuk måtte ut med skader, ble det tungt de siste månedene.

De grønne og svarte endte på femteplass i seriespillet med 4 seire og 16 tap, men havnet sist i NM-sluttspillet.

Nå er halve laget nytt og spesielt to spillere bidrar til å løfte Ammerud inn i medaljediskusjonen:

  • Reagan Bradley kommer rett fra collegespill i NCAA Division 1 med SMU i Texas og snittet på 9,7 poeng og 3,9 assists i sin siste sesong og hadde 11 poeng og 10 assists da Charlotte ble slått 64-49. Hun er nummer 4 i assists i skolens historie.
  • Sigrid Krokan-Davidsen har hatt double-doubles i poeng og returer i gjennomsnitt i de aller fleste av sine ligasesonger med Høybråten, men har fått de siste sesongene spolert med skade samtidig som hun også er blitt mamma.

19-årig polsk joker

Begge ser solide ut på trening i Apalløkkahallen, mens polske Adrianna Ryng som også er en spennende nykommer, er syk og på sidelinja.

19-åringen var i førstelagstroppen hos Zaglebie Sosnowiec, som også spilte i Eurocup.

– Hun er kommet til Norge for å jobbe, sammen med kjæresten sin. De har bosatt seg på Lørenskog, så det er en slags bonus for oss, fastslår Jarl Jespersen.

 

Fra Høybråten til Ammerud

Sigrid Krokan-Davidsen har meldt overgang fra Høybråten til Ammerud, det har også tvillingene Ingrid og Jofrid Jansen Gjersvik (20).

De to klubbene var erkerivaler på 80- og 90-tallet da Høybråten tok sine 15 NM på rad. Ammerud vant aldri, men var tapende finalist fire ganger – i 1989, ’90, ’91 og ’93.

Så da får vi vel se mødrene Eva Male-Davidsen og Lisbeth Jansen fra Høybråtens gull-lag heie på de grønne og svarte i den nye sesongen?

 

– Tryggere i familiesammenheng

– Litt rart, ler Sigrid Krokan-Davidsen om det at hun skal spille for den gamle «fienden».

– Heldigvis var det min bror (Henrik Male Davidsen) som gikk hit først og pløya litt vei. Så da var det litt tryggere for meg i familiesammenheng å gjøre det samme.

Den 1,85 m lange forwarden slet mye med skader de siste sesongene og er i tillegg blitt mamma til Elvin, som nå er to år.

 

Tilbake på øverste nivå

– Jeg var på banen seks uker etter fødselen og har spilt på Høybråten de to siste sesongene. Men jeg savnet litt mer organiserte treninger og hadde lyst til å kjenne på det øverste nivået igjen. Så syns jeg Jarl virker som en fin fyr og god trener, sier Krokan-Davidsen.

Hun har fortsatt litt problemer med skaden fra 2019, tretthetsbruddene i begge bein.

– Det kommer og går, men det begynner å bli bedre nå og det handler også litt om å komme i form igjen, erkjenner 29-åringen.

Samtidig har Ammerud god dybde i stallen.

– Forwardbasen vi har nå er lovende, med flere gode spillere, så det er absolutt gode muligheter for å få hvilt litt i kampene. Insidemessig skal vi matche de andre lagene bra, og så er det kjempespennende med Reagan som er en åpenbar playmaker og én som både ser etter de andre spillerne og er veldig bra på å kommunisere, sier Krokan-Davidsen.

 

Seks ble med videre

Jarl Jespersen er storfornøyd med spillerstallen og blandingen av rutine og ungdom.

Seks spillere fra fjorårssesongen er med videre:

Pia Reeves, Samanta Straupmane, Henon Ogbazion-Franicevic, Madelén Rundbråten, Tiffany Lopes og Melissa Balkan.

– Vi har beholdt en kjerne, fått en trio fra Høybråten og to nye fra Kjelsås, oppsummerer treneren.

 

– Veldig heldige

– Så har vi fått inn Reagan Bradley, som var den type spiller vi lette etter. Vi så etter forrige sesong at vi trengte én som kunne få ballen over midtbanen og som er trygg med ballen. Vi gikk gjennom mange profiler, og har vært veldig heldige med Reagan, understreker Jespersen.

– At hun gikk ut av college med fjerdeplass på alltime-assistlista, sier det meste. Hun veldig god på å involvere alle og dele ball, er kommet veldig godt inn i miljøet og har sett mye av Oslo allerede.

 

«1-prosenten»

Jarl Jespersen stresser «1-prosenten» for spillerne.

– Vi skal være 1 prosent bedre individuelt og 1 prosent bedre som lag for hver trening. Bygge opp igjen selvtilliten til en del av jentene etter fjoråret. Og så har vi hatt løpetreninger på Stovnerbanen hver søndag, forteller Ammerud-treneren.

Reagan Bradley er i sitt første utland etter overgangen fra Southern Methodist University i Dallas.

– Det føles veldig bra å være her, fastslår 23-åringen som opprinnelig er fra Little Rock i Arkansas.

– Jeg sier som treneren at vi skal være 1 prosent bedre for hver dag vi trener, så vil vi bli sterke når vi kommer til første kamp i playoff, sier hun.

Bradley har ikke sett noe av de andre norske lagene ennå.

– Men vi skal selvfølgelig se film av alle lag før vi møter dem, sier pointguarden, som i tillegg til å spille selv også er med som trener og coach for Ammeruds U15- og U17-jenter.

 

AMMERUD

Trener: Jarl Kristian Jespersen.

Assistenttrener: Eric Gilchrese.

Spillere INN: Reagan Elizabeth Bradley (SMU, Texas/USA), Adrianna Ryng (Zaglebie Sosnowiec, Polen), Sigrid Krokan-Davidsen, Ingrid Jansen Gjersvik og Jofrid Jansen Gjersvik (Høybråten), Nora Werenskiold Proctor og Rakel Ómarsdóttir (Kjelsås), Cristina Ferrer (Asker Aliens), Honya Khalid (Oppsal/Centrum Tigers), Mruthula Kamalaraja (Nordberg).

Spillere UT: Andrea Fergem Faal (Asker Aliens), Makana Stone, Alexandra Polishchuk, Julia Heiden, Adrianna Berg, Josephine Traberg, Milena Kodzhailieva, Julia Bellander.

 

SPILLERSTALL 2024/25

3 Henon Ogbazion-Franicevic, 4 Jofrid Jansen Gjersvik, 5 Rakel Ómarsdóttir, 6 Melissa Balkan, 7 Honya Khalid, 9 Tiffany Da Silva Lopes, 10 Ingrid Jansen Gjersvik, 11 Nora Jazz Werenskiold Proctor, 12 Adrianna Ryng, 13 Reagan Elizabeth Bradley, 15 Celine Mannsåker, 17 Pia Gudmundsen Reeves, 21 Madelén Rundbråten, 22 Cristina Ferrer, 24 Mruthula Kamalaraja, 29 Samantha Straupmane, 42 Sigrid Male Krokan-Davidsen.

Sannsynlig starting-5: Bradley, Mannsåker (J. Gjersvik), Reeves, Ryng (Straupmane), Krokan-Davidsen.

Åpningskamp: Ammerud – Asker Aliens, Apalløkka lørdag 19. oktober kl. 18.00.