Norges Basketballforbund / Nyheter / 2024 / Slo Island i nordisk-debuten
Island greide aldri å få tak på Jakob Ellingsen og hans fart og driver. EB-guarden ble kampens toppscorer med 26 poeng, hadde 6 returer og 5 assists og ble feilet 13 ganger i kampen. FOTO: ARILD SANDVEN

Slo Island i nordisk-debuten

De norske U16-gutta landslagsdebuterte med en råsterk seier over Island og viste enorm fightervilje i sluttminuttene.

Kisakallio

U16M Norge – Island 80-71

I sin aller første landskamp overrasket U16-guttene stort ved å sette Island på plass.

Etter at islendingene hadde dratt fra til 27-12 etter sju minutter, svarte Norge med en 18-2-run til ledelse 30-29 tre minutter ut i den andre.

Derfra og inn var det faktisk Norge som førte det meste av kampen. Ledelsen var på 10 poeng (60-50), men Island spiste seg innpå og kampen vippet på 64-62 og 66-64. Men Jakob Ellingsen og Håkon Odera Seem satte inn scoringene som ga de norske gutta et lite pusterom, før Island var nede i 3 poeng (72-69).

Rønning avgjorde

Men med 1:51 igjen å spille tok Christoffer Rønning retur etter en sterk drive med bom fra Viktor Brovold-Kühn og satte inn 74-69.

Så ble 2,05-centeren fra Drammen feilet etter en ny retur og la begge straffene (76-69), og etter at Island hadde redusert med to straffetreff, brøt Norge presset og fikk 78-71 ved Edvard Orskaug på assist fra Rønning.

Da var tiden i praksis ute for islendingene, som måtte se Norges langemann dunke inn kampens to siste poeng!

Tettet forsvaret

– Jeg tror de økte presset og at vi ikke tålte det, sa landslagssjef Per Tøien om minuttene der Island gikk opp i 15 poengs ledelse.

– Men så klarte vi å respondere, fikk inn masse stopp på rad og kom enklere til skudd.

Norge var gode i angrep også i første del av kampen, men det sviktet ofte i forsvar.

– Så tok vi vekk alle driver mot midten og var veldig gode til det hele andre omgang. Da ble det vanskeligere for dem, og så kom vi oss veldig på returer. Island dominerte de to første periodene der de hadde 17 angrepsreturer, men i fjerde periode tok vi langt flere returer enn dem, understreket Tøien.

Ellingsen i farta: 26 poeng

De norske gutta vant returstatistikken 56-40, men i en tempofylt, fysisk tøff og intens batalje måtte de opp i 30 turnovers. Island fikk ikke mer enn 15, men islendingene måtte ty til fouls for å stoppe Norge.

De trøblet spesielt med Jakob Ellingsen. Den allsidige EB85-guarden var til tider ustoppelig med sin fart, finter og råsterke driver. Han ble foulet 13 ganger, skjøt 16 straffer i kampen og endte som toppscorer med 26 poeng – i tillegg til 5 assists og 6 returer.

Christoffer Rønning ble også stadig vanskeligere å hanskes med for Island. Den 2,05 m lange centeren endte på 18 poeng og 18 returer og var kampens mest effektive spiller.

– Nivået i Norge er bedre

Vi nevner gjerne Viktor Brovold-Kühn også: Med Bøler-guarden på banen klarte Norge seg best og «vant» med 24 poeng. Han fightet enormt, utfordret og skapte mye, uten at alt syns i statistikkene.

– En gøy opplevelse, fastslo lagkaptein William Rødsten Kristiansen.

– Selv om vi ikke har spilt så mye i utlandet og aldri har spilt landskamp før, begynner nivået hjemme i Norge å bli bedre. Vi har fått mer motstand i serien og er bedre forberedt når vi kommer ut. I dag spilte vi som et lag på en helt annen måte enn Island gjorde, mente kapteinen.

Et skår i gleden var at William Dronsett måtte ut med overtråkk i sluttminuttene. Men Bislet-guarden gikk greit på venstrefoten etterpå og bør kunne være tilbake i turneringen om noen dager. Men neppe allerede mot Finland torsdag.

Poengscorere Norge: Jakob Ellingsen 26, Christoffer Vråle Rønning 18, Håkon Odera Seem 7, William Rødsten Kristiansen 6, William Dronsett 5, Oskar Falba 5, Viktor Brovold-Kühn 4, Edvard Orskaug 4, Kevin Leraand 3, Evert Dahlberg 2.

Toppscorere Island: Jakob Leifsson 15, Patrik Birmingham 10, Sturla Bödvarsson 9.