Andrija Blatancic seiler forbi Sjur Dyb Berg og setter to poeng på trening i Nordstrand Arena.
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Andrija Blatancic seiler forbi Sjur Dyb Berg og setter to poeng på trening i Nordstrand Arena. FOTO: ERIK B. BERGLUND

En joker inn fra sidelinja

Han har vært på landslagstrener Mathias Eckhoffs blokk noen år, men det var først da Andrija Blatancic begynte å markere seg i den kroatiske toppligaen at den 2,02 m lange forwarden begynte å bli høyinteressant for A-landslaget.

I sommer spilte han i de uoffisielle landskampene mot Dominikanske Republikk og Portugal i Madrid, torsdag får den 29-årige bergenseren sin offisielle debut mot Romania i prekvalifiseringen for VM 2027, foran et fullsatt Nordstrand Arena.

– Det blir spennende, det er gøy å være tilbake på landslaget og jeg har jo ikke spilt en kamp i Norge siden 2016, understreker Blatancic.

Han er født i Sibenik, samme by som den kroatiske basket-legenden Drazen Petrovic kom fra, men Andrija flyttet til Bergen med familien da han var bare seks måneder gammel. Der begynte han å spille sammen med storebror Nikola og fetter Mario – som også begge havnet i BLNO i noen sesonger.

 

Gjennombrudd i Østerrike og Kroatia

Så ble det stille rundt Andrija Blatancic, som var fire år i USA og valgte seg østerriksk basket etter at 2020/21-sesongen i Tyskland ble ødelagt av koronaen.

Det var i Fürstenfeld han begynte å markere seg, og så havnet den allsidige vingen i sitt fødeland Kroatia, først for Ankar Sinj, nå i Dubrovnik der han spiller 30 minutter pr. kamp og snitter på 16 poeng og 7 returer for laget som ligger på 7.- plass i toppligaen, som sitt lags nest-toppscorer og beste rebounder.

Mot lederlaget Zadar (79-90) hadde Blatancic 22 poeng og 10 returer.

– Jeg tenkte det var på tide å sjekke ut det kroatiske markedet, forteller han. Og KK Dubrovnik er et steg opp fra Ankar Sinj.

– Coachen og jeg snakket mye sammen før sesongen, og det viste seg at jeg skulle få en ganske stor rolle i laget. Så det har vært en bra move, fastslår 29-åringen.

 

På U18-landslaget i 2012

Han spilte på Norges U18-landslag ledet av Pål Berg i 2012 sammen med blant andre storebror Nikola Blatancic, Espen Fjærestad, Marko Lepovic og Nicholas Seach, men det er altså blitt 12 år siden.

Nå er Andrija optimistisk før møtet med rumenerne.

– Jeg syns det ser bra ut, vi har godt med talent og bra med size og mange som kan gjøre mye forskjellig. Men Romania er tøffe, ingen landslag er lette å slå, understreker han.

 

– Nese for å produsere

– Andrija er en «gamer» som kan litt av alt, sier Mathias Eckhoff.

– Han har nese for hvor ballen lander, nese for å produsere og konkurrere. Har ingen super-spisskompetanse, men er i en hverdag som er bedre enn den norske ligaen og høye snitt. Han har sett OK ut, har en bra «in-between game» - en pasning der, en løs ball der, pushe ballen der, «up and under», gjør småting, oppsummerer landslagstreneren, som håper Blatancic kan bli et ekstra angrepsvåpen for Norge mot Romania.

 

To hjemmeseire gir gruppeseier

Vinner Norge, har laget tatt et langt steg mot gruppeseier og avansement til neste kval-runde for VM 2027.

Etter borteseieren over Luxembourg (72-58) og luxembourgernes sensasjonelle snuoperasjon og seier borte over Romania (76-72) er de norske gutta eneste lag uten tap i miniserien, og hjemmeseire over rumenerne og mot Luxembourg 20. februar garanterer gruppeseier.

Vinner Romania, står alle lagene likt med 1-1 i seire og tap etter to kamper, og da kan innbyrdes score etter hvert bli viktig. Rumenerne skal videre til bortekamp mot Luxembourg førstkommende søndag.

 

Har vokst i Manresa

I et norsk lag med gjennomsnittsalder 26,8 år er Ludvik Bergseng klart yngst med sine 18 år.

2,11-mannen fra Sandvika og Bærum har nå tre måneder bak seg med tøff trening i Manresa rett utenfor Barcelona, og ser ut som han har vokst i selvtillit og ferdigheter. Ludvik trener med ligalaget Baxi Manresa og spiller kamper for klubbens andrelag, som er i EBA-ligaen, fjerde nivå.

– Jeg trener med førstelaget på formiddagen og er i hallen i to timer før andrelaget har trening. Ass-trener på førstelaget er trener på andrelaget, forklarer Norges center.

Klubbens head coach er Diego Ocampo, som også er landslagstrener for Tsjekkia - og kjent for å være tøff.

– Han er kanskje litt «pushete», men det jeg har lært nå er hvor profesjonelt alt kan være. Alle kommer 40 minutter før trening, varmer opp skikkelig med knær og bøyninger og alt. Jeg er blitt fysisk, men også mentalt sterkere, mener Ludvik, som møter en klubbkamerat i Nordstrand Arena torsdag:

Emmanuel Cate (2,06) er starting-center I Baxi Manresa og snitter på 9,8 poeng og 5,5 returer i ACB-ligaen.