Bakgrunn
I 2018 fikk Olympiatoppen ni millioner kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB til det toårige prosjektet Trenerløftet. Prosjektets hovedmål er å bidra til kompetanseheving for unge talentfulle trenere, som trener unge talentfulle utøvere.
På grunn av de positive resultatene fra Trenerløftet, fikk Olympiatoppen fornyet tillit i 2021 fra Sparebankstiftelsen DNB, og mottok en ny gave på 15,45 millioner kroner til å fortsette prosjektet med ytterligere tre kull over totalt fire og et halvt år.
Trenerløftet er utviklet i tett dialog mellom Olympiatoppen sentralt og regionalt, samt med særforbundene. Målet er å lage et tverridrettslig kompetansehevingsprogram med positiv effekt for deltakerne.
Mål for Trenerløftet
- Bedre trenere
- Bidra til bedre kjønnsbalanse blant trenere i toppidretten
- Påvirke trenernes kompetanse positivt
- Bedre veiledere
- Bidra til bedre kjønnsbalanse blant ledere i toppidretten
- Mer kunnskap om effektiv kompetanseheving for trenere
- Formidle ny kunnskap ut til relevante miljøer (særforbund, klubber)
Program
Programmet består i stor grad av veiledning i trening og konkurranse. Gjennom 18 måneder får hver trener 15 besøk/veiledninger av en erfaren og skolert veileder fra Olympiatoppen. Veilederens oppgave vil være å støtte, følge opp og utfordre trenernes arbeid med sine personlige utviklingsmål. I arbeidet med å kartlegge trenerens utviklingsmål for prosjektet, tar vi utgangspunkt i Olympiatoppens modell for trenere i norsk toppidrett, hvor kompetansemålene er sortert under følgende overskrifter:
- Idrettsfaglig kompetanse
- Ledelses- og relasjonskompetanse
- Kompetanse til å lede seg selv
I tillegg til å få besøk av en veileder i trenings- og konkurransesammenheng, samles trenerne i hver region seks ganger i løpet av året for erfaringsutveksling, nettverksbygging og kunnskapsutvikling.
Trenere som blir tatt opp i Trenerløftet gis mulighet til å gjennomføre et særidrettslig egenutviklingsstipend på 10 000 kr. som skal brukes til å videreutvikle egen kompetanse innen sin idrett. Forslag på gode måter å bruke stipendet på er mesterlære hos landslagstrenere, å besøke sterke utviklingsmiljøer eller delta på konferanser.
Olympiatoppens regionale avdelinger gjør det mulig å jobbe med trenere i hele Norge, og treffe dem der de jobber med utøverne. Trenerløftet gjennomføres i alle Olympiatoppens regioner og neste kull starter på nyåret 2025, med søknadsperiode 15. september til 15. oktober 2024.
Søknadskriterier for Trenerløftet:
- Treneren må ha klare ambisjoner om en trenerkarriere
- Treneren må være motivert for å være med og dele erfaringer i en gruppe sammen med andre motiverte, dedikerte og talentfulle trenere.
- Treneren må være trygg på at deltakelse i Trenerløftet vil bidra positivt til egen og utøvernes utvikling.
- Søkeren må være trener for en gruppe utøvere (primært der en eller flere utøvere kan defineres som morgendagens toppidrettsutøver) nå og gjennom hele perioden
- Søkeren må ha tilhørighet til et godt utviklings- og klubbmiljø som støtter trenerens kompetanseutvikling. Vi vil også legge vekt på trenerens rammevilkår (arbeidskontrakt, støtte, og mulighet til å fokusere på trenervirket)
- Søkeren må ha grunnleggende trenerutdanning (minimum Trener 2) i eget særforbund. Annen relevant idrettslig utdannelse kan telle positivt
- Søkeren må ha, og kunne vise til, en sterk motivasjon for å utvikle seg videre som trener, samt ha et personlig mål om å forbli trener
- Det må legges ved et anbefalelsesbrev fra særforbundet (trenerutviklingsansvarlig, sportssjef eller landslagssjef).
- Det må legges ved et anbefalelsesbrev fra arbeidsgiver (idrettslag/særforbund/toppidrettsgymnas el.). Vedleggene må være klare før du begynner på søknadsprosessen, og lastes opp underveis.
Søknadsportal
Søk på Trenerløftet ved å bruke lenken nedenfor.
Søknadsskjema TrenerløftetOm du har spørsmål eller innspill knyttet til Trenerløftet, ta gjerne kontakt med prosjektleder Frank Heggebø, eller Olympiatoppens regionale avdelinger som du er tilknyttet.
Vi ser frem til å høre fra deg og gleder oss til å starte opp med en ny gruppe talentfulle trenere i Trenerløftet.
Trenerløftet 2
Trenerløftet 2 består av en nasjonal gruppe på 10-12 trenere som allerede har gjennomført Trenerløftet. Søknadsperioden for andre kull er 15. september til 15. oktober 2024 og oppstart for Trenerløftet 2 er på nyåret 2025.
Les mer om Trenerløftet 2