– Komme i dialog med klubbene, hjelpe dem der de er og bistå sammen med dem for å utvikle norsk basket videre, sier NBBFs organisasjonssjef Ragnhild Riis om idéen bak Klubbtour-prosjektet hun har blåst liv i. Det hadde sin spede begynnelse allerede i 2017.
I løpet av et drøyt år skal samtlige klubber i basket-Norge besøkes, avtaler er gjort på dato helt fram til april 2024.
Startskuddet gikk i Molde onsdag. Forbundet skal innom 60 klubber før sommerferien i år, neste gang er tirsdag i neste uke hos Kongsvinger, Raumnes og Årnes, Nannestad, Eidsvoll, Jessheim Troopers, Ullensaker Dragons og Kløfta.
– Godt innblikk
De fleste besøkene samler flere klubber.
– Men denne gangen var det bare Molde. Vi fikk et godt innblikk i hvordan de jobber og hva de har gjort for å bli så store på så kort tid, sier generalsekretær i NBBF, Espen A. Johansen. Han og assisterende generalsekretær Axel Langaker var forbundets utsendte den første Klubbtour-kvelden.
– Vi var på to flotte anlegg, Nye Idrettens Hus i Molde som ble åpnet for tre år siden og Fuglsethallen, og vi fikk se U13- og U16-trening med Greg og noen unge trenere han har engasjert, forteller Johansen.
300 aktive på fire år
For Molde BBK med tilnavnet Jazzers er en mønsterklubb og en suksesshistorie i norsk basket.
* Tidligere toppspiller Greg Knudson flyttet til Molde før sommeren i 2018 og hadde allerede i desember samme år etablert basketballklubben.
* Klubben vokste til 80 medlemmer etter ti måneder.
* I dag har Molde Basketballklubb rundt 300 aktive, iberegnet 100 på SFO-basket.
* Gutter 07 spiller i Region Øst-serien (Oslo) og deltar i april i år i U16-NM på Hønefoss, som første Molde-lag i et NM.
* Flere av spillerne har vært på nasjonale samlinger som U15- og U16-spillere og Molde kan bli representert på Norges U16-landslag denne sesongen.
Startet under Jazzfestivalen
Greg Knudson merket at det var en latent interesse for basket i Molde allerede første sommeren han var der og fikk oppleve Moldejazz, den årlige jazzfestivalen som også er Norges eldste.
– Det var liksom noe som manglet, så vi fikk montert noen kurver midt i sentrum og veldig mange var innom, forteller han.
– Så hadde vi to veldig flinke studenter fra høyskolen. De kunne ikke norsk, men vi sendte dem ut til skoler der de hadde basket i gymtimene. Det hjalp tydeligvis ganske mye, og virket som en god start for vår rekruttering.
– Nå ser folk oss
I begynnelsen var det likevel smått med midler og støtte.
– Men nå kjenner vi flere i byen, nå ser folk oss og verdsetter det vi gjør for barn og unge, understreker 51-åringen fra Montana, som kom til norsk basket og Bærums Verk i 1994 og i tillegg spilte for Hop Bulldogs (som ble Bergen Bulldogs) og Frøya Ambassadors. Med NM-gull i Bærums Verk, flere sesonger over 25 poeng i snitt og 19 poeng i den siste i BLNO, for Frøya i 2004/05.
– Vi merker at basket er blitt en attraktiv idrett i byen. Veldig mange kjenner til det arbeidet vi gjør med åpen hall fredager og at vi legger vekt på at alle skal være med, uansett økonomi og bakgrunn. Der skiller vi oss kanskje fra andre idretter i Molde og kanskje også andre basketklubber, sier Knudson.
Han setter pris på Basketballforbundets besøk og Klubbtour.
– Det er et veldig viktig prosjekt de har satt i gang, veldig fint å se at de ikke bare bryr seg om det som skjer i Oslo og Bergen og de store byene. At de kommer hit til Molde og bare til oss i det første møtet, forteller at vi har gjort noe riktig, påpeker Greg Knudson.
– Veldig fin læring
Espen A. Johansen og Axel Langaker møtte styret i Molde Basketballklubb og presenterte NBBFs fokus for prosjektet.
– Hovedmålet er å få dialog med klubbene og nærhet til å forstå hva de jobber med og hva de kan få av hjelp fra oss. Suksessfaktorene, hva de sliter med og hva de mener vi kan gjøre annerledes, sier Johansen.
– Molde og Greg har vært kjempeflinke, de er med i Inklu-Basket, de er bra på SFO-basket og har gode kurs og utdanning. Alle som har fylt 15 år må gjennom dommer- og trenerkurs. De får gjennomført mye.
NBBF-lederne følte at besøket og den første kvelden i prosjektet ble satt pris på.
– Det var veldig givende å være der og veldig fin læring for oss å komme så nært miljøet og de aktive, fastslår Espen A. Johansen.