Norges Basketballforbund / Nyheter / 2020 / Fengende om basket og hormoner
Pål Berg med "Book of Hormones", på hjemmebane i Nadderudhallen.
FOTO: ERIK BERGLUND
Pål Berg med "Book of Hormones", på hjemmebane i Nadderudhallen. FOTO: ERIK BERGLUND

Fengende om basket og hormoner

«Book of Hormones» er mer enn en basketbok, forsikrer Pål Berg og kaller det heller «en lærebok i pubertet». Han er allerede i gang med en oppfølgerbok og har i tillegg noen barnebok-prosjekter i hodet.

«Book of Hormones»

Pål Berg

Utgiver: BERG TEKST & BALL

Pris: 225 kr.

Selges: Over nett via https://form.jotform.com/203086618050349 eller i Høvik Bokhandel i Bærum.

- Det begynte som en fiks tittel på en bok og tanken om å lage ett eksemplar på kopimaskinen for de som hadde lyst til å lese, forteller Pål Berg.

Én av spillerne på 2002-laget hans, Endre, kom med idéen.

- Han ga meg bare tittelen «Book of Hormones», og mente jeg burde skrive en bok som het det. Jeg tenkte det var «dritkult», for jeg er veldig opptatt av språk og «på dem» med norsk og de får hjelp med innleveringer og sånt, der jeg kan korrigere det verste. Så for halvannet år siden begynte jeg på basishistoriene om Morten, Espen, Johannes, Wiktor, Christian og flere, og etter hvert kommer du på mer.

- Og så måtte foreldrene få et drøyt avsnitt, og det er mye om basketballspillere på turer. Og om min hang-up på banning og mye annet, sier 64-åringen, som nylig startet enkeltpersonforetaket Berg Tekst & Ball.

 

Åtte generasjoner

Boka tar utgangspunkt i de åtte generasjonene av guttelag Berg har trent fra barneårene gjennom puberteten og til de gikk ut av videregående skole:

Årgangene 1964, ’70, '76, ’81, ’86, ’91, ’96 og dagens 2002-lag i EB85.

- En lærebok i pubertet, kaller han boka, og legger til «en bok for deg som ikke helt forstår deg på tenåringen din, eller like gjerne deg som mener du forstår ungdommen. En bok for alle unge som sjelden åpner en bok, men som er levende opptatt av idretten sin. For deg som hater at mor og far maser på deg, eller for deg som har foreldrene som dine viktigste støttespillere».

 

Fem NM-gull som spiller

Som basketballtrener gjennom 45 år (!) har Pål Berg fått med seg «15-16» NM-gull. I tillegg ble han norgesmester som spiller med Bærums lag som vant ti NM på rad i årene 1969-78.

- Jeg kan tenke meg det ble 5 NM, men delt på antall spilleminutter var det ganske godt betalt, fastslår han.

Så fikk den unge A-lagsspilleren også ansvaret for Bærums kvinnelag, som han vant 3 norgesmesterskap med.

- Men det er NM-gullene som junior jeg føler jeg har hatt mest med å gjøre, sier Berg.

 

- Er blitt for snill

Inntil for tre-fire år siden var han kanskje mest kjent som en kontroversiell skribent, med provoserende stikk til mange spillere, trenere og klubber. Nå har hans ofte tankevekkende Pauliord og podkaster med kjente personer i norsk basket i stor grad endret bildet av «refseren».

- Det er vel ikke så lett å bli sur på meg lenger, medgir han.

- Men jeg irriterer meg litt over at jeg er blitt for snill.

Så kanskje slemme-boka kan bli den neste?

- Ja, «Book of Hormones – The Mean Edition», spøker Berg.

Faktisk er han i gang med å planlegge en oppfølger, «Book of Hormones 2».

- Jeg tenker meg å dramatisere over en eller annen kar, en 13-åring uten forutsetninger og uten kropp. Gjort i en roman-form, jeg har skrevet et par kapitler på det, forteller han.

Så har han også noen barnebok-prosjekter «i hodet».

 

Paasches forord

TV2-reporter og basketballspiller Christian Paasche har skrevet forordet i «Book of Hormones». Der avslører han at Pål Berg var forfatteren av «Melkeraneren», påskekrimmen på Tines melkekartonger i 1998.

Han skriver også: «Jeg har en følelse av at for hver årgang Pål har vært trener, er han blitt enda mer bevisst på hvor viktige disse årene er i ungdommenes liv».

Det framgår også av boka og spesielt i omtalen av dagens 2002-lag i EB85.

 

Foreldrenes rolle

Berg skildrer presist også hvordan foreldrerollen har endret seg, fra de ofte fullstendig fraværende foreldrene i 70- og 80-årene til dagens foreldre, som er med på turneringer, kamper og treninger.

Vi får lese om tenåringer på tur, forfengelighet og jåleri og kjærester som tar tid, fengende og morsomt skrevet. Men det er også historier om overtrening og å «møte veggen», spillere som har hatt det vanskelig og sterke fortellinger om «Trygves amerikanske drøm» og «Donalds møte med marfan», i dette tilfellet tidligere Bærum-spiller Donald Oatis. Om syndromet som snudde livet hans opp ned, og om forskjellene på norsk og amerikansk helsevesen.

  

Den tredje basketboka

Pål Berg har også vært sentral i de to foregående bøkene om norsk basketball, den norske utgaven av australske «Basketball» i 2008 som han oversatte og redigerte – og Norges Basketballforbunds jubileumsbok i 2018, der han var i redaksjonskomiteen sammen med Tor Christian Bakken, Per Burud og Tore Vik.

- Denne tredje boka er jo langt mer personlig, en slags biografi, understreker Berg.

«Book of Hormones» var en idé for ett eksemplar fra kopimaskinen, men er nå trykket i 800 eksemplarer.