Ludvik Bergseng i aksjon for Norges U16-landslag mot Sverige og Alliou Nils Fall under B-EM i Sofia i 2022. I fjor gikk han glipp av U18-landslagets sommer med nordisk og EM på grunn av kyssesyke, men nå er Sandvika- og Bærum-centeren tatt ut på seniorlandslaget som møter Luxembourg.
FOTO: FIBA.COM
Ludvik Bergseng i aksjon for Norges U16-landslag mot Sverige og Alliou Nils Fall under B-EM i Sofia i 2022. I fjor gikk han glipp av U18-landslagets sommer med nordisk og EM på grunn av kyssesyke, men nå er Sandvika- og Bærum-centeren tatt ut på seniorlandslaget som møter Luxembourg. FOTO: FIBA.COM

Får sjansen mot Luxembourg

17-årige Ludvik Bergseng får sin A-landslagsdebut når Norge starter prekvalifiseringen for 2027-VM i Luxembourg søndag. De 12 spillerne ble tatt ut etter treningen i Nadderudhallen i går kveld, da det klart at også Jørgen Odfjell og Marcus Larsson mister kampen.

– Jeg tror det bare blir en god opplevelse å bli kjent med landslaget, men det er vel lov å håpe på litt spilletid også, sier den 2,10 m lange centeren.

Laget ga seg selv etter at 8 av de 20 klarerte spillerne hadde forsvunnet ut av forskjellige grunner.

De to siste var Jørgen Odfjell og Marcus Larsson som ble sjekket av landslagsledelsen og fysioterapeut Lene Eide onsdag. Odfjell er ennå ikke 100 prosent klar etter overtråkket i Gimles kamp mot Asker Aliens fredag, mens Larsson som sliter med flere skader og matches med omhu i Frøya blir spart for belastningen med landslag i tillegg.

Fra før er Kristian Sjølund, Andrija Blatancic, Johannes Dolven, Lars Espe, Bouna Black Ndiaye og Espen Fjærestad ute.

 

– Visste ikke at det var så vanskelig

– 20 spillere må klareres i FIBA to uker før hvert landslagsvindu åpnes, forklarer sportssjef Brent Hackman.

– Jeg visste ærlig talt ikke at det var så vanskelig, at man ikke får erstatte spillere som er skadet, sier Mathias Eckhoff.

– Vi har hatt flere uheldige omstendigheter som har mistet så mange som åtte og har litt dårlig balanse i spillertroppen på grunn av alle frafallene, erkjenner han.

Samtidig er det en ønsket utvikling at unge spillere skal få sjansen.

– Vi vil prioritere unge, lange spillere som kan vokse inn i rollene på sikt, sier Brent Hackman.

 

Scania-konge og NBA-camp

Ludvik Bergseng er det siste året blitt kåret til Scania King (MVP) i Scania Cup med Sandvika, blitt tatt ut til NBA og FIBAs «Basketball Without Borders»-camp i Polen og har tatt store steg som Bærum-spiller i BLNO. Dessverre mistet han både nordisk og B-EM med U18-landslaget sist sommer på grunn av kyssesyken.

– Han gjør ting i hver kamp som får folk til å måpe litt, men han er naturlig nok ujevn, sier Mathias Eckhoff.

2,10 m lange Bergseng var ikke spesielt lang som yngre og begynte som guard i Sandvika. Det har gitt ham gode tekniske ferdigheter.

 

– Har alle tingene

– Han har hatt en spennende utvikling og store internasjonale klubber snuser på ham. Han har til tider bemannet vingen for oss i Bærum, det er interessant å ha en spiller på 2,10 der. Han kan skyte og lå lenge på rundt 40 prosent på 3-poengere, er på 30 nå. Tidvis er han en OK returtager og han blokker en del skudd. Han har egentlig alle de tingene et lag trenger, mener landslagstreneren.

– Vi har i alle uttak valgt å ta med noen spillere som kan utvikle seg til å bli bidragsytere på lengre sikt. Ludvik vil bli en viktig for landslaget, og se på Hallvard Staff som var fersk forrige gang og som kommer til å få mye spilletid nå. Sånn kommer vi til å satse videre på de spillerne vi tror har et internasjonalt tilsnitt når det gjelder størrelse og skyting, understreker Eckhoff.

 

Mister U19-kvalifiseringen

Han er lei for alle forfallene og skadene.

– Men vi må tenke positivt, det er «next man up» hele veien og andre spillere som må steppe inn og levere, sier landslagstreneren.

For Ludvik Bergseng betyr uttaket til Luxembourg at han går glipp av helgens U19-NM-kvalifisering med Sandvika.

– Det viktigste er at de klarer å kvalifisere seg uten meg. Det tror jeg skal gå bra, sier 17-åringen.

 

NORGES LAG MOT LUXEMBOURG:

(alder, høyde, landskamper)

#4 Johan Flaa, Centrum Tigers                       24 – 185 – 2  

#5 Chris-Ebou Ndow, Syntainics MBC              30 – 201 – 16

#7 Harald Eika Frey, Telekom Baskets Bonn     26 – 188 – 18  

#11 Stian Mjøs, Bærum                                 34 – 183 – 31

#12 Mikkel Kolstad, Gimle                              28 – 194 – 12

#20 Ludvik Mürer Bergseng, Bærum/Sandvika 17 – 210 – 0

#21 Emil Grosse, Nidaros Jets                         20 – 208 – 4

#22 Sjur Dyb Berg, Bærum                             28 – 199 – 19

#25 Hallvard Venstad Staff, Gimle                    21 – 203 – 6  

#33 Tobias Rotegård, Kongsberg Miners            23 – 201 – 5  

#40 Aksel Hvalgård Borg, Bærum                     19 – 205 – 1

#42 Erik Borg, Cantbasket 04 Santander           22 – 208 – 4