– Det er gøy å spille på landslaget, men det er blitt en lang dag med trøtte hoder, siden vi trente i seks timer før kampen, sa Steinar Vedå.
43-åringen fra Kirkevoll var mestscorende med 11 poeng i showkampen mellom Norges landslag og et mixed-lag med spillere fra de øvrige nasjonene i Haukelandshallen lørdag kveld, der «hjemmelaget» vant 51-32 etter mye fancy spill og lekre scoringer.
Han kunne være enig i at samlingen var den mest proffe og beste hittil.
– Den blir bedre og bedre for hvert år. Instruktørene her har vært fabelaktige og vi har fått med ett land til, Danmark, presiserte Vedå.
Rett fra gull i Paralympics
Norges Basketballforbund hadde hentet inn en eksklusiv trener:
Irene Sloof (46), tidligere landslagsspiller for Nederland i årene 2000-2008 og etter karrieren en ivrig forkjemper for rullestolbasket. Nå kom hun så å si direkte fra Paralympics som assistant coach for de nederlandske jentene som vant gull med 63-49 over USA i en finale med over 12.000 tilskuere i Paris.
– Det var veldig intenst, fullsatt og utsolgt i hver kamp vi spilte fra kvartfinalen til og med finalen. Familie, venner og basketballfans, virkelig fantastisk, forteller Sloof.
C-EM neste år?
Nå håper NBBF at også Norge skal ut i internasjonale turneringer i løpet av de neste årene.
– Rullestolbasket blir et av temaene på nordisk møte om to uker. Vi håper det laget vi har nå skal ut i EM i august neste år, sier Kevin Juhl-Thomsen, forbundets sportssjef.
Det internasjonale rullestolbasketballforbundet (IWBF) planlegger å igangsette C-EM fra neste sesong.
– Hvis det blir tilfelle, håper vi å få laget et nordisk mesterskap før EM, på samme måte som med U-landslagene i dag, forteller Juhl-Thomsen.
Internordisk kvinnelandslag?
Samtidig har IWBF World et forslag til behandling om at Norge, Sverige og Finland får stille felles landslag i kommende EM for kvinner.
– Vi har fra én til tre jenter på de forskjellige lagene i Norge, men ikke nok spillere totalt til å kunne lage et eget landslag. Situasjonen er ganske lik i Sverige og Finland, forklarer sportssjefen.
Danmark med for første gang
Norges Basketballforbund har vært pådriver for det nordiske samarbeidet. Under helgens samling i Haukelandshallen var også danskene med for første gang.
– Sverige, Finland og Danmark har fått øynene opp for å samles på denne måten, fastslår Henriette Goksøyr, ansvarlig for parabasket i NBBF og leder for de årlige samlingene i Bergen.
43 spillere deltok i turneringen lørdag ettermiddag, i tillegg var det showkamp og dommerklinikker. Rullestolsamlingen har funnet sin form.
– Å holde oss på det samme eller bli litt større. Vi har plass til omtrent 20 til, sier Henriette Goksøyr på spørsmålet om målet for kommende år.
– Bygget oss opp
Irene Sloof presiserer at mye innsats må gjøres for å ta stegene oppover i internasjonal rullestolbasket.
– Det er viktig at noen gjør det arbeidet. En god liga og et godt lag skapes ikke over natta, det kreves en masse arbeid og dedikasjon.
– I Nederland begynte vi på fulltidsprogrammet for rullestolbasket i 2007 og bygget oss opp, ett år av gangen. Hvert år prøvde vi å gjøre noe bedre, forteller Sloof.
Hun roser det norske miljøet og samlingen i Bergen.
– Jeg ser flere her som virkelig vil gjøre et arbeid og som skaffer seg kunnskap fra andre land, dommere og coacher. Kanskje spillere fra Nederland kan komme hit neste år, forhåpentligvis kan norske coacher og spillere komme til oss og trene og se hvordan vi gjør det, sier den erfarne rullestolbasket-lederen.
Basketball størst
NBBFs nye rullestolbasket-sponsor Sunrise Medical var også til stede i Haukelandshallen.
– Det er et veldig fint arrangement og kjempemoro bare å være her og snakke med spillerne, sier produktsjef Örjan Strandin.
– Globalt er basketball den største sporten i paraidrett, i Norge er det ikke det ennå, her er håndball og vinteridrettene større. Men dette arrangementet er virkelig «på» og vi håper på større landslagssatsing etter hvert. Idéen om et felles-nordisk kvinnelandslag lyder også spennende, syns Strandin.
Proffe ligaer og E-cuper
Irene Sloof forteller at Nederland har en toppserie for kvinner bestående av seks lag.
– Det er en ganske god liga og den blir stadig bedre. Men mange av de beste kvinnelige spillerne drar til ligaene i Tyskland eller Storbritannia og for menn til Tyskland, Spania og Italia.
– Vi har live-streaming av alle kamper i Nederland og prøver å bygge et nivå og gjøre det mer profesjonelt. Dessuten er det jo Europacup for klubber med fire nivåer: Champions League og Euroleague 1, 2 og 3, forteller hun.
Med andre ord er det mye å strekke seg etter for norske rullestolbasketspillere, på lengre sikt.
Hjemmeseier i showkampen
Det norske landslaget fikk spille sammen igjen lørdag kveld i en showkamp mot spillere fra Sverige, Finland, Danmark og Storbritannia.
Norge ledet 18-5 etter en forrykende førsteperiode og vant til slutt 51-32.
– Det var en fin ramme og alle de 11 som var her i dag er interessert i en satsing og å stå på videre, forteller Inge-Aleksander Kristiansen, Centrum Tigers-treneren som også er rullestolbasketlandslagets trener og coach.
Denne gangen hadde han med seg Irene Sloof som assistent.
– Ganske surrealistisk å ha en assistent som bare for noen uker siden coachet finalen i Paralympics, sa Kristiansen.