U16 menn Norge – Sverige 80-72
U16 kvinner Norge – Sverige 44-88
– Jeg visste ikke hva jeg skulle tro, jeg har ikke sett mye i fjor eller tidligere år og var egentlig bare veldig spent. Nå er jeg utrolig fornøyd med hele laget, sa Christoffer Vråle Rønning.
Den 2,05 m lange centeren herjet mot slutten av kampen mot svenskene og endte med 16 poeng og 15 returer.
På stillingen 71-68 til Norge med 2:03 igjen å spille tok Rønning en råsterk angrepsretur, scoret og ble feilet og satte and one-straffen: 74-68.
Sverige reduserte, men Oscar Falba fintet og la fikk fri vei til layup: 76-70, det ser så enkelt ut når 15-åringen fra Centrum Tigers gjør det.
Matchvinner-scoringen
Svenskene fikk inn 76-72, men Jakob Ellingsen som var den ledende angrepsspilleren da Norge dro fra i fjerde periode, satte iskaldt inn 78-72 med 52 sekunder igjen. Det var den avgjørende scoringen, mens Viktor Brovold-Kühns to straffetreff 27 sekunder før slutt var «spiker'n i kista» for svenskene.
– Det føles utrolig deilig å slå «söta bror» og vi spilte veldig godt som et lag mot slutten og holdt oss til våre prinsipper. Nå skal vi bare fullføre dette, sa centeren som var sentral da Drammen Rivers vant bronse i U16-NM for to måneder siden.
Samtidig har han vært yngstemann i Bærums BLNO-lag denne sesongen.
– De har samme prinsipper og samme plays som landslagene, så det har hjulpet meg mye å være der, sa Christoffer.
Ledet med 12, fikk 0-13 mot
Det svingte på alle måter i oppgjøret mellom Norge og Sverige, der svenskene kom best ut, men hvor Norge tok kontrollen og ledet med 12 poeng på det meste (30-18).
Etter at svenskene hadde kommet tilbake, så de norske gutta ut til å stikke fra da de økte til 50-40 mot slutten av tredje periode.
Men så kom 0-13 mot og scoren snudde til 53-50 i svensk favør og 57-52 før fjerdeperioden.
– Berg-og-dalbane-tur
Heldigvis gikk det bra til slutt.
– Jeg sa i pausen at det så ut som vi var ute på en berg-og-dalbane-tur. Vi har mange gode perioder i kampen, men slipper oss ned, fastslo Per Tøien.
– Det handler nok mest om at folk begynner å bli mentalt slitne, de har spilt kamper og vært her lenge. De er unge, så det svinger litt og vi kan ikke vente å være på topp hele tiden. Men når det gjelder, stepper de opp, understreket Tøien etter at det norske laget hadde vunnet sin tredje, jevne kamp.
Den fjerde jevne endte med tap 75-78 mot Finland etter at Norge hadde ledet lenge og så vidt bommet en trepoenger til utligning og overtime i siste sekund.
Trio uten nerver
– Når vi skjerper forsvaret og stopper svenskenes driver, skyter de dårlige treere i stedet og da har vi Chris (Christoffer Rønning) der til å ta returer. Og så er det noen av gutta i angrep som ikke har nerver et sekund. Vi er ikke strukturerte, men de skyter treere og treffer, sa Tøien og snakket om tre spillere:
Kevin Leraand traff 3 av 4 treere, Oskar Falba 4 av 8 og Jakob Ellingsen 3 av 6.
«Hva har skjedd med Norge»?
Men hvem skulle trodd at Norges U16-lag skulle være så bra i sitt første mesterskap?
– Det er det vel ingen som skulle trodd. Men jeg syns det fryktelig morsomt når de andre coachene her kommer og spør «hva er det som har skjedd med Norge»?
– Det handler om kontinuitet, dette laget er et resultat av kontinuitet, sa Tøien.
– Vi har holdt på i snart to år med en gruppe som er blitt mindre og mindre, og vi følger landslagsmodellens prinsipper og spiller på samme måte som seniorlandslaget og U18-landslaget. Det er morsomt å se at det vi har jobbet med over tid faktisk funker.
Nordisk-rekord: Sju seire
Med tre seire til U16 menn, tre til U18 menn og én til U18 kvinner har norsk basket også satt en nordisk-rekord med sju seire, tidligere har ingen nordiske mesterskap med de fire landslagene i U18 og U16 resultert i mer enn fem norske seire totalt.
U16-guttene har markert seg som det jevneste laget. Alle 12 spillere var kommet på banen før pause, alle bortsett fra én spilte mer enn 10 minutter og bare fire over 20 minutter:
Christoffer Rønning (30:40), Oskar Falba (29:41), Jakob Ellingsen (25:29) og Viktor Brovold-Kühn (22:07), av 40 minutter.
Den jevnheten og fordelingen av spilletid vil laget også få god bruk for i B-EM i Skopje om en måned.
Teorien: Gull og sølv mulig
I teorien er det mulig for Norge å vinne gull, med islandsk hjelp. Og iallfall sølv.
Om de norske gutta slår Estland samtidig som Island slår Finland, blir Norge og Estland stående på topp med 4-1, og Norge vil gå foran på innbyrdes oppgjør.
Vinner Finland samtidig over Island, havner Estland, Norge og Finland alle på 4-1 og da vil Norge etter all sannsynlighet få sølv - fordi Estlands 92-58 over Finland søndag før kampen gir Estland +34, mens Norge står med -3 etter tapet for Finland og finnene vil ha -31 etter 3 pluss mot Norge og 34 minus mot Finland.
Med norsk tap for Estland samtidig som Island slår Finland, vil Estland ha 5-0 og Norge, Finland og Island havne på 3-2. Der har Norge +6 etter 80-71 over Island og 75-78 mot Finland, mens finnene står på +3 og islendingene på -9. Det betyr at Norge får sølv med mindre Island vinner med 16 poeng eller mer mot Finland.
– Det er nok mest sannsynlig med bronse, erkjente Per Tøien etter seieren over Sverige.
Poengscorere Norge: Oskar Falba 23, Jakob Ellingsen 22, Christoffer Vråle Rønning 16, Kevin Kwame Leraand 11, Viktor Brovold-Kühn 6, Mio Mandt 2.
Toppscorere Sverige: Noel Karlsson Rask 24, Lukas Novakovic 21, Lucas Veller 11.
Tøft mot aggressive svensker
U16-jentene hang brukbart med til 15-21 mot slutten av første periode og spilte ganske jevnt i den fjerde (16-23), men måtte se seg slått 88-44 av et solid svensk lag.
Det er spesielt mot aggressivt press de norske jentene sliter.
– Når de presser nesten hodeløst aggressivt, mister vi fatningen. Vi klarer ikke se opp, klarer ikke å drible og klarer ikke å sentre. Men når de tok av presset, fikk vi ballen greiere opp og kunne jobbe med ting, sa assistenttrener Ståle Frey.
– Men dette er prosesser og erfaring og noe vi bare må jobbe med. Det viktigste for oss er ikke hva som står på resultattavla, men at alle jentene får en god opplevelse her. Vi roterer med alle spillerne og ser at de tar noen små steg hele tiden, forteller Frey.
Sanford scorer mest
Siena Sanford har erfaring og er den som både stoler mest på seg selv, tør å utfordre og i tillegg scorer mest.
– Hun har selvtillit og ro til å gjøre ting og er en naturlig scorer, fastslår treneren.
I de fire første kampene har Ulriken-guarden endt på 8, 8, 20 og nå 13 poeng, et snitt på 12,3. Nærmest kommer Hønefoss-forwarden Nora Nyland Rotherud som har 9,3 poeng i gjennomsnitt pr. kamp.
Ståle Frey har merket seg noen av de nye spillerne, som 09-eren Ariane Gaustad Bruås fra Bønes og Midtbyens Sofia Brown:
– Unge Ariane er en skikkelig rakettmotor og tør å prøve seg. Sofia er den mest atletiske vi har her og er aggressiv, sterk og rask.
Jevnere mot Estland?
Mandag morgen (08.30 norsk tid) er Estland motstander i Norges siste kamp i Kisakallio. Et estisk lag som i likhet med det norske har tapt alle sine fire kamper, men med betydelig færre poeng: Totalt 82 mot Norges 174.
– Vi håper vi skal kunne konkurrere, få litt flyt og stops, sier assistenttrener Frey.
Poengscorere Norge: Siena Sanford 13, Nora Nyland Rotherud 10, Sofia Brown 6, Nora Graver Svenningsen 6, Amalie Lindmark Engebretsen 4, Sofie Hoelsbrekken 3, Ariane Gaustad Bruås 2.
Toppscorere Sverige: Layla Adams 12, Alva Månsson 11, Lovisa Holmgren 9, Leila Bajagilovic 9, Alba Lemuna 9.
U16 kvinner søndag
Norge – Sverige 44-88, Finland – Estland 93-52, Danmark – Island 60-55.
Stillingen (seire-tap): Finland 4-0, Sverige 3-1, Danmark 3-1, Island 2-2, Estland 0-4, Norge 0-4.
Siste runde, mandag: Norge – Estland (8.30 norsk tid), Sverige – Danmark (8.45), Finland – Island (14.00).
U16 menn søndag
Norge – Sverige 80-72, Island – Danmark 78-69, Estland – Finland 92-58.
Stillingen: Estland 4-0, Finland 3-1, Norge 3-1, Island 2-2, Danmark 0-4, Sverige 0-4.
Siste runde, mandag: Norge – Estland (11.15), Sverige – Danmark (11.30), Finland – Island (14.15).