Lørdag 3. oktober gjenåpner norsk basket med Asker Aliens – Nidaros Jets og Bærum – Fyllingen, sesongens to første kamper i mennenes BLNO.
Et drøyt halvår er gått siden alle serier ble stoppet og annullert på grunn av koronapandemien. 2020/21-sesongen er prisgitt covid-19, og en smitteoppblomstring vil kunne gi nye, dramatiske konsekvenser. Bare én smittet BLNO-spiller kan være nok til at flere kamper må utsettes.
- Skal vi kunne spille basket i 2020 er det rett og slett avgjørende at folk opprettholder smittevernstiltakene, presiserer Brent Hackman.
- At toppidretten har fått unntak fra 1-metersregelen baserer seg på tillit. Bryter vi den tilliten, kan alt bli stengt ned igjen. Men så lenge vi følger smittevernstiltakene i samfunnet og i toppidretten skal dette gå bra, sier sportssjefen.
De iøynefallende endringene i BLNO-kampene vil være tilskuerbegrensningen og strengt smittevern i hallene.
* Totalt antall personer i arenaen skal inntil videre ikke overstige 200, og det inkluderer spillerne. 12 spillere på hvert lag og inntil tre spillere i tillegg på lagenes benker betyr at maksimalt 30 spillere kan regnes inn blant de 200.
* Trenere, dommere, sekretariat og funksjonærer regnes ikke som en del av deltakerantallet.
* Derimot «må det påregnes» inntil fem dopingkontrollører blant de 200 som er tillatt i hallen.
Det betyr at BLNO-lagene må ned i 165 til 175 tilskuere, avhengig av hvor mange ekstra spillere lagene har på benken og om de fyller opp med alle 12 som kan stå på kampskjemaet.
- Dette kan variere fra kamp til kamp, understreker Hackman.
Én meters avstand til dommeren
Veilederen for gjenåpning av basketballaktiviteten er oppdatert, og det er obligatorisk for klubbledere, trenere og spillere over 13 år å gjennomføre idrettens koronavettkurs, laget av NIF.
Veilederen slår blant annet fast:
* Alle deltakere/tilskuere må opprettholde 1-metersregelen til enhver tid, unntatt for familiemedlemmer og personer i samme husstand.
* Arrangøren er ansvarlig for at desinfiseringsmidler og informasjonsplakater er på plass.
* Det skal føres deltakerlister av samtlige personer som er til stede på kampene. Arrangøren skal slette listene etter 10 dager.
* Arrangøren skal ha desinfiseringsmidler i sekretariatet, da dommere må desinfisere hendene i pauser og timeouts, på grunn av bruk av fløyter og håndtering av ball.
* Spillerne må holde 1-metersregelen når de kommuniserer med dommerne.
Det er også bestemt at «spillere kan delta i flere treningsgrupper, men spilleren må avstå fra trening i andre treningsgrupper i 48 timer før treningen med BLNO-gruppen kan finne sted. Spillere bør begrense antall treningsgrupper en er tilknyttet».
Smitte gir karantene
Alarmen går hvis bare én spiller på et lag pådrar seg koronasmitte.
Får én eller flere i laget påvist covid-19, skal – per i dag – hele laget i karantene i 10 dager. Kanskje også lagets siste motstander.
- Hvis for eksempel en kamp spilles lørdag og en spiller får påvist koronasmitte uka etter, må det vurderes karantene også for motstanderlaget, klassekamerater og andre. Det kan gi veldig store konsekvenser, fastslår Brent Hackman.
Prioriterer sesongkortinnehavere
Fra seriestart og inntil videre kan flere av klubbene bli nødt til å begrense antall tilskuere på hjemmekampene, når maksimalt 175 slipper inn.
Fire av 17 BLNO-lag lå over det antallet i gjennomsnitt per kamp forrige sesong, alle i ligaen for menn:
Kongsberg Miners hadde 513, Tromsø Storm 384, Ammerud 245 og Bærum 206.
Nidaros Jets fulgte nærmest på 157, mens Bærums kvinner snittet på 131.
Flere andre lag var over 175 i enkeltkamper, og har potensial til å være der stabilt.
Tittelforsvarerne fra 2019 og forrige sesongs seriemester Kongsberg Miners har ofte opp mot 1000 på tribunen i viktige kamper.
- Nå blir Kongsberghallen «nesten tom», så for oss vil dette ha mye å si, erkjenner Henrik Aabelvik, sportslig leder i Miners.
- Vi har tenkt litt løst og fast til nå. Du må iallfall ha sesongkort for å komme inn, sier han. Og så må klubben velge ut hvem som er de heldige i hver kamp.
Bortelagets supportere ligger tynt an.
- I utgangspunktet kommer ikke de inn. Hvis de ikke kjøper sesongkort i Miners, da!
Trøsten er at alle kamper fortsatt skal streames.
Så for seg 1600 tilskuere
Ammerud hadde et veldig tilskueroppsving utover i sesongen i fjor, og har hatt en aktiv sommer med basketballcamper hver eneste uke og flere hundre barn og ungdom.
- Vi har jobba hardt for å øke oppslutningen og klarte å få 800 en gang i fjor og 500 flere ganger, og med den jobben vi har gjort i sommer kunne vi hatt stappfull hall i hver kamp nå, sier Ammerud-leder Helle C. Stokke.
- Jeg så for meg 1600 tilskuere i hallen og over 1000 i hver kamp, forteller hun.
Løsningen på hvem som blir prioritert er ikke klar.
- Vi jobber med det nå. Vi må selge sesongbilletter og foreta loddtrekning blant dem som kjøper, og så må vi ha kanskje cirka 50 «åpne» plasser som noen andre lag kan få. For eksempel Bølers 08-lag, våre egne yngre lag – vi må kanskje bytte på hvem som får se de forskjellige kampene, sier Stokke.
Fullsatte haller i sluttspillet?
Smittesituasjonen i Norge vil være avgjørende for hvor lenge begrensningene må foregå.
Henrik Aabelvik i Kongsberg Miners håper og tror på bedre tider etter nyttår.
- Når det har vært stengt så lenge, blir det gjevt å dra på basketball når det åpnes igjen. Da kan vi få fullsatte haller gjennom sluttspillet, fra kvartfinaler og ut, spår Aabelvik.
Det håpet deler selvfølgelig Brent Hackman.
- Det er fullt mulig at vi kan ha publikum som vanlig igjen etter jul. Men det motsatte er dessverre også mulig, alt avhenger av koronasituasjonen. Da vi jobbet med dette i juni, så det langt lysere ut enn det ble etter sommerferien, minner han om.
- Ting skjer hele tiden, og den siste måneden har vært veldig utfordrende for oss i administrasjonen. Det er en veldig spesiell sesong, ganske vanskelig for mange klubber å administrere – og en stor utfordring for spillerne. De må følge smittevernsreglene ikke bare på trening og kamp, men til og fra hallene, på skole og i hverdagen. Men hvis vi har lyst til å spille basket denne sesongen, må vi gjennom dette, presiserer Hackman.