Tre norske spillere på et Allstarlag er historisk, det har aldri skjedd tidligere i den prestisjetunge turneringen som har vært arrangert i Södertälje hvert påske siden 1983 med unntak av de to som forsvant med pandemien.
Sivert Wærstad Nordheim og Elias Demoniere fra Centrum Tigers kom med i Allstarfemmeren sammen med Sandvikas Ludvik Bergseng, som ble kåret til Scania King i G06-klassen, som turneringens beste spiller.
– En utrolig opplevelse, noe jeg ikke forventet i det hele tatt, sa Ludvik. Den 2,10 m lange 16-åringen har allerede rukket å markere seg på Bærums BLNO-lag denne sesongen.
Isak Ulveseth fra Gimles gutter 10-lag, Dilshan Perera fra TNT Towers G08 og Aurora Sørbye på Ulriken J04/05 kom også med i turneringens Allstar-lag.
30 lag - fire til semifinale
Norsk basket var representert med 30 lag fra 10 klubber. De fikk verdifull matching mot noen av Nordens beste lag og kommer hjem klokere på hva som må trenes på utover våren og sommeren.
Centrum Tigers og Sandvika i G06-klassen ble de eneste lagene som vant medalje, mens Gimles G10-lag og Ulrikens J04/05 begge kom til semifinale og tapte bronsekampen.
For Gimle-gutta på dramatisk vis etter ekstraomgang. Det var riktignok danske Amager som ledet det meste av kampen og med 10 poeng noen minutter før slutt, men de rødkledde fra Bergen presterte en imponerende innspurt og reddet 58-58 med en 3-poenger og «buzzer beater» fra Isak Ulveseth.
Ullerns G04/05-lag og Bølers G07 kom begge til kvartfinalen og endte på henholdsvis 5.- og 7.- plass, Bøler etter et surt og hårfint tap (48-51) i kvartfinalen mot Högsbo, som kom til finalen.
Små marginer
For Centrum Tigers gikk det langt fra på skinner gjennom hele turneringen. Laget var uheldig med kampen mot Blackeberg i gruppespillet, der det ble 64-65 etter overtime og etter at Centrum hadde ledet med 5 poeng 40 sekunder før slutt da Elias Demoniere måtte ut med fem fouls.
Så gikk marginene Oslo-lagets vei både i kvartfinalen mot danske EVN (46-44 på scoring av Sivert Nordheim i siste sekund) og semifinalen mot islandske ÍR (70-68).
Men i finalen ble Blackeberg for sterke. Fjorårsvinnere stakk fra Centrum i andre periode og vant 62-51.
Ni plasser opp fra i fjor
– Vi er selvfølgelig fornøyde med turneringen totalt sett og stolte over å ha kommet så langt siden i fjor, da vi ble nummer 11, sier Centrum-coach Isak Prinos.
– Dessverre får vi får verste kamp i turneringen i finalen. Men den første kampen mot Blackeberg viste hvor gode vi faktisk kan være, understreker treneren som har hatt 06-årgangen i Centrum Tigers siden spillerne var 12 år gamle.
Prinos var også assistentcoach for fjorårets U16-landslag for menn og er nå i samme rolle for U16 kvinner. Han er enig i at Centrum og Sandvikas resultater og trio på Allstarlaget forteller om nivåhevingen i norsk basket.
– Treneren til Blackeberg kom etterpå og var imponert over hvor mye bedre norsk basket er blitt. Det er selvfølgelig positivt og vi begynner å hevde oss som lag, men vi skal ikke skryte på oss for mye. Det var norske landslagsspillere på de beste lagene våre her, mens det var mange som manglet fra Sverige, Danmark og Island – og Finland er stort sett ikke med i Scania Cup lenger, minner han om.
De beste finske lagene spesielt i de eldste årsklasse har etter hvert valgt bort Scania Cup og prioriterer i stedet kamper og turneringer i Baltikum, både på grunn av økonomi og sportslig nivå. Dessuten er det bare en kort fergetur fra Helsinki til Tallinn.
Møter Zalgiris i Superfinalen
Centrum Tigers skal nå videre til Superfinale i Europaligaen EYBL i Riga om to uker, spesialinvitert som et av de to beste lagene i «2. divisjon» i 06-årgangen. Etter en sesong med 11 seire og 3 tap.
Nå blir det en finale med åtte lag og med de seks beste fra «1. divisjon» som motstandere. Blant dem litauiske Zalgiris Kaunas og SKM Vilnius og latviske DSN.
– Der får vi matching som kanskje ikke noe norsk guttelag har hatt tidligere, mot spillere som alltid er i A-EM og ikke møter Norge. Vi har ikke noe mål om en spesiell plassering, men det er en god mulighet til å prøve oss mot eliten i Europa og kanskje litt få litt ordentlig juling, det har vi ikke fått i år, sier Prinos.
Viktig EYBL-erfaring
Både han, Sandvika-trenerne Niels Otto Bergseng og Asbjørn Rørtveit og Bøler G07-trenerne Alexander Karlstad og Bjørnar Holsæter presiserer at EYBL-deltakelsen har betydd mye for lagene og spillernes evne til å takle tøffere motstand, også i Scania Cup.
– Det har helt klart hjulpet oss til å bli vant til større trykk og intensitet i spillet, det er alltid fysisk god motstand, mens vi i Norge er i en situasjon der vi spiller to år opp (U19) og avslutter med 13 seire og ett tap, forteller Centrum-treneren.
– Men jeg kunne ønsket enda sterkere motstand i EYBL, vi har jo vunnet av 11 av 14 kamper og skulle gjerne hatt noen flere tap.
To Scania Cup-toppscorere
Sølvvinnerne Centrum vant 4 av sine 6 kamper i G06 i Scania Cup, bronsevinnerne Sandvika i samme klasse 5 av 6, mens Ullerns gutter i eldste klasse (04/05) vant 5 av 7.
Scania Cups scoringsoversikter går på antall poeng totalt, uavhengig av antall kamper og dermed scoringssnitt.
I topp-10 i scoringer finner vi 12 norske spillere, vi har regnet om til poeng i snitt pr. kamp:
- Isak Ulveseth (Gimle) var toppscorer i G10-klassen med 23 poeng i gjennomsnitt pr. kamp, Aurora Sørbye (Ulriken) i J04/05 med 24,6 poeng pr. kamp.
- Dilshan Perera (TNT Towers G08) nummer to med 20,6 poeng i snitt, Harald Lilledahl (EB85) på 10.- plass med 19,0.
- Sandvikas Ludvik Bergseng nummer 2 og Gabriel Ögluson delt 3 med 22,2 og 20,3 poeng i snitt i G06-klassen, der Sivert Wærstad Nordheim (Centrum) med 18,0 var nummer 8.
- Oscar Hellebust (Ullern G04/05) nummer 5 med 16,9 poeng pr. kamp.
- Nora Nyland Rotherud fra Hønefoss J08 nummer 4 i antall poeng i sin klasse, men med nest høyest snitt-score: 23,8 poeng pr. kamp. Siena Sanford (Ulriken) hadde 17,0 poeng og var nummer 7 i samme klasse.
- Nora Svenningsen fra Skjetten J10 nummer 7 med 15,0 poeng i snitt.
- Gemima Lesole Nkanga fra Ulriken J07 nummer 10 med 15,2 poeng.