Med kvinnelandslagets fem strake seire og gull i Small Countries-EM siste uka i juni som start på rekordsommeren, har norsk basket kunne juble over 23 landslagsseire i løpet av ni uker.
I tillegg startet senior menn pre-kvalifiseringen for VM 2027 med borteseier i Luxembourg (72-58) i februar, og kan ta et langt steg mot avansement til neste runde om de også vinner hjemmekampen mot Romania i Nordstrand Arena 21. november.
Sølv og bronse i nordisk
U18 menn dro hjem fra nordisk i Södertälje med sølvmedaljer og U16 menn fra nordisk i Kisakallio-senteret i Finland med bronse.
Under B-EM i juli og august har U18-gutta vunnet sju kamper, U16 gutter seks og U18-jentene tre før U16 jenter slo til med sine to første seire over Sveits og Bosnia-Hercegovina og tok en høyst overraskende 12. plass blant de 20 lagene i B-EM i Konya i Tyrkia.
Rekorder
18 seire for de fire U-landslagene er rekord for norsk basket. Best fra tidligere var 16 seire i 2017, da U18 menn (99- og 00-årgangene) vant 8 av 10 kamper og sikret seg både bronse i nordisk (3-2) og seier i C-EM på Kypros (5-0).
Med alle fire lag i B-EM var bestenoteringen fra tidligere 14 seire i 2019, da 03-jentene sørget for 9 av seirene (9-4) etter sølv i nordisk (4-1) og fjerdeplass i B-EM i Sofia (5-3).
Årets sju seire i nordisk er også rekord, etter at seks seire fra 2017 var mest fra før.
Norge har bare én gang vunnet gull i nordisk – med ’90-årgangen ledet av Geir Bangstad og Mathias Eckhoff i U18 menn i 2008. Da vant laget alle sine fem kamper, men gikk 1-6 og havnet på 19.- plass i B-EM. De tre øvrige landslagene denne sesongen måtte alle tåle 0-4 i nordisk og deltok ikke i EM.
Basketutvikler
– Jeg håper dette er en trend og at det stemmer også på sikt, at vi får flere seire og kan konkurrere bedre de neste årene, sier Ståle Frey om sommerens resultater for de norske lagene.
Han er basketutvikler i 30 prosents stilling i Norges Basketballforbund og arbeider med klubber og trenere for å knytte NBBFs spilleprinsipper tettere med klubbmiljøene.
I tillegg er 65-åringen head coach i Ullern, og i sommer var han assistant coach både for kvinnelandslaget i Small Countries-EM og U16 kvinner i nordisk og B-EM, dessuten fysioterapeut for senior kvinner under mesterskapet i Pristina i Kosovo.
– Imponerende
– Jeg er ikke så opptatt av statistikker, men ser på hvordan vi spiller. For eksempel var U16-gutta imponerende i nordisk med tre seire og i nærheten av å vinne de to andre og veldig bra i flere kamper i EM også, sier Frey om laget som gikk 3-2 og fikk bronse i nordisk, mens de endte med 3-4 i EM der de slo kvartfinalisten Slovakia, men tapte noen nøkkelkamper og til slutt endte på 19.- plass.
– U18 jenter konkurrerer også bra selv om de ikke har vunnet så mange kamper, og for oss på U16 har vi fått inn et par viktige spillere i troppen og styrket laget etter noen store tap i nordisk, sier den erfarne treneren, som var en av de ledende spillerne på Norges landslag i ’80-årene.
U16 jenter slo Sveits og unngikk bunn-sluttspillet spesielt de norske U16-landslagene ofte havner.
De imponerte mest med 73-63 over Bosnia-Hercegovina, som slo Island to ganger i mesterskapet og viste seg å være klart best i 13-16-sluttspillet. Mens Norge havnet på nivået over og ble nummer 12.
Høyeste seiersprosent: 37,5
Fortsatt er det flere tap enn seire for de norske U-landslagene, men 18-30 denne sommeren betyr seier i 37,5 prosent av kampene som også er rekordhøyt.
U18 menn var best med 7-5 og positiv «record», sølv i nordisk og 10.- plass i EM.
Debutantene fra U16 menn oppsiktsvekkende havnet på 50 prosent etter 6 seire og 6 tap.
Fra fjerdeplass via sølv til gull
U18 kvinner gikk 3-9 og U16 kvinner 2-10, mens kvinnelandslaget vant alle sine fem kamper under Small Countries-EM i Kosovo.
– Da vi startet for seks år siden, ble vi nummer 4 i Cork (Irland), på Kypros for to år siden ble det sølv og denne gangen dominerte vi virkelig turneringen. Så ting er på gang, fastslår Ståle Frey.
Rød tråd
Ifølge U16-landslagstrener Per Tøien handler det om «den røde tråden», at de norske landslagene skal spille likt fra U15 og U16 opp til senior. At den stilen Mathias Eckhoff har på senior menn og Gunnar Nesbø har på senior kvinner i stor grad skal gjennomføres også på de yngste lagene og hele veien opp.
– Vi har prøvd å følge det på U16-jentene, den tråden Gunnar har tegnet opp er veldig og bra gjennomtenkt. Men vi må modifisere litt på 16-årsnivå fordi jentene spesielt henger litt etter de andre landene og ikke har den samme «pakka» inne, sier Frey.
Mann-til-mann-forsvar
«Den røde tråden», kort forklart?
– Som den er beskrevet, at Norge ønsker å bruke hele banen i forsvar og angrep, plukke opp høyt og forsvare oss i mann-til-mann-forsvar. Mens vi ofte tidligere da vi fikk store tap gikk rett i en sone for å hindre scoringer mot.
– Så skal angrepet være pasnings- og kutt-drevet, mye spillebevegelser og ballbevegelser i kombinasjon, forklarer Ståle Frey.
Ungdomstrenerne som målgruppe
Det er dette han som basketutvikler i NBBF legger vekt på i besøkene hos klubber over hele landet.
– Jeg linker det opp mot det landslagene har beskrevet at de ønsker å trene på. Målgruppen er ungdomstrenere og yngre lag vår prioritet. Down screen, pick and roll, hvordan bryte et sonepress – disse tingene MÅ læres i klubber, presiserer 65-åringen.
Frey har de siste to årene besøkt 28 klubber og snakket med i alt 196 trenere, blant dem 55 kvinnelige trenere.
Gode årganger kommer opp
U-landslagene i basketball handler for alle nasjoner om gode og mindre gode årganger, men for norsk basket er det grunn til å håpe og tro på fortsatt fremgang i både spill og resultater.
Basketballforbundets enorme medlemsvekst betyr at de neste årskullene som kommer opp, har flere talenter som har begynt tidligere. I årgangene 2009-, 10 og 11 som er de neste på U16-landslagene, har flere spillere både for gutter og jenter allerede markert seg på samlinger og for sine klubblag både i hjemlig serie og i cuper.
– Rir på en bølge
Ståle Frey er enig at det kan bli noe varig.
– Jeg tror det, basketball er blitt en «hot ticket», det er veldig mange som har lyst til å begynne, jeg ser ungdom som går rundt og tauer på en basketball. Det dukker opp miljøer og utebaner.
– Vi rir på en bølge nå, og så gjelder det å få mer kvalitet inn i treningene i yngre lag også. Jeg har tro på prosjektet for å utdanne trenere som legger vekt på de riktige tingene og på kvalitet. Talentene fins, fastslår den erfarne treneren og basketutvikleren.
PS. FIBA gikk over til formatet med A-, B- og C-divisjon i U18 og U16 fra 2004, men det var først i 2012 norsk basket sendte lag til EM i alle fire klasser.
Norge sendte ikke alle fire lag til EM i årene 2014-16. Da deltok ikke U18 kvinner, mens U18 menn bare var med det første av de tre årene.