Sofie Hoelsbrekken satte 2 av 4 trepoengere og endte med 8 poeng, 4 assists og 3 returer da Norge slo Sveits 76-51. Her er den norske lagkapteinen i en drive forbi Sophie Lanfranchi Rio.
FOTO: FIBA.COM
Sofie Hoelsbrekken satte 2 av 4 trepoengere og endte med 8 poeng, 4 assists og 3 returer da Norge slo Sveits 76-51. Her er den norske lagkapteinen i en drive forbi Sophie Lanfranchi Rio. FOTO: FIBA.COM

Den viktigste kampen å vinne

Seieren over Sveits definerte mye av B-EM for U16-jentene: Den sikret laget plass i 9-16-spillet og ikke bunngruppa som norske U-landslag litt for ofte havner i.

Norge – Sveits 76-51

– Gøy å se at jentene griper sjansen når vi får muligheten. I dag fulgte vi gameplanen, klarte å stoppe sveitsernes sentrale spillere og kom i gang med flere spillere som meldte seg på, fastslo Eirik Ljostveit.

– Deilig å se at vi ikke er helt på ville veier og veldig gøy for jentene at de allerede har vunnet en kamp her og får fire lag bak seg uansett hva som skjer videre, tilføyde landslagstreneren.

 

Svarte med 16-3

Etter fem strake tap i nordisk mesterskap i Finland og to stygge smeller i de to første kampene i B-EM, var den første seieren en lettelse. Både resultatet og spillet var overbevisende:

Etter tre raske 3-poengere fra Sveits og 0-9 svarte Norge med å vinne resten av førsteperioden 16-3 og feste grepet om kampen.

De norske jentene raste fra til 38-21 ved pause, var aldri truet og økte til 25-poengsseier, 76-51.

Det betyr fjerdeplass i gruppe A, mens Sveits som har tapt alle sine fire kamper må ned i 17-20-spillet sammen med Estland, Kosovo og Luxembourg.

 

Portugal - og så Bosnia-Hercegovina?

Norge har siste gruppespillskamp mot Portugal tirsdag (15.30 norsk tid) og første kamp i 9-16-sluttspillet torsdag, trolig mot Bosnia-Hercegovina som styrer mot tredjeplass i gruppe B.

Portugiserne lå under med 8 poeng (53-45) før de tre siste minuttene mot Danmark mandag, men danskene misset fire straffekast og Portugal fikk inn den avgjørende 3-poengeren som ga seier 8,5 sekunder før slutt.

Danmark kan fortsatt ta seg inn til kvartfinale ved å slå topplaget Romania tirsdag, mens Portugal uansett trenger seier over Norge.

– Vi får gå ut og prøve å konkurrere, men se an litt hva som skjer, sier Eirik Ljostveit om morgendagens kamp, som ikke betyr så mye for et norsk lag som uansett blir nummer fire i gruppa.

 

– Sterkere enn i nordisk

Etter tapene i nordisk mesterskapet har U16-landslaget fått tilbake viktig brikker i Edel Hjelle, Oda Tveiten og Solveig Ulveseth.

– Det har absolutt vært viktig for oss. Vi har hatt fryktelig mye skader og mistet jo også Lena Golubovic (Gimle) og Malin Isaksen (EB85) med korsbånd og tretthetsbrudd i oppkjøringen, minner coachen om.

– Vi visste at vi ville ha et sterkere lag på papiret her enn i nordisk, men det gjelder å få laget samspilt også, understreker han.

 

Valgte Norge – og angrer ikke

Edel Hjelle var lagets ledende spiller mot Sveits og hadde sin aller beste kamp i den norske landslagstrøya. Den 1,70 m høye guarden har norsk mamma og svensk pappa, bor i Stockholm og ble innkalt også til det svenske U16-landslaget. Likevel valgte hun Norge.

– Jeg så på muligheten for å utvikle meg og hadde lyst til å få mer minutter og å kunne bli tryggere i pointguardposisjonen, forteller Edel, som tok fram hele sitt register mot Sveits – og endte med 19 poeng, 8 steals, 7 returer, 6 assists og ikke mer enn 5 turnovers på sine 32 minutter.

En spiller som lå som en klegg på sveitserne når de var i angrep og som hele tiden var ute etter å stjele ballen eller snappe pasninger. Det resulterte i 8 steals og bidro sterkt til de hvitkleddes 32 turnovers.

 

– Outstanding og dominerende

Assistenttrener Ståle Frey var imponert over det Edel Hjelle viste.

– Hun har utrolig mye intensitet både i forsvar og angrep, hun dribler lavt og akselererer med ballen, man må bare elske en spiller som har den energien. Hun er på et lag som er blant de svakere her, men det er lett å se at hun er outstanding og dominerende. Ikke så høy, men jeg syns alltid fart er viktigere enn størrelse.

– Hun har et potensial og utfordringen vil være «decision making», å ta de gode valgene, det er det ikke alltid en 16-åring gjør.

 

Trener med Södertäljes ligalag

Etter å ha spilt for AIK, gikk Edel Hjelle til KFUM Central før forrige sesong, men bytter og flytter nå til Södertälje der hun skal gå ha sine tre år på videregående skole på Täljegymnasiet.

– De har basketlinje på skolen og jeg skal spille med 1. divisjon damer og være i treningsgruppe med ligalaget frem til sesongen begynner, forteller 16-åringen, som koste seg ute på parketten i Konya Sports Complex.

– Det var veldig gøy i dag og det er et gøy lag å spille på når vi får det til som nå, sier Edel, som spilte for Norges U16-landslag også i fjor, som underårig sammen med Siena Sanford, Sofie Hoelsbrekken, Oda Tveiten og Solveig Ulveseth.

 

20 norske steals

Nora Nyland Rotherud var solid og endte med 15 poeng og 11 returer, Oda Tveiten hadde 10 poeng, 7 returer og 5 steals.

Norge fikk inn 20 steals (Edel Hjelle 8 av dem), presset Sveits til 32 turnovers og vant 28-9 i statistikk-kategorien «Points off Turnovers».

Sveitserne baserte seg mye på 3-poengssskyting og scoret 27 av sine 51 poeng på treere, men traff ikke bedre enn 26,4 prosent med 9 av 34.

Norge endte på 6 av 27 og har stort forbedringspotensial her, men Solveig Bakken Dragøy satte 2 av 3 og Sofie Hoelsbrekken 2 av 4.

Returkampen endte 54-54 etter at de norske jentene hadde dominert stadig mer utover i kampen. Nora Nyland Rotherud og Siena Sanford hadde 11 hver, mens 2010-modellen Nora Graver Svenningsen plukket ned 8 returer på bare 12:37 i spilletid.

 

Poengscorere Norge: Edel Hjelle 19, Nora Nyland Rotherud 15, Oda Marie Tveiten 10, Sofie Hoelsbrekken 8, Siena Sanford 8, Solveig Bakken Dragøy 6, Oda Amelia Risan 4, Nora Graver Svenningsen 4, Amalie Lindmark Engebretsen 2.

Toppscorere Sveits: Scya Srdanovic 11, Emilia Popovic 10, Sophie Lanfranchi Rio 8.

 

B-EM U16 KVINNER, KONYA – RESULTATER

Gruppe A:

Lørdag: Romania – Portugal 87-76, Danmark – Sveits 91-48.

Mandag: Norge – Sveits 76-51, Portugal – Danmark 59-57.

Stillingen (seire-tap): Romania 3-0, Portugal 2-1, Danmark 2-1, Norge 1-2, Sveits 0-4.

Gjenstående kamper, tirsdag:

Romania – Danmark (13.00), Norge – Portugal (15.30).

 

Gruppe B:

Lørdag: Storbritannia – Estland 77-51, Litauen – Island 77-51.

Mandag: Bosnia-Hercegovina – Estland 68-63, Litauen – Storbritannia 79-63.

Stillingen: Litauen 3-0, Storbritannia 2-1, Bosnia-Hercegovina 2-1, Island 1-2, Estland 0-4.

 

Gruppe C:

Lørdag: Slovakia – Kosovo 84-36, Tyrkia – Ukraina 84-44.

Mandag: Irland – Kosovo 92-34, Tyrkia – Slovakia 72-45.

Stillingen: Tyrkia 3-0, Slovakia 2-1, Irland 2-1, Ukraina 1-2, Kosovo 0-4.

 

Gruppe D:

Lørdag: Tsjekkia – Nederland 61-35, Bulgaria – Luxembourg 82-49.

Mandag: Tsjekkia – Bulgaria 88-47, Luxembourg – Østerrike 70-52.

Stillingen: Tsjekkia 3-0, Østerrike 2-1, Bulgaria 1-1, Nederland 1-2, Luxembourg 1-3.