Norge – Sverige/Finland 46-39
Det var en uoffisiell landskamp og motstanderen ikke Sveriges eller Finlands beste spillere, men en blanding av unge og nye spillere fra våre to naboland.
Matchingen var perfekt i et oppgjør der lagene fulgte hverandre gjennom nesten hele kampen og hvor publikum fikk se lekre finesser og scoringer – og tøffe screener, kutter, langskudd og blokker.
Det norske representasjonslaget så ut til å ha fått et avgjørende overtak på stillingen 37-23 mot slutten av tredje periode, men de svensk-finske motstanderne fikk inn en 10-0-run og var plutselig bare 4 poeng bak, 37-33.
Rykket fra igjen
Da slo Norge til og snudde momentum igjen. Ståle Hagen la en vakker assist inn til en ledig Raymond Hoel som la inn 39-33, før Hagen selv puttet den neste scoringen: 41-33 og motstanderen var slått tilbake.
De norske gutta dro fra til 46-39 og krydret avslutningen med kampens kanskje fineste angrep:
Steal fra Ståle Hagen og så fire trekk mellom forskjellige norske spillere før Magnus Nilsen la inn 44-35.
– Det er godt når timingen sitter så bra og alle på laget er i de riktige posisjonene, sa Hagen, som i likhet med alle de andre norske spillerne stortrivdes med landskampen i Haukelandshallen og et entusiastisk publikum.
– Så inspirerende og utrolig motiverende for videre satsing, fastslo han.
Historisk scoring
Arrangørklubben Kirkevoll hadde fem spillere i Norges lag og Steinar Vedå fikk æren av å legge inn de første poengene for landslaget – faktisk de fire første.
Akkurat det var det mange som snakket om etterpå.
– Veldig moro at Steinar scoret de første poengene. Han har gjort så mye for norsk rullestolbasket, så når han får den første scoringen er det nesten så man får tårer i øynene, sa Terje Roel, leder av rullestolutvalget i NBBF og primus motor for sporten gjennom mange år.
Steinar Vedå syntes det var spesielt å få spille landskamp.
– Å spille med flagget på brystet var gjevt, det var en fin ramme rundt kampen og mer folk på tribunen enn jeg trodde det skulle være. Bare kjempegøy og en opplevelse for livet, fastslo Vedå, og håpet at det vil føre til økt satsing og at Norge som Finland og Danmark kan få offisielle landskamper og ta steget inn i C-EM.
– Noe vi kan strekke oss etter
Det er ingen fjern drøm.
– Hvis vi ikke kan bygge landslag på alle arenaer, innfrir vi ikke visjonen «Idrettsglede for alle», og jeg har selv vært i VM og sett hvilket toppidrettsnivå rullestolbasket internasjonalt holder, sa basketpresident Jan Hendrik Parmann.
– Vi kan flagge med at rullestolbasket er en paralympisk idrett, og det er absolutt noe vi kan strekke oss etter på lang sikt og som bør være god reklame for idretten vår, presiserte han.
C-EM, D-EM eller Small Countries?
– En kjempehappening uansett resultat, og når vi i tillegg vinner, er det stort, sa Terje Roel.
Norge spilte rullestollandskamper på ’80-tallet, men den gang under Norges Handicapidrettsforbund. Lørdagens kamp i Haukelandshallen var den første siden Basketballforbundet overtok ansvaret.
– Jeg hadde ærlig talt trodd vi kom til å bli overkjørt, men dette var bare så utrolig gøy, fastslo lederen i NBBFs rullestolbasketutvalg.
Han håper også på et neste steg for landslaget i løpet av få år, kanskje i C-EM.
– Men nå driver IWBF (det internasjonale rullestolbasketforbundet) og lurer på om de også skal etablere enn D-gruppe. Det kan jo også være en tanke å etablere en form for Small Countries-mesterskapet, sier Roel.
Tre forskjellige eventer
Henriette Goksøyr som er ansvarlig for rullestolbasket i NBBF var storfornøyd med gjennomføringen av den årlige rullestolbaskethelgen i Bergen.
– Vi har hatt tre forskjellige events innenfor rullestolbasket: Camp, med turnering for blandede lag, et dommerkurs som holdes av IWBF med instruktører derfra og klassifiseringskurs. Det har vært mange baller i luften og kjempegøy, sa Goksøyr.
– En vanlig basketkamp
Landslagstrener Inge-Aleksander Kristiansen, til daglig trener for Centrum Tigers, fikk seg seier i den første rulllestol-landskampen. Og opplevde at alle de 11 spillerne på laget scoret.F
– Jeg har sagt til flere at jeg lurte litt på hvordan dette kom til å bli og tenkte det kunne bli litt rart og vanskelig. Men det var deilig å kjenne at da spillet var i gang, var det bare en vanlig basketkamp, understreket Kristiansen, som håper å få fortsette med rullestolbasketgjengen.
Poengscorere Norge: Fredy Ejcalon 10, Steinar Vedå 8, Raymond Hoel 6, Ståle Hagen 5, Sasja Austrud 4, Petter Emil Mikalsen 4, Jørn-Hugo Kjellstadli Johansen 2, Ronny Myklebust 2, Magnus Nilsen 2, Marius Aamodt 2, Håvard Hanken 1.
Toppscorer Sverige/Finland: Melker Berntson og Patrick Josefson 10.