Bærums ni spillere i alderen 17 til 20 år som spilte i NM-finalen mot Fyllingen i Nadderudhallen søndag. Fra venstre Samuel Barmen (17), Jonas Øye Hansen (19), Herman Ingstad (20), Ludvik Bergseng (17), Aksel Borg (20), Fredrik Kleivdal (19), Oscar Hellebust (17), Gabriel Ögluson (17) og  Scott Priestley (19). I tillegg har fem andre tenåringer spilt for Bærum i BLNO denne sesongen: Brage Slott Hovstad (19), Christoffer Vråle Rønning (15), Noah Mørk (17), Emil Unnli (19) og Vilji Wiik (18).
FOTO: ERIK B. BERGLUND
Bærums ni spillere i alderen 17 til 20 år som spilte i NM-finalen mot Fyllingen i Nadderudhallen søndag. Fra venstre Samuel Barmen (17), Jonas Øye Hansen (19), Herman Ingstad (20), Ludvik Bergseng (17), Aksel Borg (20), Fredrik Kleivdal (19), Oscar Hellebust (17), Gabriel Ögluson (17) og Scott Priestley (19). I tillegg har fem andre tenåringer spilt for Bærum i BLNO denne sesongen: Brage Slott Hovstad (19), Christoffer Vråle Rønning (15), Noah Mørk (17), Emil Unnli (19) og Vilji Wiik (18). FOTO: ERIK B. BERGLUND

– Grunn til å være veldig stolt

Med ligaens yngste lag og uten importer for første gang siden 2009 har Bærum Basket imponert ved å spille seg fram til NM-finaler mot seriemester Fyllingen. – Det er grunn til å være veldig stolt. Her er det mange som har tatt ansvar og levert, fastslår klubbleder Hege Rokne.

Hadde de trodd på det selv?

– For å være helt ærlig, at vi skulle komme til finalen – nei! Men vi hadde selvfølgelig et håp, sier Hege Rokne.

– Finalen – kanskje ikke. Men jeg sa før sesongen at vi hadde et håp om å være i topp 4, presiserer trener Mathias Eckhoff.

– Så ville det komme an på matchuper. Men vi har såpass mye lengde at det kompenserer for litt og såpass mye talent i spillertroppen at vi visste det var mulig.

 

Viktige importer

Importene har betydd mye for Bærums prestasjoner opp gjennom årene.

De lyseblå vant NM i 2011 med Donald Oatis og Vincent Hamilton og i 2013 med Ryan Ferranti, Lionel Green og Philipp Holm.

Så tapte de finalen i 2015 mot Asker Aliens med Flavien Davis som eneste import og for Gimle i 2022 med Eric Gilchrese og Shane Temara pluss tidligere Bundesliga-stjerne Philipp Schwethelm som hadde flyttet til Norge med sin norske kone.

Bærums kvinnelag har også hatt to amerikanske spillere i alle sine fire foregående sesonger, og ville ikke vunnet sitt NM-gull i 2022 uten Raziyah Farrington og Keelie Lamb.

 

– Likte ideen

Men for første gang siden siden sesongen 2008/09 har ikke Bærum noen importer. Det er 15 år siden.

– Tanken oppsto helt klart på grunn av økonomi, men da vi bearbeidet det litt og så på det, likte vi ideen med å bygge opp en klubb med yngre norske og gjerne lokale spillere, forteller Hege Rokne.

– Så var det mange som sa: Bare vent til desember, så henter de noen importer til sluttspillet.

Men der var klubblederen sikker i sin sak, det skulle ikke noen inn underveis i sesongen heller.

– Det har ikke vært noen diskusjon på det i det hele tatt, faktisk ikke vært oppe som tema, sier Rokne.

 

Senegaleser på Bærums Verk

En utenlandsk spiller ble det likevel: Den 2 meter lange senegaleseren Osseynou Mbow banket på Bærum-døra på høstparten etter å ha flyttet sammen med sin norske kone på Bærums Verk.

En 26-åring med flere sesonger bak seg i Qatar, men ikke en importspiller for Bærum og heller ikke i lagets startfemmer.

Mbow har lagt beslag på kun 4,8 prosent av Bærums totale spilletid denne sesongen, den klart laveste utlendingsprosenten i sesongen 2023/24.

Nærmest kommer Gimle som har hatt Milovan Savic som eneste utlending. Montenegrineren som også har vært ute med skader, står med 15,9 prosent av lagets spilletid.

 

Fyllingen: 49 prosent

I motsatt ende finner vi Bærums motstandere i finalen og semifinalen, Fyllingen og Kongsberg Miners – med henholdsvis 49,3 og 47,8 prosent. Ytterligere tre lag er over 40 prosent: Ammerud, Tromsø Storm og Asker Aliens.

Her er 60 prosent maks, fordi det til enhver tid skal være minst to norske spillere på banen.

Ikke-norske spillere har denne sesongen vært benyttet i 31,1 prosent av den totale spilletiden for alle lagene i BLNO.

 

Snittalder 20 år – tre «overårige»

Bærum stiller også med det yngste mannskapet. 9 av 12 spillere i hver kamp er født i årene 2004 til 2008. Snittalderen er nøyaktig 20 år og kun Stian Mjøs (35), Sjur Dyb Berg (28) og Ousseynou Mbow (26) er eldre.

Mathias Eckhoff er i sin åttende strake sesong som Bærum-trener. Fjorårets ble en skuffelse med semifinaletap mot Gimle, men etter at importtrioen bestående av Eric Gilchrese, Raivis Scerbinskis og Steffon Mitchell hadde vært mye ut med skader og sykdom.

– Alle tre spilte under en tredjedel av sesongen og alle var skadet i sluttspillet. Eric brakk en tå i første kampen, Raivis hadde skiveutglidninger i ryggen og Steffon forskjellige skader og heavy Covid-ettervirkninger, oppsummerer Eckhoff.

 

– Måtte akselerere læringen

Denne sesongen har det vært annerledes, med et helnorsk lag inntil Mbow dukket opp og med Mjøs og Berg som veteraner og kontinuitetsbærere rundt et rekordungt lag.

Likevel har Bærum slått ut Centrum i kvartfinalen og Kongsberg Miners med tre importspillere i semifinalen.

– Jeg syns det har vært artig, men fordi de ikke skal valses over av eldre og mer erfarne spillere, måtte vi akselerere læringen. Mye av det ble gjort i fjor, så det vi opplever nå er et typisk produkt av kontinuitet. Brorparten av spillerne var her i fjor og fikk sin første innføring i hvordan det skal spilles i ligaen, så måtte vi håpe at kropp og hode ville utvikle seg, forklarer Mathias Eckhoff.

– Vi ser på treningene at de kan prestere og at de vokser hele tiden, det er morsomt å følge dem. Jeg håper de utvikler seg nok til at vi kan stjele en kamp torsdag og forlenge finaleserien her. 

 

Mjøs «barnsligst», Berg «en maskin»

Bærum-treneren roser veteranene Stian Mjøs og Sjur Dyb Berg.

– De er fantastisk fine fyrer, og det er jo Stian som virkelig er kontinuitetsbæreren. Han er ofte barnsligst også, har sånn barnslig glede av ting, det er liksom drivkraften hans. Det er ikke bare-bare når han har full jobb og to små unger og bor på andre siden av byen.

– Sjur er en maskin, og selv om kroppen hans detter fra hverandre og han alltid har en skade, er han en tøffing som spiller gjennom det. Han viser vei og brøyter seg fram, det tror jeg de yngste gutta trenger å se.

 

– Rakrygget

Eckhoff har også mye pent å si om Ousseynou Mbow.

– Enda en veldig positiv fyr, jeg har utrolig respekt for det han gjør. «Kobe» kom litt sent inn i sesongen og gikk glipp av veldig mange av de viktigste byggeklossene. Så kommer han fra en helt annen kultur og måte å spille basket på. Jeg poengterte tidlig for ham at jeg har valgt å prioritere de unge spillerne, men han har tatt det rakrygget og har en veldig positiv vilje til å prøve å bidra.

– Han har ferdigheter og vi kunne og burde sikkert klart å benytte oss bedre av det, sier Eckhoff om Mbow, som snitter på 16 minutter pr. kamp og 8,4 poeng.

 

Likekele «alltid» på banen 

Stian Mjøs har spilt flest minutter av alle i BLNO denne sesongen, Sjur Dyb Berg er nummer tre og de har Fyllingens Terrell Brown mellom seg. Det skyldes at Bærum og Fyllingen har spilt åtte kamper i sluttspillet og andre lag henholdsvis seks, to og null – Asker Aliens, Nidaros Jets og Oppsal stoppet på 30 kamper.

I spilletid i gjennomsnitt pr. kamp er Isaac Likekele på topp med 37 og et halvt minutt fulgt av Brown på litt under 36, mens Mjøs er nummer sju med 34 og et halvt minutt.

Om Bærum skal inn i en ny sesong uten importer fra høsten, er uvisst.

– Det har vi ikke diskutert ennå og det må vi ta internt først, understreker Hege Rokne.

 

Spilletid i prosent for ikke-norske spillere, BLNO menn 2023/24

1) Fyllingen 49,3 – Terrell Brown, Isaac Likekele, Eric Fongué, Ivars Zvigurs

2) Kongsberg Miners 47,8 – Jordan Roberts, AJ Harris, Marin Mornar, Åke Swahn, Egert Haller

3) Ammerud 42,9 – Mustapha Dibba, Eric Gilchrese, Ilarion Bonhomme, Janis Prilins, CJ Omego

4) Tromsø Storm 42,1 – Reggie Agbeko, Giedrius Stankevicius, Xavier Fuller

5) Asker Aliens 40,9 – Sebastian Sjöberg, Joshua Hart, Max Andersson, Petar Radojicic, Amadi Ikpeze

6) Nidaros Jets 33,9 – Ringo Dau, Bernat Godall, Dominic Borgialli

7) Frøya 25,2 – JD Muila, Ognjen Nisavic

8) Oppsal Panthers 24,3 – Isaiah Alonzo, Mitchell Kirsch

9) Centrum Tigers 19,3 – Petar Kutlesic, Giorgos Kotrotsios

10) Gimle 15,9 – Milovan Savic

11) Bærum 4,8 – Oussseynou Mbow

 

Ajourført etter de to første finalene mellom Fyllingen og Bærum.

Total spilletid for ikke-norske spillere: 31,1 prosent.

 

Gjennomsnittsalder, spillerstall:

1) Bærum 20 år

2) Nidaros Jets 21,3

3) Kongsberg Miners 22,1

4) Frøya 22,2, 5) Asker Aliens 22,5, 6) Centrum Tigers 22,7, 7) Ammerud 23, 8) Tromsø Storm 23,8, 9) Gimle 23,6, 10) Oppsal 24,3, 11) Fyllingen 26,6.

 

Flest spilleminutter, uavhengig av antall kamper:

1) Stian Mjøs, Bærum 1243

2) Terrell Brown, Fyllingen 1219

3) Sjur Dyb Berg, Bærum 1171

4) Isaac Likekele, Fyllingen 1164, 5) Reidar Greve, Gimle 1135, 6) Jordan Roberts, Kongsberg 1124, 7) Nikolas Skouen, Fyllingen 1104, 8) Mustapha Dibba, Ammerud 1101, 9) Oscar Hellebust, Bærum 1091, 10) Milovan Savic, Gimle 1016.

 

Mest spilletid, gjennomsnitt pr. kamp (minimum 16 kamper):

1) Isaac Likekele, Fyllingen 37:33

2) Terrell Brown, Fyllingen 35:51

3) Ilarion Bonhomme, Ammerud 35:44

4) Giedrius Stankevicius, Tromsø 35:41, 5) Mustapha Dibba, Ammerud 35:31, 6) Xavier Fuller, Tromsø 35:16, 7) Stian Mjøs, Bærum 34:32, 8) Eric Gilchrese, Ammerud 34:21, 9) JD Muila, Frøya 33:34, 10) Ringo Dau, Nidaros 33:06.