Norges Basketballforbund / Nyheter / 2023 / Med svensk erfaring til Norge
Kine Johansen med Uppsalas U17-gutter, 06-årgangen hun har trent og coachet siden de var tre år gamle og begynte med basketlek. Nå blir den tidligere norske landslagskapteinen hovedtrener for Norges U18-landslag for kvinner, som skal spille nordisk mesterskap i Södertälje og B-EM i Sofia.
FOTO: PRIVAT
Kine Johansen med Uppsalas U17-gutter, 06-årgangen hun har trent og coachet siden de var tre år gamle og begynte med basketlek. Nå blir den tidligere norske landslagskapteinen hovedtrener for Norges U18-landslag for kvinner, som skal spille nordisk mesterskap i Södertälje og B-EM i Sofia. FOTO: PRIVAT

Med svensk erfaring til Norge

Hun kommer fra en av Norges fremste basketfamilier og giftet seg inn i en svensk. Etter 20 år i Sverige gleder tidligere landslagskaptein Kine Johansen seg til å ta fatt som head coach for Norges U18-jenter.

To kvinnelige head-coacher er den store nyheten i trenerkabalen for Norges ungdomslandslag i 2023-sesongen.

Kine Johansen (43) skal ha ansvaret for U18 kvinner, Tori Solberg Halvorsen (34) blir sjef for U16 kvinner.

I tillegg er Ragnhild Riis (38) assistenttrener for U20 kvinner og Dana Meknas (25) assistent for U16 kvinner.

– Kine og Tori har masse internasjonal erfaring, Ragnhild og Dana har nasjonal erfaring og er klare for å få prøve seg internasjonalt i sine trenerteam, sier Brent Hackman, sportssjef i Norges Basketballforbund.

 

Beleña får U20-gutta

Trenerkabalen for sommerens norske U-landslag er lagt ferdig, med flere nyheter.

Tromsø Storm-coach Sergio Beleña går inn som hovedtrener for U20 menn, som skal spille nordisk mesterskap i Södertälje i juni.

Gimle-trener og A-landslagets assistenttrener Audun Eskeland får ansvaret for U18 menn.

Gunnar Nesbø og assistentene Ståle Frey og Ragnhild Riis dobler med senior kvinner, som ikke har offisielle kamper denne sesongen – men det arbeides med å få til treningskamper. 

Mens fjorårets U15-trenertrio med Nicholas Phillip som sjef forblir uendret.

– Det er mye nytt, men i utgangspunktet i trenerkabalen i år er å ha en rød tråd fra seniorlandslaget nedover til U-lagene, med trenere som har internasjonal erfaring enten som spillere eller trenere, forklarer Hackman.

 

U-landslagstrenerne i 2023

Dette er trenerteamene for Norges U-landslag i 2023, med hovedtrener nevnt først:

* U20 kvinner (03-årgangen): Gunnar Nesbø, Ståle Frey og Ragnhild Riis.

* U20 menn (03): Sergio Vicente Beleña, Milovan Savic og Benjamin Alknes Cox.

* U18 kvinner (05): Kine Johansen og Frode Ramberg.

* U18 menn (05): Audun Eskeland og Morten Strand Myrvang.

* U16 kvinner (07): Tori Solberg Halvorsen, Isak Prinos og Dana Meknas.

* U16 menn (07): Nicholas Phillip, David Cox og Jakob Baiden.

I tillegg er Eirik Ljostveit engasjert som hovedtrener for U15 kvinner og Per Tøien for U15 menn. Disse lagene har i utgangspunktet ikke internasjonale kamper denne sesongen, men rykker opp som U16-landslag i 2024.

Flere trenere skal også bidra som instruktører på regionale talentsamlinger for U16- og U15-lagene.

– Vi ser på U-landslagene primært som en spillerutviklingsarena, men også som en arena for trenerutvikling, understreker Brent Hackman.

 

Samling i Oslo

Søndag 26. februar samles alle landslagstrenerne til workshop i timene før EM-kampen mellom Norge og Nord-Makedonia i Nordstrand Arena.

– Her skal vi jobbe med spillerprinsipper, forteller sportssjefen, som sammen med seniorlandslagstrenerne Mathias Eckhoff og Gunnar Nesbø skal følge opp trenerteamene.

Brent Hackman blir også med U16-landslagene til Finland som mentor.

– Vi har flere unge trenere, og det er en del av en prosess, de skal få den utviklingen de trenger. Veldig mange trenere er interessert i landslagsjobbene, så det har vært en vanskelig kabal å legge. Men mange er fremdeles aktuelle for de neste sesongene, for vi må ha dynamikk og rullering av trenerteamene, fastslår Hackman.

 

Basket-familien Johansen

Kine Johansen og Tori Solberg Halvorsen har begge sin bakgrunn i Ullern, der Halvorsen fortsatt er kaptein og sentral i ligalaget – med 14,6 poeng og 10,2 returer i snitt pr. kamp denne sesongen.

– Jeg gleder meg, det er ny utfordring for meg og veldig spennende. Det skal bli morsomt å få coache Norge, sier Kine Johansen.

Hun er oppvokst med basket, i en familie der alle har A-landskamper:

Pappa Odd 12 kamper og mamma Grete to, Kine 34 og lillesøster Anette 68.

– Så kommer jeg rett inn i en svensk basketfamilie. Mannen min (Bosse Eriksson)  coacher damelaget i Uppsala, nevøen min Marcus Eriksson er proff i Alba Berlin, forteller 43-åringen som har bodd de siste 20 årene i Sverige.

Hun dro fra Ullern til basket i Nederland der hun ble cupmester med Perik Jumpers og tapte den femte og avgjørende finalen i ligaen. Videre til spill i Uppsala, der hun også ble gift med toppspilleren Bosse Eriksson, som også har vært coach for klubbens herrelag og nå trener kvinnelaget.

Kine Johansen har Trener 1- og 2-utdanning fra Norge og Trener 3 i Sverige. Hun har hatt ansvaret for Uppsalas Gutter 06-lag, der sønnen Theodor spiller, i alle år.

 

Begynte som treåringer

– De begynte med basketlek da de var tre år, nå er de U17, forteller Johansen, som også trener datterens lag, 09-årgangen.

Hun har begynt å følge med på den norske ligaen og årgangene hun får ansvaret for, 05 og 06.

– Jeg hadde også ansvar for jentegruppa 06 på Basketskolen, så jeg kjenner en del av spillerne. Jeg så at Ulriken vant Lundaspelen i U18, veldig sterkt. Men det blir jo en forskjell fra å trene et lag man følger en hel sesong og gå inn i et U-landslag, en ny og spennende utfordring.

– Målet mitt er å bidra med å utvikle alle spillerne, og hver kamp gir mulighet til å lære noe mer. Selv om vi vil vinne kamper nå også, er det viktigste å tenke langsiktig og forberede spillerne på seniorkamper, fastslår Kine Johansen.

 

«Kona til Bosse»

Den nye U18-landslagstreneren er storfornøyd med at NBBF øker satsingen på kvinnelige trenere og at hun og Tori Solberg Halvorsen er blitt hovedtrenere for hvert sitt landslag.

– Det er viktig at de satser strategisk, rekrutterer kvinnelige coacher og gir dem muligheter. Det fins mange strukturer man ikke er bevisst på, og som det gjelder å bryte. Bosse Eriksson har spilt i ligaen hele tiden og coachet dame- og herrelaget, så jeg blir ofte bare «kona til Bosse». Og når jeg har mannlig assistentcoach på laget mitt, opplever jeg at dommere og sekretariat heller snakker med assistentcoachen enn med meg. Det er iallfall veldig tydelig at når en kvinne coacher gutter, er det ikke naturlig at hun er head coach, påpeker Johansen, som er utdannet fysioterapeut og til daglig arbeider som spesialist på barns motoriske utvikling.

 

– Nesten litt skummelt

Tori Solberg Halvorsen tar trenerutdanning parallelt med å spille for Ullern i BLNO. Hun er også trener for Ullerns U19-jenter.

– Veldig moro, men nesten litt skummelt også, sier hun om engasjementet som hovedtrener for Norges U16-landslag.

– Det er en utfordring, for det er et nivå jeg aldri har coachet på. Men jeg gleder meg, kjenner en del av 07-spillerne og er rundt og ser kamper. To kamper den helgen som var, nye kamper neste helg og så er det regional samling i Region Øst i november. Jeg skal også en tur til Bergen for å se mer av nivået der, forteller 34-åringen.

Halvorsen har ingen spesielle resultatforventninger til U16-jentene.

– Jeg tror det er typisk at norske U16-landslag får det tøft i de første internasjonale turneringene. De må forberede seg best mulig når vi møtes, det blir ikke så mange samlingene for å få laget samspilt, sier hun.

 

NORGES U-LANDSLAG I TURNERINGER 2023

18.- 22. juni: Nordisk U18 kvinner, Södertälje (Sverige)

27. juni – 2. juli: Nordisk U18 menn, U20 menn og U20 kvinner, Södertälje

29. juni – 4. juli: Nordisk U16 kvinner og U16 menn, Kisakallio (Finland)

30. juni – 9. juli: B-EM U18 kvinner, Sofia (Bulgaria)

21.- 30. juli: B-EM U18 menn, Matosinhos (Portugal)

28. juli – 6. august: B-EM U20 kvinner, Craiova (Romania)

4.- 13. august: B-EM U16 menn, Pitesti (Romania)

10.- 19. august: B-EM U16 kvinner, Podgorica (Montenegro)