Gunnar Nesbø på Norges første trening etter ankomst Pristina. Her sammen med fra venstre Aurora Sørbye, Sunniva Sørbye, Eirin Vreim Holm og Andrea Bolstad Raa.
FOTO: ARILD SANDVEN
Gunnar Nesbø på Norges første trening etter ankomst Pristina. Her sammen med fra venstre Aurora Sørbye, Sunniva Sørbye, Eirin Vreim Holm og Andrea Bolstad Raa. FOTO: ARILD SANDVEN

Ny kontrakt for Nesbø

Gunnar Nesbø leder et ungt landslag inn i det som er hans tredje Small Countries-EM. 36-åringen har nettopp skrevet under en ny ettårskontrakt som trener for kvinnelandslaget og håper å kunne ta laget inn i EM-kvalifisering, kanskje allerede fra neste år.

Pristina

– Å komme inn i EM-kvalifisering og spille landskamper hvert år er noe å strekke seg etter. Vi ønsker veldig å få det til, men er avhengig av å ha spillere som kan satse for flere år av gangen, sier Nesbø.

Han er på plass i Kosovos hovedstad Pristina, der Small Countries-EM begynner tirsdag med oppgjøret Kypros – Georgia og der Norge skal ut i andre kamp – mot Armenia.

Det er tredje gang Nesbø leder jentene inn i mesterskapet for de små – der Norge med sine 5,5 millioner denne gang er desidert «størst» – etter Cork i Irland i 2018 og Nikosia på Kypros for to år siden. Med henholdsvis 4.- plass og sølv som sluttresultatet.

 

– Har vært riktig nivå

– Det har vært veldig riktig for oss, fordi vi både har fått god gjennomkjøring og truffet nivået med tøffe kamper også.

– Men kanskje er vi der nå at vi kan ta et steg lenger opp, understreker bergenseren som startet i Ytrebygda og senere spilte i BLNO for både Ulriken og Gimle.

Men det er utvilsomt som coach han har markert seg. De siste årene med to NM-gull for Ullerns kvinner og som kvinnelandslagstrener siden 2017.

 

EM-kvalifisering neste?

Nå er økt satsing for landslagsjentene på gang. Påmeldingsfristen til neste EM-kvalifisering er i mai neste år.

– Vi har en skikkelig kul gruppe selv om noen brikker mangler, vi har en kjempegod «carryover» fra U20-EM i fjor der vi vant fem av sju kamper og det vokser fram spillere både på U18 og U16 som vi ser kommer til å bli bra på lengre sikt.

– Og nå som baskettinget har vedtatt å øke budsjettet, ser vi at det er muligheter for å kunne tenke EM, understreker Gunnar Nesbø.

 

Ettårsavtale, før avgjørelsen

Basketballforbundet valgte å forlenge kontrakten hans med bare ett år, men generalsekretær Espen A. Johansen forklarer at det ikke på noen måte har med usikkerhet rundt Nesbøs posisjon å gjøre. Derimot med avgjørelsen om EM-kvalifisering eller ikke fra neste år.

– Det er en ettårsavtale fordi det fra neste år vil være to forskjellige avtaler, avhengig av om vi fortsetter på det sporet vi er i nå eller går inn i en EM-kvalifisering fra november neste år, forklarer generalsekretæren.

– I utgangspunktet omfatter vedtaket om å melde på et landslag for senior menn i pre-kvalifiseringen også kvinnelandslaget når det er sportslig grunnlag for det. Så må vi se på omfanget og litt på spillermateriellet og bestemme, i et samspill mellom Gunnar, styret og administrasjonen, om hvordan satsingen skal være etter det, sier Johansen.

 

– Veldig fornuftig tilnærming

NBBFs generalsekretær er meget godt fornøyd med samarbeidet og dialogen med Gunnar Nesbø.

– Han har en veldig fornuftig tilnærming den sportslige satsingen og er ambisiøs, men vil bygge det opp gradvis. Gunnar legger mye tid i research og følger godt med på de aktuelle spillerne, jeg oppfatter ham som veldig grundig i alt han gjør.

 

Får ikke med collegespillerne

En av vurderingene rundt påmelding til EM-kvalifisering er hvilke spillere som kan være disponible. Kvalifiseringen vil ha «vinduer» i november og februar og dermed utelukke collegespillere i USA. Det betyr at Aurora Sørbye som er klar for Wake Forest ikke kan være aktuell.

– Maria Myklebust er potensielt ferdig på college neste år, mens Karyn Sanford vil ha et år igjen, oppsummerer Gunnar Nesbø.

Samtidig vil norsk basket alltid ha spillere på college, så det kan ikke alltid brukes som et argument. Og én gang og ett sted må man starte.

– Vi må ha tilstrekkelig med spillere som er i form og gode nok til november- og februarvinduene. Men det ville bety mye å ha et kvinnelandslag som er ute og konkurrerer hvert år, fastslår landslagstreneren.

 

Skal følge NCAA i fem uker

36-åringen står foran et spennende mesterskap, men også en særdeles spennende høst. Som én av 14 basketballtrenere fra hele verden er han tatt til ICAB, et femukers kurs sponset av FIBA og den amerikanske olympiske komiteen i regi av University of Delaware. Fokuset er å være tett på NCAA og et amerikansk college for å se hvordan det jobbes og fungerer.

Nesbø er den andre norske treneren som er blitt valgt ut, etter Mathias Eckhoff.

– Først er det en digital periode fra juni til september, så møtes alle de utvalgte coachene på University of Delaware og så skal vi tre-fire uker ut til forskjellige college og følge et lag, jeg ikke hvilket ennå.

– Det varer fra 6. oktober til 8. november og heldigvis har jeg en veldig forståelsesfull samboer som ville at jeg skulle ta denne muligheten, forteller Nesbø, som er pappa til ett år gamle Vega.