Det gikk ikke veien for U18-jentene i siste kamp mot Romania, men laget har hatt et godt mesterskap med seier over Storbritannia og spilt jevnt med alle sine øvrige motstandere. Her er de norske spillerne i hotellets japanske hage på vei ut til en siste kveld i Sofia. Fra venstre Helena Eckhoff-Eliassen, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye, Camilla Wold Wægger, Susanne Gjerstad, Tindra Hillestad Pack, Sophia Priestley, Aurora Grieg Toyomasu, Sofia Brokhaug Koch, Hannah Tomren Kristoffersson, Fanny Dyngeland-Sundén og Lina Hønsi Blanco.
FOTO: RAGNHILD T. KRISTOFFERSSON
Det gikk ikke veien for U18-jentene i siste kamp mot Romania, men laget har hatt et godt mesterskap med seier over Storbritannia og spilt jevnt med alle sine øvrige motstandere. Her er de norske spillerne i hotellets japanske hage på vei ut til en siste kveld i Sofia. Fra venstre Helena Eckhoff-Eliassen, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Aurora Sørbye, Camilla Wold Wægger, Susanne Gjerstad, Tindra Hillestad Pack, Sophia Priestley, Aurora Grieg Toyomasu, Sofia Brokhaug Koch, Hannah Tomren Kristoffersson, Fanny Dyngeland-Sundén og Lina Hønsi Blanco. FOTO: RAGNHILD T. KRISTOFFERSSON

– Vi har fått mye læring

Seire over Danmark i nordisk og Storbritannia i EM, overtime-tap for Estland, sisteminuttstap for Nederland og en rekke jevne kamper. Det er alltid viktig å se bak resultatene, og bak Norges 18.- og sisteplass i B-EM ligger det også mye positivt. – Vi har gjort mye bra i sommer og er blitt et lag på disse ukene sammen. Vi har fått mye læring som jentene kan ta med seg videre, konkluderte Kine Johansen.

Norge – Romania 67-80

Det var ingenting å si på at Romania tok 17.- plassen og fikk sin første og eneste seier i EM:

Rumenerne var like gode som flere av Norges øvrige motstandere, var sjette beste scoringslag blant de 18 i mesterskapet, tapte etter overtime for finalistene Luxembourg og nr. 10-laget Ukraina og spilte lenge jevnt med blant andre Sverige.

Romania både løp og skjøt Norge i stykker i store deler av kampen, og dro fra til 27-18 etter første periode etter 5 av 10 på trepoengere – 4 av 4 fra lange og elegante Ilinca Belegante. Hun ble kampens toppscorer med 28 poeng etter å ha satt 6 av 7 treere, og hadde i tillegg 9 returer.

 

Femte kampen på fem dager

De norske jentene øynet muligheten etter en sterk opphenting med 11-2-start i tredje periode og 46-47 på en trepoenger fra Fanny Dyngeland-Sundén, men i stedet svarte Romania med en 7-0-run og var senere aldri truet.

– Det var en bedre kamp i dag enn mot Danmark i går, men den femte kampen på fem dager og liksom litt tomt, erkjente Kine Johansen.

– Romania får veldig mange fastbreak-poeng på oss, vi orket rett og slett ikke å følge.

 

Jevnt EM, Luxembourg overrasket

Samtidig er det ingen grunn for de norske jentene til å fortvile. Det ble et uvanlig jevnt B-EM, der bare fem av 61 kamper endte med pluss 30 poeng til ett av lagene – de tre største fra Kroatia: 67, 51 og 42 poengs margin mot Island, Danmark og Nord-Makedonia.

Den store, positive overraskelsen var Luxembourg, takket være lagets sensasjonelt gode forward, Faith Ehi Etute – som før søndagens finale mot Kroatia snittet på 33,2 poeng og 23,4 returer pr. kamp!

I finalen ble hun pakket inn etter beste evne av kroatene – men noterte seg likevel for 23 poeng og 23 returer, pluss 7 assists og 7 steals! 

Kroatia var suverene i turneringen og slo Luxembourg 93-66 i finalen etter en oppvisning i tempofylt og variert angrepsspill.

 

Gode prestasjoner

Norge endte på 18.- plass, men har hatt flere oppturer og lyspunkter:

  • Seier over Storbritannia (57-55) som ble nummer 12 i turneringen.
  • Ledet 71-70 over Nederland (nr. 9) med 1:30 igjen å spille, tapte knepent 74-77.
  • Spilte lenge jevnt med Bosnia-Hercegovina som søndag kveld spilte bronsefinale, tapte til slutt med 12 poeng (49-61).
  • Tapte ingen kamper med mer enn 17 poeng, 41-58 i åpningskampen mot Irland.
  • Ble nummer 3 i steals i lagstatistikkene for EM med 13,9 pr. kamp.

 

– Er med og kjemper

Legger vi til de to siste nordisk-kampene med overtimetap for Estland og storseier over Danmark (78-58), blir totalen slett ikke ille.

– Vi føler vi er med og kjemper med alle, men det krever at vi presterer 40 minutter i hver kamp mot disse lagene. Jentene er ikke vant til å spille på dette nivået, men vi har spilt jevnt med de fleste og ikke tapt mye for noen, presiserer coach Kine.

I lagstatistikkene er Norge ikke nederst i noen, og markerer seg som tredje best i steals bak Estland og Irland, med 13,9 pr. kamp.

 

Mestscorende guard og tre topp-10-plasseringer

Spillerstatistikkene er enda mer gledelig:

Med 20,1 poeng i snitt pr. kamp er Aurora Sørbye nest-mestscorende totalt i EM bak fenomenet Etute fra Luxembourg og mestscorende av alle de 18 lagenes guarder.

I tillegg ble Norges lagkaptein nummer 4 i straffeprosent (79,6) og 7 i steals (3,4) – mens Lina Blanco havnet på en sterk fjerdeplass i returstatistikken, med 10,1 pr. kamp.

– Aurora er en spiller alle vil ha i sitt lag, en som alltid jobber 110 prosent og aldri gir seg. Hun er også veldig coachable, sier Kine Johansen.

– Hun spiller veldig mange minutter i alle kamper (36 i EM), og med Anna (Hovig Wikstrøm) skadet har det vært lettere for motstanderne å scoute oss. Aurora er blitt presset og doblet mye og satt i andre situasjoner enn hjemme, men har håndtert det bra.

– Linas 10 snitt i returer er sterkt, og hun var veldig bra mot Danmark i går da hun holdt oss inne i kampen, sier U18-treneren.

 

Beste EM-kamp

Anna Hovig Wikstrøm leverte sin beste EM-kamp med 11 poeng, 3 returer og 3 assists mot Romania, men fikk mesterskapet delvis ødelagt med overtråkket i første kamp, det som førte til at hun måtte stå over de tre neste.

Aurora Sørbye satte 11 av 13 straffer i søndagens kamp og endte med 79,6 prosent treff (43 av 54), bak greske Lydia Chatira (96,6 prosent – 28 av 29!), danske Freya Brahe Jensen (84,4) og svenske Tilda Trygger (83,9).

Faith Ehi Etute endte med 31,5 poeng og 23,3 returer i snitt som suveren i begge kategorier. Den 1,83 m lange forwarden var en udiskutabel MVP i turneringen, mens Luxembourg også fikk med Isa Hamalainen i Allstarlaget.

Her var også Kroatias 1,92-center Petra Bozan, Bosnia-Hercegovinas forward Jana Guska (bare 9 poeng, men 15 returer mot Norge) og Hellas-guarden Panagiota Stoligka.

 

Poengscorere Norge: Aurora Sørbye 27, Anna Linnea Hovig Wikstrøm 11, Sophia Priestley 9, Camilla Wold Wægger 7, Fanny Dyngeland-Sundén 5, Lina Hønsi Blanco 4, Susanne Gjerstad 2, Aurora Grieg Toyomasu 1, Sofia Brokhaug Koch 1.

Toppscorere Romania: Ilinca Belegante 28, Ioana David 11, Bianca Sirbu 11.

 

B-EM U18 KVINNER, SØNDAGENS KAMPER:

Finale: Kroatia – Luxembourg 93-66

Bronsekamp: Hellas – Bosnia-Hercegovina 68-44

5.- plass: Slovakia – Irland 68-43

7.- plass: Island – Bulgaria 86-69

9.- plass: Nederland – Ukraina 66-64

11.- plass: Estland – Storbritannia 53-40

13.- plass: Sverige – Danmark 77-62

15.- plass: Østerrike – Nord-Makedonia 81-74

17.- plass: Romania – Norge 80-67

Kroatia og Luxembourg rykker opp i A-EM, Litauen og Tsjekkia rykker ned fra A til B.

Portugal som ble nummer 15 av 16 lag i A, beholder plassen som arrangør av neste års A-EM. Derfor rykker bare to lag opp fra B-divisjonen denne sesongen.

Ingen lag rykker ned fra B til C.