Tristan Forsyth satte 28 poeng for Ammerud og den avgjørende scoringen til 107-106 i siste sekund av ekstraomgangen mot Fyllingen. Her er det Joel Kanyinda som mister taket på gjestenes australske 2,08-center. FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

Ammeruds utrolige marginer

Etter å ha tapt med ett poeng mot Gimle lørdag (70-71) etter flere bom i sluttsekundene, fikk Ammerud marginene mot Fyllingen – i fullt monn! En buzzer-treer fra Eric Gilchrese sikret 94-94 og overtime, en råsterk offensiv retur fra Tristan Forsyth ga 107-106 i aller siste sekund av ekstraomgangen!

Fyllingen Lions – Ammerud 106-107 (e.o.)

Kongsberg Miners – Frøya 73-63

Bærum – Nidaros Jets 116-74

– Vi ble så grisebanka i hele førsteperiode at vi ikke tenkte så mye på resultatet på tavla, men bare håpet vi kunne nærme oss og ikke bli helt slakta, sa Alexander Karlstad.

Men etter å ha ligget under med 20 poeng (32-12) tidlig i andre periode, klarte Ammerud å spille jevnt og kutte hjemmelagets forsprang til 17 poeng ved pause (52-35). Seks minutter før slutt i kampen virket det fortsatt uspennende med Fyllingen 11 poeng foran (86-75), men Oslo-lagets evne til ikke å gi opp viste seg igjen.

Mot Asker lå de under med 14 og vant 87-83, mot Bærum med 14 og vant 84-81 og mot Gimle lørdag med 7 da litt over 3 minutter gjensto, før Ammerud bare var noen små nærskudd-bom i sluttsekundene unna å snu det også til seier.

Gilchrese i hovedrollen

– Det var stang-ut i går og stang-inn i dag, fastslo Alexander Karlstad.

Eller egentlig stang-stang-tverrligger-stang-inn i søndagens kamp! For marginene var hårfine.

Eric Gilchrese hadde nøkkelen til opphentingen. 37-åringen reduserte til 90-89 med en 3-poenger 1:35 før slutt, så ble han ble feilet i en drive og satte to straffer til 91-90 for Ammerud med 1:09 igjen å spille, lagets første ledelse i kampen.

Dashawn Davis satte 40 poeng i kampen – sesongrekord i BLNO – og lå an til å bli helten da han gikk solo og la inn 92-91 med 8,8 sekunder igjen – pluss en «and one»-straffe til 93-91.

Straffebom og 3-poenger!

Ammerud tok timeout og fikk ballen rett inn til Mikal Gjerde, som bommet fra nært hold! I stedet måtte han feile Nikolas Skouen, som kunne gitt Fyllingen 4 poengs ledelse og i praksis vunnet kampen med sine to straffer og 7,8 sekunder igjen. Men den vanligvis så sikre skytteren misset det første og traff det andre, og med 94-91 tok gjestene i grønt sin siste timeout.

Så fikk Eric Gilchrese ballen og la perfekt inn en trepoenger 2,5 sekunder før slutt: 94-94 og overtime!

Råsterk retur og buzzer-vinner

Der var også Fyllingen ytterst nær ved å ta seieren. Lars Fredrik Espe fintet seg fri og la inn 105-104 til hjemmelaget, før han ble feilet og fikk to straffekast, denne gang med 5,8 sekunder igjen.

Men som Skouen misset han det første og traff det andre, og med 106-104 tok Ammerud påny timeout for å få ballen i angrepssonen.

Mikal Gjerde gikk på kurven og ble feilet med 0,8 sekunder igjen, men måtte treffe begge straffene. Han satte det første skuddet (106-105), men misset det andre! Men 2,08 m lange Tristan Forsyth timet perfekt, tok returen OVER Peter Bullock og la inn Ammeruds 107-106 med en knallsterk venstre hook!

– Skyhooken hans var nesten det utroligste, mente Alexander Karlstad.

Lamslått

Dermed kunne Ammerud juble for en råsterk, uventet og fullstendig overrumplende triumf i Fyllingen-løvenes hule, foran et lamslått hjemmepublikum.

Forsyth og Gilchrese var de åpenbare matchvinnerne, den australske forwarden med 28 poeng og et utall returer (4 i statistikkene er utvilsomt feil), den amerikanske guarden med 15 poeng og 7 assists, begge med hver sin buzzer-scoring.

Mikal Gjerde var også sterkt delaktig i seieren med 22 poeng og 9 returer og en avgjørende rolle i slutten av både fjerde periode og ekstraomgangen. 17-årige Ruben Langerød bidro med 14 poeng etter 6 av 6 fra straffelinja, 2 av 2 på trepoengere og 1 av 2 på topoengsskudd.

Men Ammerud-laget var sterke i forsvar utover i tredje og fjerde periode da alt for mye hos Fyllingen skulle dreie seg om Dashawn Davis og Lars Espe.

Davis: 40 poeng, Espe: triple-double

Begge hadde en stor kamp: Davis med 40 poeng var til tider ustoppelig, Espe spilte sin beste kamp på lange tider og endte med en imponerende triple-double: 29 poeng, 11 assists, 10 returer og i tillegg 5 steals!

Fyllingen ble klart svekket av at Joel Kanyinda måtte ut med 5 fouls i sluttminuttene, da hjemmelaget ledet 88-79.

I tillegg var både head coach Calix Black Ndiaye og nest-toppscorer og lillebror Bouna Black Ndiaye i USA.

Borte mot Centrum - og så Bratislava

Fyllingen skal møte Nidaros Jets i Trondheim lørdag, før de drar videre til toppkamp borte mot Centrum Tigers i Vulkanhallen søndag. Så er det rett på neste kamp i ENBL, borte mot Inter Bratislava (Slovakia) onsdag 30. oktober.

Ammerud har frihelg før hjemmekampen mot Kongsberg Miners torsdag 31. oktober.

Poengscorere Fyllingen Lions – Ammerud (106-107):

Fyllingen Lions: Dashawn Davis 40, Lars Fredrik Espe 29, Nikolas Kvåle Skouen 16, Oliver Bojang Visnes 7, Eric Etienne Fongué 5, Haji Jawara 4, Joel Kanyinda 4, Peter Bullock 1.

Ammerud: Tristan Forsyth 28, Mikal Gjerde 22, Terrandus Smith 20, Eric Gilchrese 15, Ruben Driesprong Langerød 14, Henrik Male Davidsen 6, Tomas Krogh Ceesay 2.

Kongsbergs fjerde seier

Frøya kom sterkt tilbake mot Kongsberg Miners og var bare 2 poeng bak (65-63) da 2:40 gjensto i Kongsberghallen, men anført av Abdulrahman Mohammed dro Miners fra til seier 73-63.

Mohammed var kampens ledende spiller med 18 poeng, 11 returer, 7 assists og 3 steals, mens CJ Rollins hadde 20 poeng og 9 returer.

Jacob Tryon og Aksel Borg scoret 16 poeng hver for Frøya, mens Jørgen Lamo var mest effektiv med sine 15 poeng, 7 returer og 3 steals.

Brent Hackmans lag må fortsatt klare seg uten toppscorer Keith Germain som er ute med en «lårhøne», mens pointguard Christopher Dalland også er på skadelista noen uker til.

Etter søndagens kamper står seks lag tett i køen bak det ubeseirede lederlaget Centrum Tigers (6-0):

Frøya med 5-3 etter 8 kamper og så en kvintett med 4 seire hver – Ammerud, Bærum, Fyllingen og Kongsberg som alle står med 4-2, mens Gimle er på 4-3.

Poengscorere Kongsberg Miners – Frøya (73-63):

Kongsberg Miners: CJ Rollins 20, Abdulrahman Mohammed 18, Lucas Antúnez 10, Aly Hudgins 10, Erik Lie Viken 6, Karl Sigurd Madsen 5, Jacob Røysland Miller 4.

Frøya: Aksel Hvalgård Borg 16, Jacob Tryon 16, Jørgen Lamo 15, Filip Persson 7, Kim-Abdou Ndow 4, Jo-Mathias Bjørnevog 3, Etienne Nasser Aspevik 2.

Bærum utklasset Nidaros

Bærum brukte bare en drøy periode på å riste av seg Nidaros Jets. Hjemmelaget ledet 29-17 etter de 10 første minuttene og økte til 21 poengs ledelse tidlig i den andre perioden, 42-21.

Etter hvert ble det bare et spørsmål om hvor seieren ville bli, i en kamp helt uten nerve.

Det endte med 42 poengs seier til hjemmelaget, 116-74. Stian Mjøs satte 7 av 13 trepoengere og endte med 30 poeng, Osseynou Mbow hadde 27 poeng og 9 returer.

Poengscorere Bærum – Nidaros Jets (116-74):

Bærum: Stian Mjøs 30, Osseynou Mbow 27, Sjur Dyb Berg 13, Fredrik Kleivdal 12, Samuel Themba Barmen 9, Gabriel Ögluson 9, Victor Soltvedt 7, Scott Priestley 6, Thor Blöndal Hermannsson 2, Cédric Kund Mbal 1.

Nidaros Jets: Josef Fahrenholtz 19, Emil Grosse 18, Jørgen Kjesbu 12, Vid Milenkovic 11, Kevin Kwame Leraand 7, Ole Flock Hogstad 5, Mats Bergsjordet 2.