Jublende U20-jenter etter den femte seieren på sju kamper, 83-75 over Irland som sikret norsk 7.- plass i B-EM i Craiova. Foran ligger Sophia Priestley (til venstre) og Fatima Mohammad, i neste rekke sitter Aurora Sørbye (til venstre), Selma Deisz og Felicia Dyngeland-Sundén, bak fra venstre er Anna Hovig Wikstrøm, Karyn Sanford, Sunniva Sørbye, Synne Jacobsen, Camilla Gjerstad, Vilde Havnes og Maria Thoresen Myklebust.
FOTO: FIBA.COM
Jublende U20-jenter etter den femte seieren på sju kamper, 83-75 over Irland som sikret norsk 7.- plass i B-EM i Craiova. Foran ligger Sophia Priestley (til venstre) og Fatima Mohammad, i neste rekke sitter Aurora Sørbye (til venstre), Selma Deisz og Felicia Dyngeland-Sundén, bak fra venstre er Anna Hovig Wikstrøm, Karyn Sanford, Sunniva Sørbye, Synne Jacobsen, Camilla Gjerstad, Vilde Havnes og Maria Thoresen Myklebust. FOTO: FIBA.COM

Stammen i et nytt A-landslag

De seks 2003-spillerne i årets U20-landslag spilte sin siste kamp som juniorer, etter å ha vært i kvartfinalen tre ganger og i semifinalen som U16-spillere.– Denne gruppen av U20-spillere har mulighet til å danne en god stamme i seniorlandslaget de neste årene, fastslo Gunnar Nesbø etter søndagens seier over Irland, lagets femte i årets B-EM.

Norge – Irland 83-78

De norske jentene ble kjørt tøft av et langt mer aggressivt irsk lag både i første og andre periode, fikk 0-7 i fleisen fra start og lå under med 10 poeng på det meste (24-34).

Men Norge kom innpå til 33-37 før pause og leverte en knallsterk annen omgang der de scoret 50 poeng og til slutt vant kampen 83-78.

I en underholdende og tempofylt andreomgang var lagene lenge helt jevne og fulgte hverandre til 65-65.

 

Norsk run i Aurora Sørbyes regi

Så stakk Norge, med Aurora Sørbye som regissør og matchvinner.

17-åringen spilte fri Synne Jacobsen til 67-65, ble feilet på en trepoenger og la de to siste straffene til 69-65. Før hun utfordret med en sterk drive inn i irenes felt og la pasningen ut til Fatima Mohammad som senket 3-poengeren til 72-65!

Da Karyn Sanford like etter la treeren til 75-68 etter assist fra storesøster Sunniva Sørbye, tok Irland timeout med 5 minutter igjen.

Men Aurora Sørbyes show var ikke slutt. Etter å ha tatt en forsvarsretur suste hun opp banen, ble feilet og la to straffer til 77-68. Så speedet Ulriken-guarden opp igjen i neste angrep og fant Fatima Mohammad, som prikket inn sin femte 3-poenger i kampen: 80-70.

Og så fikk Aurora inn en steal og spilte til Karyn Sanford som sørget for 82-70.

 

– Nytt steg

Det klarte ikke Irland å reise seg fra.

– Aurora var bare kjempegod. Det er sent i turneringen, men forløsende. Hun viste at hun kunne ta et nytt steg, sa landslagstrener Gunnar Nesbø om spilleren som er født i oktober 2005 og som var nest-toppscorer i U18-jentenes EM i Sofia tidligere i sommer.

Mot Irland var det da Aurora Sørbye og Vilde Havnes (04) var på banen samtidig i slutten av andre periode Norge begynte å få fart på angrepsspillet.

De to guardene er de fremste tilskuddene til 03-årgangen og de seks spillerne som har vært med siden starten med U16-landslaget i 2019.

 

Historisk semifinale i 2019

Ulriken-kvartetten Karyn Sanford, Fatima Mohammad, Synne Jacobsen og Sunniva Sørbye, Sandvikas Marie Thoresen Myklebust og Ullerns Felicia Dyngeland-Sundén var med på å skrive norsk baskethistorie med semifinaleplassen i U16-EM i 2019.   

Der ble det knepent tap for Slovenia (60-67) og så i bronsefinalen mot Kroatia (45-49). Gjennombruddet kom allerede i første kamp i mesterskapet i Sofia, med en råsterk 60-57-seier over Israel.

Så nådde de kvartfinalen i U20-EM i Skopje i fjor som underårige – og i år igjen.

Laget med 03-jentene er det eneste norske som er kommet til kvartfinale i B-EM i det nåværende konseptet, og de har greid det tre ganger. Med plasseringene 4, 7 og 7.

 

Best statistikk: 5 seire og 2 tap

Samtidig er årets lag det norske med sterkest vinnerstatistikk av alle: 5 seire og 2 tap – 71,4 prosent seire.

U16-landslaget hadde 5-3 og fjorårets i stor grad underårige U20-lag 2-4.

– Ja, vi har en solid gruppe der. Vi kjenner hverandre så godt, jeg vet alltid hva Fatima eller Felicia kan gjøre når de får ballen i hjørnet og hva alle de andre er gode for, fastslår Karyn Sanford.

 

Small Countries - og så EM-kvalifisering

Nå spilte hun og de fem andre sin siste kamp på juniornivå, og så er seniorlandslaget neste.

– Small Countries neste sommer er første mål og så er det EM-kval om to år fra nå, forteller Gunnar Nesbø, som også er kvinnelandslagets head coach.

– Målet vårt er å få opp et godt landslag på litt sikt og gruppen av U20-spillere her i EM har mulighet til å danne en god stamme i laget de neste årene, sier han.

– Det er en spennende generasjon som kommer opp nå, og vi vet vi har mye bra. Fremtiden er veldig lys med en jevn strøm av lag og spillere nedenfra, og så må vi sørge for at vi beholder de som allerede er seniorene også i noen år fremover. Da kan det bli veldig bra.

 

– Trenger større spillere

– Jo, det skal bli bra, spesielt med denne gruppen av seks spillere som har vært så mye sammen, sier Karyn Sanford.

– Det eneste vi trenger, er større spillere, det var tydelig i Nederland-kampen at vi mangler. Ikke bare «bigs», men også som guarder. Uansett må vi helst ha spillere på det nivået som er over 1,95, understreker U20-kapteinen.

Aurora Sørbye ble norsk toppscorer mot Irland med 17 poeng og hadde i tillegg 6 assists, 5 returer, 3 steals og bare 1 turnover på sine 30 minutter på banen.

Fatima Mohammad la 5 av 11 trepoengere og endte på 15 poeng, Karyn Sanford og Maria Myklebust 15 og 14 etter solide andreomganger, Synne Jacobsen med 10 poeng var igjen stødig med 4 av 7 field goals.

Sunniva Sørbye scorer ikke mye (3 poeng), men var på banen i 26 minutter og bidro med knallsterkt forsvar, 7 assists og 4 returer.

Vilde Havnes hadde glimrende innhopp, Felicia Dyngeland-Sundén kom inn og la viktige 2 av 3 trepoengere, blant annet til ledelse 58-56 i slutten av tredje periode.

 

12 turnovers før pause, 2 etter

– Veldig mange hadde viktige bidrag, presiserer Gunnar Nesbø.

– Det var to ting som måtte rettes på etter første halvdel: Irland hadde 12 offensive returer og vi hadde 12 turnovers. Det snur vi etter halftime, da får vi også bedre flyt i angrep når guardene våre gjør en kjempejobb, går forbi og er aggressive.

Norge hadde bare to turnovers i resten av kampen, begge i tredje periode og følgelig ingen i fjerde.

7.- plass med fem seire og to tap er det vanskelig å være misfornøyd med. 

– Men vi syns vi skulle hatt seks seire, det kjipeste tapet er det mot Romania i går. Men jentene har levert en knallsterk prestasjon. Vi føler topp 3 med Tyskland, Slovenia og Nederland nok er noen hakk over oss, men lagene fra 4 til 8 og med Kroatia og Hellas som 9 og 10 ser ut som en ganske jevn gruppe, konkluderer coach Nesbø.

 

Sikre fra straffelinja

Beste norske i årets EM-statistikker er Maria Thoresen Myklebust med fjerdeplass i straffeprosent: 86,4 etter 19 treff på 22 straffer. Karyn Sanford er på 7. med 19 av 23 og 82,6 – og Norge som lag på fjerdeplass i straffeskyting med 73,9 prosent treff.

Mot Irland var straffetreffene viktige: De norske spillerne satte sine 15 første straffer (!) og endte med 20 av 24 – 83,3 prosent. Aurora Sørbye satte 9 av 10, Karyn Sanford 4 av 4 og Synne Jacobsen og Maria Myklebust begge 2 av 2.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 17, Fatima Mohammad 15, Karyn Sanford 15, Maria Thoresen Myklebust 14, Synne Jacobsen 10, Felicia Dyngeland-Sundén 6, Vilde Havnes 3, Sunniva Sørbye 3.

Toppscorere Irland: Hazel Finn 23, Ella O’Donnell 15, Maria Kealy 10.

 

FINALER OG PLASSERINGSKAMPER SØNDAG

Finale: Slovenia – Tyskland 57-47

Bronsekamp: Nederland – Sveits 68-51

Kamp om 5.- plass: Romania – Island 69-59

7.- plass: Norge – Irland 83-78

9.- plass: Kroatia – Hellas 81-77

11.- plass: Slovakia – Storbritannia 68-59

13.- plass: Bulgaria – Ukraina 70-64

15.- plass: Østerrike – Georgia 61-55

Kosovo ble nummer 17 i mesterskapet. Ingen lag rykker ned.

Slovenia og Tyskland rykker opp i A-divisjonen, Belgia og Tsjekkia rykker ned i B-EM.