Lucija Bilic spilte U20-EM for Kroatia i 2016, har flyttet til Bergen og bør bli en solid forsterkning for Bergen Elite. Her med en annen rutinert nykommer i forsvar, Katrine Fjærestad. Til høyre i bildet er Lucia Galvan Ruiz.
FOTO: KRISTOFFER GJERDE SÆTREN
Lucija Bilic spilte U20-EM for Kroatia i 2016, har flyttet til Bergen og bør bli en solid forsterkning for Bergen Elite. Her med en annen rutinert nykommer i forsvar, Katrine Fjærestad. Til høyre i bildet er Lucia Galvan Ruiz. FOTO: KRISTOFFER GJERDE SÆTREN

Bredere og bedre Bergen Elite

– Vi har alltid lyst til å vinne kamper, men nå er realismen i det større. I fjor var vi veldig svekket og på felgen en halv sesong, nå har vi nok folk og går inn i sesongen på en helt annen måte, fastslår Geir Bangstad.

Han har trent Bergen Elite i åtte av lagets ti sesonger i ligaen, og går i gang med sin niende.

Med en bredere og kanskje sterkere stall enn noen gang før.

Etter noen år hvor nøkkelspillerne forsvant én etter én til studier, reiser og med skader, var det bare så vidt nok spillerne til å stille lag i fjor på samme tid. Men foran en sesong der Midtbyen og Tromsø Storm Ungdom hadde forsvunnet ut, valgte Bergen Elite å stå i det og ikke trekke seg.

De tapte 19 av 20 kamper i seriespillet, men hadde sterkere lag på slutten av sesongen og slo et skadeskutt Ammerud komfortabelt i kampen om femteplassen i NM-sluttspillet, 91-52.

 

Seks nykommere

Nå er det optimisme på treningene i Amalie Skram-hallen.

Bergen Elite har 15 spillere i troppen og seks nye:

  • Katrine Fjærestad (34) med bakgrunn fra A-landslaget og nå sist Ulriken Eagles kommer inn med klasse og rutine.
  • Ingeborg Gundersen (24), opprinnelig fra Sandviken og med NM-gull for Gimle i 2019, var solid for Midtbyen i lagets to ligasesonger, er 182 cm lang og en sterk rebounder som også kan score mye.
  • Maja Osmundsvåg (20) er 3-poengsekspert fra det samme Midtbyen-laget og på plass i Bergen for å studere.
  • Ida Løvik (35) spilte liga for Hop og Ammerud lenge før Hop ble hovedleverandør til Bergen Elite og kommer nå fra Gimles 1.- divisjonslag.
  • Lucija Bilic (27) som spilte for Kroatia i U20-EM i 2016 er samboer med Espen Fjærestad og har lyst til å prøve seg på øverste nivå i norsk basket.
  • Cathy Amusugut (41) har spilt og bygget opp en klubb i sitt hjemland Uganda og er doktorgradstudent i Bergen.

 

– Ser ting med nye øyne

I tillegg har Bangstad fått med seg en assistenttrener, spanske Agustí Badiella Serrano.

– Han har flyttet hit til Bergen med familien, holder på å lære seg norsk og har bakgrunn som basketballtrener fra Spania. Det funker utmerket og Agustí er opptatt av ivaretakelse av skadde spillere, prehab og rehab. Han ser ting med nye øyne og vi deler forståelsen av spillet, forteller Bangstad, som også fortsatt har med seg Sondre Lemme som fysisk trener for jentene.

Samtidig sørger spillere som Sigrid Hardie, Karoline Falch-Monsen, Ane Schanke-Næss, Emma Thowsen Harloff, Rikke Sjumarken og Sunniva Vik Pettersen for kontinuitet, og nå går alle også så godt som skadefrie inn i sesongen.

 

Ingen fast startfemmer

Det gir Bergen Elite en bredde og dybde de knapt nok har hatt noen av sine tidligere sesonger i ligaen.

– Ikke så erfarent iallfall, understreker Geir Bangstad.

Han kan ha forskjellige startfemmere og har dobbel dekning på alle plasser. Ingeborg Gundersen og Katrine Fjærestad er åpenbare forsterkninger, det kan også Lucija Bilic bli når hun kommer i gang for fullt.

 

– Høy forståelse

– Hun er ikke spilleklar for oss ennå og heller ikke i den formen hun skal være. Hun trenger litt tid på å komme inn i det. Men det er ingen hemmelighet at hun har høy forståelse, sier treneren om den 1,80 m lange kroaten, som kan spille som 3-er eller 4-er i laget.

– I fjor hadde vi flere spillere som fikk altfor mange minutter på banen og for høy belastning. Med spillerstallen vi har nå, kan vi begrense tiden og belastningen. Det er også en stor fordel med å ha fått inn Agustí, vi har mer kontroll på bruken av spillerne, presiserer Bangstad.

 

Tre 6.- plasser på rad

Bergen Elite har aldri vært blant de tre beste i ligaen, men havnet på 4.- plass av 7 lag i 2020/21, den gang med 4 seire og 4 tap før serien ble avbrutt på grunn av koronapandemien.

De tre siste sesongene er det blitt 6.- plass og tre kvartfinaletap for Asker Aliens. Men i begge de to siste vant Geir Bangstads lag kampen om femteplassen i NM, mot Midtbyen i 2022/23 (66-57) og Ammerud forrige sesong (91-52).

 

BERGEN ELITE

Trener: Geir Bangstad.

Assistenttrener: Agustí Badiella Serrano.

Fysisk trener: Sondre Lemme.

Spillere INN: Katrine Vinter Fjærestad (Ulriken Eagles), Ingeborg Nævdal Gundersen (Midtbyen), Maja Kristine Osmundsvåg (Midtbyen), Ida Løvik (Gimle), Catherine Amusugut (Uganda), Lucija Bilic (Kroatia).

Spillere UT: Maren Eskeland Schütz (NTNUI), Emilie Askvik, Anne Charlotte Horn.

Maren Schütz har parallell spilletillatelse med Bergen Elite og er spilleberettiget for NM-sluttspillet i mars.

 

SPILLERSTALL 2024/25

1 Cathy Amusugut, 2 Ida Løvik, 4 Karoline Falck-Monsen, 5 Sofie Galtung Døsvig, 6 Rikke Sjumarken, 7 Emma Thowsen Harloff, 9 Ane Schanke-Næss, 10 Lucija Bilic, 11 Katrine Fjærestad, 13 Ingeborg Nævdal Gundersen, 14 Sigrid Hardie, 16 Victoria Aas Minne, 18 Maja Kristine Osmundsvåg, 21 Lucia Galvan Ruiz, 28 Sunniva Vik Pettersen.


Sannsynlig starting-5: Schanke-Næss, Hardie, Harloff (Bilic), Gundersen, Sjumarken.

Åpningskamp: Ullern – Bergen Elite, Ullern Flerbrukshall lørdag 19. oktober kl. 16.00.