Norge – Bosnia-Hercegovina 35-97
Den gode nyheten først:
Før Norges kamp var over, vant Sveits komfortabelt 50-34 over Kypros – og sikret dermed norsk 19.- plass i B-EM i Podgorica.
Men etter jubelen og den første seieren fredag, klarte ikke de norske jentene å nullstille og løfte seg opp igjen til møtet med bunnpuljens desidert beste lag, Bosnia-Hercegovina.
Bosnierne var ferdighetsmessig flere hakk over både Sveits og Kypros og følgelig også Norges spillere, og gikk tidlig i føring med 11-2 etter 5 minutter.
Det sto 54-18 ved pause og endte 97-35.
De gulkledde kom sist i sin gruppe, men i en hårfin trelags-innbyrdesstrid med Danmark og Nederland, der de røk etter å ha slått Nederland 51-47, men tapt 45-51 mot Danmark.
Norge pådro seg etter hvert 36 turnovers og Bosnia-Hercegovina vant statistikken «Points from turnovers» så klart som 46-6. Samtidig tok bosnierne 20 offensive og totalt 61 returer mot det norske lagets 37.
– Gode erfaringer
Men nå er det slutt og søndag flyr U16-jentene hjem fra Podgorica til Oslo via Warszawa. Etter en lang sommer med enormt mye læring, med motstandere på et nivå de aldri har møtt før.
– Vi har fått veldig tøff motstand, men også en masse gode erfaringer og muligheter for å lære, presiserer Tori Solberg Halvorsen.
– Jentene ser hvor gode man kan være, og nå håper jeg de tar med seg erfaringene hjem til treningshverdagen sin.
– Det handler om å være i gode treningsgrupper enten det er U19 eller BLNO, så de får matchet seg godt. Det er også bra hvis klubbene deres reiser og spiller internasjonalt, så jentene får noen gode turneringer, sier U16-treneren.
Fem spillere i Norges lag er født i 2008 og holder U16-alder én sesong til – Siena Sanford, Edel Hjelle, Sofie Hoelsbrekken, Oda Tveiten og Solveig Ulveseth.
– De har mulighet til å være med neste år i nordisk og EM, og det er kjempepositivt at de har fått så mye erfaring her nå. Jeg håper de tar det med seg og vil være bedre rustet til å møte denne type motstand igjen, sier Halvorsen.
Nordisk suksess
Lagene fra nordisk i Kisakallio har markert seg sterkt under EM:
Finland kom til semifinalen i A-EM og spilte lørdag kveld bronsefinale mot Italia der de tapte hårfint, 58-59. Sverige og Estland møttes samtidig i bronsefinalen i B-EM i Podgorica – der svenskene vant 61-52 og kunne juble for opprykk til A sammen med finalistene Tyskland og Montenegro.
I tillegg ble Island nummer fem i mesterskapet etter å ha slått Storbritannia 69-62 lørdag.
– Det viser at nordisk var en turnering med veldig høy kvalitet, fastslår Tori Solberg Halvorsen.
Nest best i steals
Én norsk spiller markerte seg sterkt i turneringens statistikker:
Edel Hjelle hadde nest flest steals blant alle spillerne i B-EM, 29 som gir et snitt på 4,1 pr. kamp – og bare én steal bak Laura Liisa Grunmann fra Estland.
Siena Sanford var Norges toppscorer med et snitt på 10,3 poeng pr. kamp, etter 24 mot Kypros fredag og 13 i den avsluttende kampen mot Bosnia-Hercegovina. Det gir en 25.- plass på toppscorerlista i EM.
Poengscorere Norge: Siena Sanford 13, Oda Tveiten 4, Astrid Laugen 4, Helena Vrybloed Jørgensen 3, Sofie Hoelsbrekken 3, Ane Solberg 2, Gemima Lesole Nkanga 2, Andrea Fergem Faal 2, Solveig Ulveseth 2.
Toppscorere Bosnia-Hercegovina: Elma Mujezinovic 19, Melika Mujkic 15, Amina Smaka 14.
B-EM U16 KVINNER LØRDAG, SISTE DAG:
17-20-sluttspillet: Bosnia-Hercegovina – Norge 97-35, Sveits – Kypros 50-34.
Sluttstillingen (seire-tap): Bosnia-Hercegovina 3-0, Sveits 2-1, Norge 1-2, Kypros 0-3.
Plasseringene: 17 Bosnia-Hercegovina, 18 Sveits, 19 Norge, 20 Kypros.
PLASSERINGSKAMPER LØRDAG
Finale: Tyskland – Montenegro 65-57
Bronsefinale: Sverige – Estland 61-52
Kamp om 5.- plass: Island – Storbritannia 69-62
7.- plass: Litauen – Romania 65-56
9.- plass: Slovakia – Nederland 66-48
11.- plass: Ukraina – Østerrike 70-49
13.- plass: Danmark – Irland 59-52
15.- plass: Bulgaria – Luxembourg 78-52
Tyskland, Montenegro og Sverige rykker opp i A-divisjonen.
Tsjekkia, Tyrkia og Portugal rykker ned fra A til B. Ingen lag rykker ned fra B til C.
B-EMs MVP: Clara Bielefeld, Tyskland.
B-EMs Allstar-lag: Ksenija Nisavic, Montenegro (08) - Daniele Paunksnyte, Litauen - Kolbrun Armannsdottir, Island - Clara Bielefeld, Tyskland - Sanja Aksam, Montenegro.