Kisakallio
U16 jenter Finland – Norge 97-33
Storesøstrene deres var med på U16-landslaget som for to år siden sikret sølv i nordisk før de dro til Bulgarias hovedstad Sofia og leverte den beste prestasjonen noensinne fra et norsk U-landslag i B-EM.
03-årgangen slo Israel i gruppespillet og Ukraina i kvartfinalen før de tapte knepent både i semifinalen mot turneringsvinnerne Slovenia (60-67) og i bronsekampen mot Kroatia (45-49) i kamper Norge lenge ledet.
Om en drøy uke skal Sunniva Sørbye, Celine Klett og Felicia Dyngeland-Sundén spille U18-nordisk i Finland, men denne uka er det Aurora Sørbye, Helene Klett og Fanny Dyngeland-Sundén som stiller i rødt og hvitt i Susihallen i Kisakallio-senteret.
De har i motsetning til sine seiersvante søstre ikke vunnet noe ennå. Åpningskampen mot Sverige endte 27-78, og søndag ble det 33-97 mot et finsk lag som utvilsomt er stor favoritt til å vinne mesterskapet.
- Mistet litt av respekten
Likevel viste de norske jentene fremgang: Løftet seg i de tre siste periodene etter en tung start, kom over 30 poeng og holdt Finland under 100. De hentet ned 42 returer og hadde 11 steals, men igjen ble skytingen for dårlig og antall turnovers det samme som mot svenskene: 41.
- Finland er et utrolig bra lag. De har høye spillere, raske spillere, skyttere, drivere, post – det er et veldig bra sammensatt lag, fastslo Aurora Sørbye.
- Men jeg syns vi mistet litt av respekten og kom tilbake i kampen. Jeg tror de er bedre enn Sverige, sa den norske lagkapteinen.
- Ferdig med de tøffeste
Det aller meste tyder på at de finske og svenske jentene igjen gjør opp om gullet. Danmark tapte klart for Sverige søndag (42-78) og Estland og Island bør være motstandere på Norges nivå.
- Godt å være ferdig med de to tøffeste, mente Helene Klett.
- Det er ålreit å ha møtt de beste først også, så har vi sett nivået og vet mer om hvilken motstand vi møter, sa Fanny Dyngeland-Sundén.
Støttespillere og forbilder
Alle tre gir storesøstrene mye av æren for at de selv har begynt med basket og er blitt landslagsspillere.
Fanny om Felicia: - Vi spilte fotball begge to, men så startet hun på basket og så hvor gøy det var og hvor mye samspill det var, og så ble jeg også med. Nå har jeg også fått lov til å spille på samme lag som henne (Ullern i BLNO), og hun har alltid vært en viktig støttespiller for meg både på og utenfor banen. Jeg pleier å ringe henne daglig.
Helene om Celine: - Jeg var med henne på Ulriken-trening og satt og så på, og så kom Ingvild (Sanford) bort til meg og lurte på om jeg hadde lyst til å begynne med basket. Celine har alltid betydd mye for meg, og nå har jeg også fått spille med henne på 04-laget og trene med BLNO. Jeg får hele tiden gode råd fra henne og kjæresten hennes
Aurora om Sunniva: - Hun er mitt største forbilde og en utrolig søster å ha både på og utenfor banen, vi spiller jo også sammen på Ulrikens BLNO-lag nå. Her under nordisk snakker jeg med henne både før og etter hver kamp.
Innsats og disiplin
Men hva er det viktigste de har lært av storesøstrene?
Fanny: - Felicia har en utrolig innsats i alt hun gjør og har lært meg disiplin, som at selv om det er sommerferie, må vi stå opp tidlig og ha trening. Å legge ned en så stor innsats for å bli god, tror jeg ikke ville kommet uten at jeg hadde hatt noen å se opp til. Felicia er en utrolig viktig person i min basketkarriere, har gitt meg mange gode råd og lærer meg hele tiden å bli en bedre spiller.
Helene: - Celine har lært meg veldig mye av det jeg kan. Som at siden jeg er lav (1,69), må jeg ha mer bue på skuddet for å skyte over forsvarsspillere. Og at jeg må komme meg ned i beina og bli raskere. Hun har lært meg veldig mye av det jeg kan.
Aurora: - Sunniva er en av de tøffeste spillerne jeg vet om, hun kjemper om alle returer og gir aldri opp. Hun jobber så hardt at hun ofte får blåmerker. Det har inspirert meg til å gi 100 prosent.
Ulrikens ferdigheter
Men der Sunniva Sørbye er en fighter og sterk forward til tross for beskjedne 181 cm, viser lillesøster Aurora langt mer allsidighet.
- Vi er forskjellige spillertyper, jeg er jo en guard og hun mer forward. Hun tar returer og er mer under kurven, jeg driver og skyter, understreker Aurora.
Både mot Sverige og spesielt søndag mot Finland tok hun ansvar, førte opp ballen under tøft press og skapte mye trøbbel for forsvarerne. Det er lett å la seg imponere av Ulriken-spillernes ferdigheter og forståelse. Norges kanskje beste periode var da landslagstrener Ellen Hamremoen kjørte en ren Ulriken-femmer i noen minutter.
Ved siden av Aurora Sørbye har også 06-modellen Anna Linnea Hovig Wikstrøm trygghet med ball, bra driv og utfordrer villig en-mot-en. I tillegg viser Lina Blanco (også 06-årgang) mye spennende som forward.
Med Fanny Dyngeland-Sundén som den tredje 06-spilleren i troppen, har Norge en sterk trio til neste sesongs U16-lag, som forhåpentligvis skal få spille både nordisk og B-EM.
Høyt nivå
Finlands U16-jenter skal rett ut i en europeisk FIBA-turnering når nordisk er over, har forberedt seg godt og befinner seg noen nivåer over det norske laget. De har også overlegen høyde, og 194 cm høye Else Lemmilä ble for to år siden tatt ut som finnenes representant på en junior-NBA-camp i Bologna i Italia.
Norges U16-landslag har fått en tøff start på mesterskapet, men fremgangen var betydelig fra kamp 1 til 2 – og nå er de ferdig med de tøffeste. Danmark er et hakk ned i ferdigheter, deretter kommer Island og Estland som vi tror Norge skal kunne matche godt.
Poeng Norge: Aurora Sørbye 9, Sofia Brokhaug Koch 5, Lina Blanco 4, Camilla Wold Wægger 4, Helene Klett 3, Amanda Waage Thomsen 3, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 3, Sabrina Bouthalja 2.
Toppscorer Finland: Elina Aarnisalo og Elsa Lemmilä 20.
Øvrige kamper søndag: Sverige – Danmark 78-42, Estland – Island 62-57.
Stillingen (seire-tap): Sverige 2-0, Finland 1-0, Estland 1-0, Island 0-1, Danmark 0-1, Norge 0-2.