Karyn Sanford i en drive mot Shiba Haji Ahmadi og Julie McCarthy (i venstre bildekant) i søndagens BLNO-toppkamp. Bak til høyre ser vi Kari Kyrkjebø og dommer Maria Songve. FOTO: ARILD SANDVEN

Seier som betyr seriegull

Med et nesten rent juniorlag hentet Ulriken inn Bærums 13-poengsledelse og sikret seieren i sluttsekundene i Frøya Arena.

Ulriken Eagles – Bærum 73-70

Tromsø Storm Ungdom – Asker Aliens 46-91

Hanne Nybø ga Ulriken det avgjørende overtaket med sin fjerde strake 3-poenger til 72-66 med ett minutt igjen å spille. Men hjemmelaget pådro seg fire turnovers og Bærum reduserte til 72-70 før vanligvis så stødige Julie McCarthy misset en stor mulighet til å utligne med 6-7 sekunder igjen.

Gjestene måtte i stedet feile og sende Kari Kyrkjebø til straffelinja, og den allsidige Ulriken-guarden satte det andre skuddet: 73-70, med 5,8 sekunder igjen på klokka. Bærum som hadde brukt opp sine timeouts rakk å få ballen opp i angrepssonen, men Brooke Fields var ikke i nærheten av å treffe med det siste 3-poengsforsøket som med treff ville ha gitt utligning og ekstraomgang.

Med seieren avgjorde Ulriken Eagles langt på vei kampen om seriemesterskapet.

- Ja, det toget har gått. Ulriken kommer ikke til å tape mer enn maks to ganger i resten av serien, fastslo Bærum-trener Ola Gravem Knutsen.

- Men vi må fokusere på å vinne én av de to neste kampene mot dem, for å kunne sikre andreplassen og sølvet sjøl, sa han.

Ledet med 13

Bærums røk på sitt første tap siden oktober, et uventet tap all den stund Ulriken måtte spille uten både Maren og Stine Austgulen og dermed var kraftig svekket til den første av de tre kampene mellom de to topplagene.

Det betydde at hjemmelaget stilte med fire 16-åringer, to 17-åringer, Kari Kyrkjebø på 18 og lagkaptein Vilde Tveito som er 24.

Ulriken hang etter i første periode og langt inn i den andre, da Bærum spilte seg gjennom hjemmelagets press og scoret enkle poeng. På det meste ledet de lyseblå med 13 poeng (24-11) og seks minutter ut i andreperioden 37-25.

Men i minuttene før pause la Hanne Nybø to 3-poengere og på stillingen 31-40 kom også en 3-er og to poeng til fra Kari Kyrkjebø. Med 36-40 etter halvspilt kamp hadde Ulriken-jentene kontakt.

Julie McCarthy ga Bærum 42-36 da tredjeperioden startet, men med 3-poengere fra Kari Kyrkjebø og Karyn Sanford var hjemmelaget ajour på 42-42 – og like etter i ledelsen for første gang da Vilde Tveito ble spilt fri av Karyn Sanford.

Så fulgte lagene hverandre og vekslet om å ha ledelsen i et tempofylt og underholdende toppoppgjør. Ulriken hadde to 5-poengsledelser (59-54 og 65-60), men Bærum kom tilbake og var foran med ett.

Og ikke engang 6-poengsledelsen (72-66) et minutt før slutt var trygg for Ulriken. Det var ytterst små marginer som ga seier i de siste sekundene.

- Vi slet i begynnelsen, fant ikke flyten og klarte ikke å sette opp sonepresset som vi ønsker, sa lagkaptein Vilde Tveito.

- Men det var veldig kjekt å snu det og klare å vinne. Samtidig gleder vi oss til Maren og Stine er tilbake igjen. De gir oss masse trygghet, presiserte 24-åringen.

Stine tilbake søndag?

Maren Austgulen har brukket et ribbein og tror hun vil være ute i tre uker. Stine Austgulen har pådratt seg en strekk i høyre lår, men utelukker ikke at hun kan være klar allerede til returmøte med Bærum i Nadderudhallen søndag.

- Bærum løp fra oss i begynnelsen i dag, men jentene kom seg i forsvar etter hvert. Vi fikk også klart bedre trykk i angrep og hadde mange spillere som steppet opp, sa Stine Austgulen – lagets toppscorer med 17,2 poeng i snitt per kamp.

100 prosent fra Nybø

3-poengsskytingen var helt avgjørende for at Ulriken klarte å snu og vinne kampen. Laget traff 13 av 29 (44 prosent), med 4/4 fra Hanne Nybø, 5/14 fra Karyn Sanford (5/11 i andre omgang), 3/7 fra Kari Kyrkjebø og 1/3 fra Fatima Mohammad.

- Helt ukarakteristisk og egentlig ikke vår styrke, sa Ulriken-coach DuRell Sanford.

Bærum traff dårlig på langskudd og nærskudd. Med bare 4 av 17 på 3-poengere var produksjonen utenfra for dårlig. Eirin Vreim Holm var som i lørdagens kamp mot Bergen Elite unntaket, igjen med to treff på tre forsøk. Astaja Tyghter hadde én av to og var lagets toppscorer med 23 poeng i tillegg til å ha 4 steals og 4 returer. Brooke Fields endte på 18 poeng og 7 assists og Julie McCarthy var den eneste på banen med double-double, 14 poeng og 11 returer – men misset flere viktige skudd.

McCarthy og Josefin Winther dro ned 11 returer hver og bidro sterkt til at Bærum vant reboundstatistikken så klart som 43-27.

- Klart for dårlig av oss. Neste helg må vi være bedre både på returer og på presset vårt, mente Vilde Tveito.

- Ble for udisiplinerte

Bærum kom seg greit gjennom Ulriken-presset tidlig i kampen.

- De første 10-12 minuttene løp vi inn poeng mot presset deres og beveget oss veldig bra i angrep. Men så begynte vi med løsninger som ikke er innenfor det vi skulle gjøre, og da begynte vi å ha turnovers, forklarte Ola Gravem Knutsen.

- Vi ble for udisiplinerte i angrep og tok for tidlige skudd. Og da vi slapp dem innpå til bare 4 poeng ved pause, var det match igjen, konstaterte Bærum-treneren.

- Og i en jevn kamp kan vi ikke ha så mange bom rundt kurven som det vi hadde nå. Det ble ekstremt utslagsgivende, samtidig som Ulriken greide å sette 3-poengere i de viktige øyeblikkene, understreket han.

- Kan løpe hele dagen

- Bærum var godt forberedt, fastslo DuRell Sanford.

- De fikk noen lette scoringer da de kom gjennom presset vårt, men vi klarte å justere det litt og kom tilbake, periode for periode. Vi fikk inn mer tempo og traff 3-poengere, og vi vet at presset vårt gir uttelling utover i kampene. Vi kan bytte på med flere spillere og disse jentene liker å løpe og kan gjøre det hele dagen lang. Jeg følte også at vi kunne lykkes selv om Maren og Stine ikke spilte. Det betyr bare at andre spillere må gjøre litt ekstra og ta utfordringen. Det er de gode nok til og det er de ikke redde for, sa Ulriken-treneren.

Tåler to tap

Med 11-1 i seire og tap kan Ulriken i praksis tillate seg å tape de to neste kampene mot Bærum (10-4), hvis de ikke går på feilskjær i noen av de øvrige kampene – hjemmekampene mot Høybråten, Asker Aliens og Bergen Elite.

Bærum på sin side må kjempe om andreplass mot Ullern (10-5), som laget også med stor sannsynlighet vil møte i NM-semifinale. Asker Aliens (8-6) på fjerdeplass må trolig slå både Ullern og Ulriken Eagles for å kunne klatre én plass opp.

Poengscorere:

Ulriken Eagles: Kari Kyrkjebø 18, Karyn Sanford 17, Vilde Tveito 15, Hanne Løkkebø Nybø 14, Fatima Mohammad 7, Synne Jacobsen 2.

Bærum: Astaja Tyghter 23, Brooke Fields 18, Julie McCarthy 14, Josefin Winther 7, Eirin Vreim Holm 6, Shiba Haji Ahmadi 2.

Ny seier til Asker

Asker fulgte opp lørdagens seier over Tromsø Storm Ungdom (70-48) med 91-46 i søndagens kamp i Tromsøhallen.

Ingrid Selvik fikk en smell i nesa lørdag og måtte til legevakten, men heldigvis var det ikke noe nesebrudd for Asker-kapteinen, som ble sentral i søndagens kamp.

Asker kontrollerte etter 21-13 i første periode og økte med 15-11, 25-10 og 30-12 i de tre siste. Hjemmelaget mistet sin ledende spiller Kyasia Duling ut med fem feil allerede i tredjeperioden.

Det foreligger inntil videre ikke statistikk fra søndagens kamp. Poengscoren under er hentet og regnet ut fra kampskjemaet.

Tromsø Storm Ungdom: Oda Marie Austheim 14, Ingeborg Gruber 8, Embla Pauline Fuhr 5, Kyasia Duling 4, Ingrid Elise Karlsen 4, Vilde Havnes 3, Kjerstin Havnes 2, Nora Kristine Karlsen 2, Ingrid Johanna Sand 2, Vilde Robertsen Sjåvik 2.

Asker Aliens: Julie Wilborn 21, Ingrid Selvik 20, Nina Nyegaarden 17, Hedwig Follestad Johansen 12, Josephine Traberg 8, Julie Skorpen 6, Ingvild Jørstad 4, Kristine Nyegaarden 3.